Havvind kan gøre Danmark til global klimaduks i 2040
Et bredt flertal i Folketinget har for få uger siden indgået en aftale om udbud af op til 14 GW havvindmøller i 2030. Men regeringen og Folketinget bør allerede nu kigge frem mod 2040. Danmark bør have som pejlemærke, at der står 50 GW vindmøller på havet i 2040, mener Green Power Denmark. Dermed vil vi blive det første land i verden, som fortrænger mere CO2 i andre lande, end vi selv udleder. Dertil kan vi blive førende inden for fremtidens grønne teknologier.
Anbefalingen om 50 GW havvindmøller i 2040 står i rapporten ”Havvind til Danmark og Europa – strategisk sigte for danske havvind mod 2040”. Green Power Denmark har torsdag præsenteret rapporten på en konference i Partnerskabet for Havvind, der ud over Green Power Denmark består af Brintbranchen, Dansk Industri, Forsikring og Pension, Danske Rederier og Dansk Metal.
- Den politiske aftale om udbud af havvindmøller i 2030 er god og ambitiøs. Men det er kun en trædesten på vejen. Der bliver brug for enorme mængder grøn strøm, når vi for alvor skal i gang med den grønne omstilling af industrien og den tunge transport, siger Thomas Aarestrup Jepsen, direktør for vedvarende energiproduktion i Green Power Denmark.
I 2030 vil der stå 20 GW vindmøller på havet, hvis alt går efter planen. I de ti år frem mod 2040 er der brug for yderligere 30 GW, mener Green Power Denmark. Det kan lade blive til virkelighed, hvis vi sætter havvinden fri og fortsætter udbygningen i et markedsdrevet spor såvel som via de statslige udbud.
Halvdelen af produktionen af grøn strøm vil vi skulle eksportere til udlandet. Det kan være som strøm gennem kabler, som brint gennem rør eller som grønne brændstoffer, der kan bruges direkte af blandt andet skibe og fly.
En eksport i den størrelsesorden vil svare til en CO2-reduktion på omkring 40 millioner tons i 2040. Dermed vil Danmark bidrage til CO2-reduktioner i udlandet, som er større end vores egne udledninger.
- Vi taler stadig om, hvor meget vi skal reducere vores nationale CO2-udledning. Men vi har ikke alene mulighed for at fjerne udledningen fra vores egen energisektor, transportsektor og industri. Vi kan også levere klimaneutral strøm og brændstoffer til udlandet og reelt blive det første CO2-neutrale land i verden – og mere til, siger Thomas Aarestrup Jepsen.
- Vi har ressourcerne i form af store mængder vind. Producenterne af vindmøller og de kommende grønne brændstoffer står klar. Det samme gør investorerne, hvis rammerne vel at mærke bliver fornuftige, og vi får udbygget infrastrukturen til blandt andet el og brint.
I deklarationerne fra topmøderne i Esbjerg og Marienborg har Danmark forpligtet sig til at opstille omkring 45 GW havvindmøller inden 2050. Green Power Denmark anbefaler altså nogenlunde det samme pejlemærke – bare i et væsentligt højere tempo.
- Tempoet betyder noget. Vi kan få del i de store forretningsmuligheder, som vil opstå i de kommende år inden for grønne brændstoffer. Og vi kan være med til at præge udviklingen i verden i en klimavenlig retning. Men det kræver, at vi sætter fuld fart på byggeriet af havvindmøller og formår at tappe ind i den enorme efterspørgsel, der tegner sig for grønne brændstoffer i både Danmark og udlandet, siger Thomas Aarestrup Jepsen.
Det er afgørende, at forbruget af grønne brændstoffer følger med produktionen – havvindmøller og Power-to-X bliver på længere sigt hinandens forudsætninger i Danmark.
I øjeblikket efterspørger rederierne mere grønt brændstof, end producenterne kan levere. Hvis vi skal sikre, at havvindmøller i Nordsøen og Østersøen leverer den efterspurgte energi, bør regeringen og Folketinget sætte en række mål for Danmarks globale klimabidrag, mener Green Power Denmark.
Konkret bør vi have et mål i 2030 for eksport af minimum 10 TWh (terawatt-timer) el og 15 TWh brint samt grøn brændstofproduktion til internationale fly og skibe svarende til 35 procent af den nuværende optankning i Danmark.
- Fornuftige økonomiske rammer og en moderne infrastruktur vil skabe den nødvendige sikkerhed hos investorerne i vedvarende energi og brændstofproduktion samt hos de aftagere, som har behov for tilgængelige grønne brændstoffer for at kunne gennemføre en grøn omstilling, siger Thomas Aarestrup Jepsen.
Havarealerne – primært i Nordsøen og Østersøen – kan rumme over 200 GW havvindmøller, hvis man opfører vindmøller på alle de arealer, der er sat af i den havplan, der blev vedtaget for et par uger siden.
Kontakter
Claus Kaae-NielsenSenior presserådgiver
Tlf:35 30 04 02Tlf:23 32 68 29ckn@greenpowerdenmark.dkLinks
Green Power Denmark
Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.
Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark
EU’s klimamål sætter retningen for Europa2.7.2025 12:03:31 CEST | Pressemeddelelse
EU-Kommissionens klimamål i 2040 handler ikke bare om klimaet. Det sætter en retning for udviklingen af Europa. Det vil forbedre virksomhedernes konkurrenceevne og løsrive Europa fra import af olie og gas. Kommissionens udspil er godt – men til den uambitiøse side, mener Green Power Denmark.
God digital aftale, men med foden på bremsen26.6.2025 10:01:20 CEST | Pressemeddelelse
På Christiansborg er en ny aftale om digital infrastruktur netop landet. Den indeholder ifølge Fiberalliancen en række lyspunkter, men glimter også ved væsentlige mangler. På den positive side sættes der blandt andet fokus på at fremme investeringer i digital infrastruktur, mens det desværre halter med målsætningerne, som stopper lige før målstregen.
Tiltrængt at Energinet sænker priserne for at benytte elnettet4.6.2025 12:13:53 CEST | Pressemeddelelse
Energinet vil sænke den pris, som elkunder og ejere af solceller og vindmøller skal betale til Energinet for at komme på elnettet, med op mod 10 procent. Det er et tiltrængt og nødvendigt skridt, mener Green Power Denmark, som længe har advaret mod Energinets stigende omkostninger for særligt producenterne af grøn strøm.
Energifællesskabet Avedøre vinder Green Power Prisen 202520.5.2025 16:01:08 CEST | Pressemeddelelse
Det lokale energifællesskab i Hvidovre vinder årets Green Power Pris for evnen til at engagere naboer, forankre den grønne omstilling lokalt – og vise, hvordan man med vilje, vedholdenhed og samarbejde kan drive udviklingen frem nedefra.
Husholdninger med elbil og varmepumpe sparer store beløb hvert år20.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Husholdninger, som vælger en elbil frem for benzinbil og en varmepumpe frem for gasfyr, sparer i gennemsnit 21.000 kroner om året, viser beregninger fra Green Power Denmark. Derfor bør forbrugerne vælge elektriske løsninger, når de skal skifte bilen og fyret ud. Og politikerne bør sætte skub i en plan for et elektrisk Danmark i 2035.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum