Region Midtjyllands klimaregnskab tilbage til normal efter COVID-19
Regionsrådet i Region Midtjylland har godkendt koncernens klimaregnskab 2022. Det viser, at organisationens klimaaftryk er faldet med 104.000 tons CO2 i forhold til 2021. Det højere CO2-aftryk i 2021 kan tilskrives COVID-19, som krævede et ekstraordinært forbrug af fx værnemidler og testkits.

Region Midtjyllands ekstraordinært store forbrug af corona-relaterede engangsprodukter - fx testkits, engangskitler, handsker og mundbind – var en stor klimasynder i 2021.
I januar 2022 blev de sidste corona-restriktioner ophævet, og dermed faldt behovet for testkits og værnemidler. Det kan tydeligt ses i regionens klimaregnskab for 2022, hvor klimaaftrykket er faldet med 104.000 tons CO2 i forhold til 2021.
Den samlede udledning var 677.000 tons CO2, hvilket ligger over både 2019 og 2020.
- Vi kan ikke knække CO2-kurven med et fingerknips. Det er en stor og kompleks opgave at arbejde med bæredygtighed og klima i en organisation som vores. Det viser klimaregnskabet tydeligt. Men regnskabet viser også, at vi på nogle områder er på rette vej, og vi kommer til at tage flere skridt frem de kommende år, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).
Skærpet fokus på bæredygtighed
Region Midtjylland har for nyligt justeret sin organisering af bæredygtighed i koncernen.
Det er en erkendelse af, at bæredygtighed skal rangere som et vitalt paramenter, når ambitionen er, at regionen skal være CO2-neutral i 2050, fortæller koncerndirektør Anders Kjærulff:
- Vi prioriterer nu bæredygtighed på linje med kvalitet, økonomi og tilsvarende kerne-parametre for driften af sundhedsvæsnet - og selvfølgelig uden at gå på kompromis med patientsikkerheden og vores kvalitet. Det er en naturlig, men også nødvendig udvikling for os som organisation. Vi får nu en mere struktureret tilgang til bæredygtighed, og forhåbentlig kommer det også til at smitte af på fremtidens klimaregnskaber.
Som noget nyt vil der fremover bl.a. blive lavet forpligtende aftaler om CO2-reduktion for regionens hospitalsenheder. Fundamentet for det skærpede fokus er flere års arbejde med bæredygtige hospitaler.
En stor skude at vende
I dag har regionen et Center for Bæredygtige Hospitaler. Centret samler, opbygger og formidler ny, praksisnær viden om bæredygtig omstilling gennem forskning, udviklingsprojekter og netværk.
Alle hospitaler har ansat en bæredygtighedskonsulent, og regionens indkøbsafdeling har stort fokus på grønne indkøb - med god grund. I Region Midtjylland stod forbruget af varer og tjenesteydelser for 83 procent af klimaaftrykket i 2022.
- Sundhedsvæsnet er bæredygtighedsmæssigt en stor skude at vende og ikke mindst med mængden af engangsartikler. Det er mange års regime, hvor sikkerhed og kvalitet er gået forud for alt, uden at der blev skelet til klimaet. Jeg er stolt af, at vi er med til at drive og præge en udvikling. Det går den rigtige vej, men ikke så hurtigt, som vi gerne ville, for vi er afhængige af, at alle led i kæden er med, siger Anders Kühnau.
Mindre affald og større fokus på affaldssortering
Foruden indkøb og forbrug er affald også et vigtigt indsatsområde ift. at sikre genanvendelse og recirkulering af ressourcer.
Region Midtjyllands mål er bl.a. at reducere mængden af affald med 30 procent og genanvende 70 procent af affaldet i 2030 (sammenlignet med 2018-data).
I august 2022 vedtog regionsrådet en affaldsplan, der skal sikre mere genanvendelse, så affaldet får værdi og genanvendes - og ikke bare bliver brændt af.
I 2022 blev 23 procent af affaldet genanvendt. Det er status quo i forhold til 2021. Til gengæld reducerede regionen mængden af affald med 208 tons fra 6.978 i 2021 til 6.770 tons i 2022.
Fakta: Fem konklusioner fra Region Midtjyllands klimaregnskab 2022
- Regionens klimaaftryk i 2022 udgjorde 677.500 tons CO2. Det svarer til klimaaftrykket for 60.000 danskeres privatforbrug.
- Region Midtjyllands klimaaftryk er faldet med 104.000 tons CO2 i forhold til 2021. Det højere CO2-aftryk i 2021 kan tilskrives COVID-19, som krævede et ekstraordinært forbrug af fx værnemidler og testkits.
- Det største klimaaftryk - 83 procent - kommer fra regionens forbrug af varer og tjenesteydelser. Transportområdet - herunder både sygetransport og kollektiv trafik - udgør 4 procent, mens energiforbruget til opvarmning og el udgør 4 procent. De resterende 10 procent vedrører byggeri og bygningsvedligehold.
- Sundhedsområdet stod for 85 procent af klimapåvirkningen, regional udvikling for 3 procent og socialområdet for 2 procent. Resten kommer fra byggeri og bygningsvedligehold.
- Klimaregnskabet viser, at målsætningerne i strategien for bæredygtighed vurderes helt eller delvist opfyldt for tjenesterejser, affaldsmængder og den kollektive trafik, mens der stadig ligger en stor opgave i at opfylde målsætningerne for forbrug af varer og tjenesteydelser samt genanvendelse.
Kontakter
Anders Kühnau (A)Regionsrådsformand i Region MidtjyllandKontakt via pressevagten tlf. 7841 0666
Formand for Danske Regioner
Anders KjærulffKoncerndirektør
Sekretær for Anders Kjærulff: Bente Fischer, tlf. 7841 0051/ Bente.Fischer@stab.rm.dk
Kontaktoplysninger på medlemmer af regionsrådet
Regionsrådets 41 medlemmer er valgt for 1. januar 2022 til 31. december 2025. Alle har egen side med oplysninger om politikeren.
Pressevagten(Hverdage kl. 6-18, weekender kl. 8-16. Helligdage lukket. Bemærk, at der ikke kan sendes SMS'er til nummeret)
Tlf:7841 0666presse@rm.dklink.rm.dk/PressevagterHospitalerBilleder



Links
- Region Midtjyllands klimaregnskab er den årlige status på, hvordan og om regionen som samlet virksomhed er på rette vej klimamæssigt.
- Region Midtjylland har i sin strategi for bæredygtighed 2030 en ambition om at reducere CO2-aftrykket og være en CO2-neutral region i 2050.
- Bæredygtig omstilling er meget komplekst, hvor hverken alle svar eller løsninger er givet på forhånd. Men Region Midtjylland deler gerne vores viden om arbejdet med bæredygtighed på vores vidensportal Vores Bæredygtighed.
Om Region Midtjylland
Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.
Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.
Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Nyt ambulant tilbud skal give patienter en bedre livskvalitet3.4.2025 11:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Et helt nyt ambulant tilbud om nedtrapning og udtrapning af medicin i Psykiatrien i Region Midtjylland bliver nu til virkelighed.
Nye bæredygtighedsaftaler styrker den bæredygtige omstilling i Region Midtjylland2.4.2025 14:31:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Midtjylland har indgået nye forpligtende bæredygtighedsaftaler med samtlige hospitaler og enheder. Aftalerne skal sikre, at der sættes handling bag bæredygtighedsstrategiens målsætninger.
Psykiatridirektør stopper i Region Midtjylland28.3.2025 13:31:13 CET | Pressemeddelelse
Direktøren for Psykiatrien i Region Midtjylland, Tina Ebler, fratræder sin stilling.
Region Midtjylland sætter turbo på udvikling af kulturelle sundhedstilbud27.3.2025 12:50:36 CET | Pressemeddelelse
Region Midtjylland lancerer ny pulje til sundhedsfremmende kulturprojekter og udvikler den første politik for området.
Nyt tilbud skaber mere lighed for udsatte patienter og borgere i Region Midtjylland26.3.2025 09:26:31 CET | Pressemeddelelse
Borgerne i Region Midtjylland får nu et helt nyt socialmedicinsk team. Det nye team skal bistå patienter og borgere i udsatte situationer og herunder hjælpe dem med at navigere i sundhedsvæsenet og kommunikere i øjenhøjde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum