Unge i mistrivsel går for længe, inden de opsøger hjælp

Del

Aldrig før har der været så mange muligheder for rådgivning, hvis man er ung og har ondt i livet eller møder bump på vejen, men samtidig viser spritnye tal fra headspace, at mere end halvdelen af de unge, der opsøger headspace, går for sig selv i mere end 12 måneder, inden de opsøger hjælp. Og desværre bliver dem, der opsøger headspace, også stadigt yngre. Derfor er der brug for at prøve noget nyt.

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye talte med en række elever fra TEC i Hvidovre om trivsel, mens eleverne spillede headspace-spillet #NårNogetGørDigGlad.
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye talte med en række elever fra TEC i Hvidovre om trivsel, mens eleverne spillede headspace-spillet #NårNogetGørDigGlad.

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye besøgte derfor i formiddag en 10. klasse fra TEC i Hvidovre. Han talte med de unge elever om trivsel, og overværede dem spille spillet #NårNogetGørDigGlad. Et spil udviklet af headspace sammen med de unge selv, for at gøre det lettere for unge at tale om de ting, der kan være svært eller gør ondt i hverdagen og på uddannelsen.

Spillet er en del af en workshop, der skal gøre det mere almindeligt for unge at dele deres tanker med hinanden og sætte sig i hinandens sted. Målet er at normalisere, at alt ikke er perfekt hele tiden, og at man mærker på egen krop, at man ikke står alene med udfordringer. Og så er målet, at øget trivsel ikke kun smitter af på smilet – det skulle også gerne fastholde de unge mennesker i endnu højere grad i uddannelse.

Behov for flere i uddannelse

Danmark vil mangle omkring 100.000 faglærte i 2030, og samtidig er der over 40.000 unge, der i en alder af 25 år hverken er i job eller uddannelse, og som mistrives. Det tal skal nedbringes.

”Det er ikke nemt at være ung i dag. Det behøver vi ikke flere statistikker for at tro på. Der er et stort pres, mange muligheder og mange meninger at forholde sig til. Derfor er der brug for at lukke luft ud af ballonen. Og hvad er bedre til det, end når man snakker med en ligesindet, der måske har det ligesom én selv? Det er headspaces spilkoncept. Simpelt, og spændende. Derfor bakker vi op om projektet,” siger Morten Emborg, der er direktør for TEC – Technical Education Copenhagen.

Det er særligt unge under 15 år og unge på mellem 15-19 år, der mangler nogen at tale fortroligt med i deres hverdag. Faktisk siger otte ud af 10 unge i de to aldersgrupper, at de ikke har nogen at tale fortroligt med.

”Fællesskaber er afgørende for os alle. Specielt når vi er i gang med at bygge vores liv op, som er det vi gør, når vi uddanner os. Vi har her derfor brug for stærke faglige, men mindst lige så vigtigt sociale fællesskaber – fællesskaber som vi kan føle os trygge i, spejle os i og udvikle os i,” lyder det fra Morten Emborg.

De typiske problemstillinger, som de unge kommer med i headspace, er ”relationer til familie og venner” og simpelthen ”håndtering af hverdagen”. ”Identitet og selvværd”, altså ”hvem er jeg, og hvad kan jeg”, scorer også forholdsvist højt på henvendelsesårsager, og det er ofte her, at de unge, der er under uddannelse, kan blive udfordret. Hvis man ikke føler, man ved, hvad man kan, eller hvem man er, er det vanskeligt at blive på en uddannelse og gennemføre den.

”De workshops, vi arbejder med, støtter de unge i, at de er helt normale, som de er, men at det er vigtigt at tale om, hvordan man har det, og hvad man har brug for i sin hverdag. Ingen mennesker kan holde til i længere tid at gå for sig selv med alle udfordringerne, og der forsøger vi i headspace at være et helle og et sted, hvor man kan sætte ord på sine tanker. Vi tror på, at de unge er eksperter i eget liv,” siger Trine Hammershøy, direktør for Det Sociale Netværk/headspace Danmark.

Nøgleord

Kontakter

headspace er et gratis og anonymt landsdækkende rådgivningstilbud til børn og unge mellem 12-25 år. Her kan børn og unge komme med alle slags problemer – store som små, og de kan dumpe ind direkte fra gaden og få den nødvendige hjælp. headspace tilbyder både fysisk rådgivning i en lang række danske byer samt digital chat- og videorådgivning på headspace.dk.

Siden starten i 2013 har headspace rådgivet omkring lige over 75.000 unge via face-to-face-rådgivning, chat- og videorådgivning og korte kontakter i forbindelse med udgående aktiviteter. Desuden har headspace været i kontakt med flere end 257.000 børn og unge igennem udgående oplæg og synlighedsaktiviteter, fx på skoler og ungdomsuddannelser.

Følg pressemeddelelser fra headspace

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra headspace

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye