De største danske sojaaktører øger ambitionerne for klodens skove og naturområder

Del

Den danske årlige import af soja, i blandt andet dyrefoder, udgør Danmarks største risiko for rydning af skov. Derfor har de største danske sojaaktører på tværs af sektorer siden 2019 arbejdet sammen i ’Dansk Alliance for Ansvarlig Soja’ for at fremme ansvarlig sojaproduktion, og nu er alliancen klar med endnu højere ambitioner.

Den danske årlige import af soja, i blandt andet dyrefoder, udgør Danmarks største risiko for rydning af skov. Derfor har de største danske sojaaktører på tværs af sektorer siden 2019 arbejdet sammen i ’Dansk Alliance for Ansvarlig Soja’ for at fremme ansvarlig sojaproduktion, og nu er alliancen klar med endnu højere ambitioner.

Den nye EU-skovlov stiller skærpede krav til at handel på globalt plan – herunder soja ikke forårsager rydning af skov. En lov, der udgør et vigtigt paradigmeskift i kravet om dokumentation af ansvarlige forsyningskæder og er et stort skridt i retning af at bekæmpe skovrydning forbundet med importen af soja til Europa. Men der er stadigvæk udfordringer med afskovning, da det i endnu højere grad rykker til nye områder, som ikke nødvendigvis betegnes som skov el. primær skov, men i stedet indgår under betegnelsen ’andre naturlige økosystemer’.

Det største eksempel fra sojaindustrien er Cerrado-savannen, som hovedsageligt ligger i Brasilien, og er et af verdens mest biodiverse steder og er kritisk vigtig for at beskytte det globale klima. Men lige nu er 70 procent af naturområdet ikke beskyttet af den kommende EU-skovlov og risikere at blive omlagt til f.eks. sojaproduktion[1]. Derfor har alliancen ikke blot fokus på skovrydningsdelen, men også fokus på at sojaproduktionen skal ske uden rydning af anden værdifuld natur og skov, såsom Cerradoen.

Fokus på ansvarlig produktion

Sojaalliancen stiller ikke kun krav til skov og natur men til ansvarlige arbejdsforhold, dyrkningsmetoder og respekt for lokalbefolkningerne – alt sammen områder, der er med til at fremme en mere ansvarlig sojaproduktion. Og nu er alliancens medlemmer klar med en erklæring om, at det senest skal ske fra 2025. Det betyder, at al soja, der indgår i danske værdikæder inden for landbrug, fødevareproduktion og detailhandel skal senest fra 2025 være ansvarligt produceret inkl.  verificeret skovrydnings- og konverteringsfri.

”Det ambitiøse commitment, der ligger her i erklæringen, og resultaterne, vidner om tårnhøje ambitioner blandt alliancens medlemmer - ikke bare for verdens skove, biodiversitet og naturen, men også for menneskerne, der producerer vores soja. Komplekse og strukturelle udfordringer i globale værdikæder kan ikke løses af enkelte aktører i et snuptag. De kræver langt mere samarbejde på tværs af værdikæde, og det er alliancen er godt eksempel på,” siger Nanna Callisen Bang.

”Det er stærkt, at Alliancen nu bliver skarpe på hvilke krav, vi stiller til ansvarlig soja både i de sojaskrå, vi importerer til foder, og når sojaen har været brugt i produktionen af de fødevarer, vi finder i butikkerne.” siger Morten Damkjær Nielsen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevare og fortsætter:

”Med alliancens beslutning om at anvende de internationalt anerkendte kriterier for ansvarlig sojaproduktion fra FEFAC stiller hele kæden fremover de samme krav i til ansvarlighed. Det handler udover naturbeskyttelse og bekæmpelse af skovrydning også krav til blandt andet ansvarlige arbejdsforhold, dyrkningsmetoder og respekt for lokalbefolkningerne.”

Alliancen med et opråb til EU

Den danske sojaalliance opfordrer til, at EU-lovgivningen, når den skal revideres, udvides til også at omfatte omlægning af andre økosystemer. Hvis EU udvider lovgivningen til også at omfatte omlægning af andre økosystemer, er der langt større mulighed for at påvirke forsyningskæderne, end hvis kravet kun kommer fra Danmark og nogle få andre lande.

”WWF noterer med glæde, at sojaalliancen er mere ambitiøse end EU-lovgivningen ved at sætte fælles mål om at arbejde sammen for at stoppe såvel skovrydning som omlægning af andre naturområder i 2025. Samtidig er der enighed om at bruge internationale definitioner (AFI). Danske aktører spiller en vigtig rolle i kampen mod afskovning, og vi har ingen tid at spilde, hvis vi skal redde skoven og naturen”, siger Mette Boye, miljøfaglig chef, WWF.

Løsningerne skal udvikles med lokale aktører i producentlandene

Den danske sojaalliance opfordrer derudover til, at implementeringen af lovgivningen sigter efter følgende pejlemærker: Nemlig at danske virksomheder og handelshuse fortsat bør kunne engagere sig i handel med svære, risikofyldte områder, så vi undgår at den nye EU-lov fører til exit fra disse områder. Løsninger bør laves i fællesskab med lokale aktører i producentlande og med inddragelse af de relevante interessenter i producentlande.

For at komme i mål med de nye ambitioner kræver det, at der arbejdes endnu tættere sammen og udvikler fælles løsninger. Alliancen opfordrer derfor investorer, offentligt indkøbere og andre virksomheder til at tilslutte sig det danske samarbejde i ’Dansk Alliance for Ansvarlig Soja’.

 

Fakta:

  • Danmark importerer omkring 1,7 mio. tons soja årligt. Københavns Universitet har beregnet, at alene importen af soja og palmeolie medfører globale emissioner på over 7 mio. tons CO2 ækvivalenter årligt (inkl. emissioner forbundet med direkte ændringer i arealanvendelsen), samt at disse emissioner kan mere end halveres, hvis produktionen foregår afskovningsfrit (Bosselmann, Gylling og Callesen, 2020). Kilde: Regeringen handlingsplan mod afskovning

  • I 2019 blev ’Dansk Alliance for Ansvarlig Soja’ etableret af dansk dagligvarehandel, fødevareproducenter, organisationer og myndigheder for at styrke en fælles indsats mod afskovning. Alliancen samler i dag 25 centrale aktører. Alliancen arbejder både for at sikre at al sojaimport til Danmark er sikret ansvarligt, men også for at bidrage til dem globale produktion. Det sker blandt andet gennem involvering i projektet Bæredygtig Soja, Brasilien, med WWF og Etisk Handel Danmark, og som er støttet af Udenrigsministeriet.  
  • Alliancens kriterier for ansvarlig sojaproduktion er soja produceret i overensstemmelse med kriterierne i FEFACs Soy Sourcing Guidelines. 

  • Medlemmer af ’Dansk Alliance for Ansvarlig Soja’: Arla, Salling Group, Danpo, Coop, LidL, Danish Crown, DLG, Rema 1000, Aldi, Letz Sushi, HK Scan (Rose Poultry), Dagrofa, Miljøministeriet, Concito, DSK – De Samvirkende Købmænd, Dansk Erhverv, Udenrigsministeriet, 3F, WWF, Landbrug & Fødevarer, IWGIA, Preferred by Nature, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, DAKOFO og Verdens Skove.  

[1] https://www.worldwildlife.org/pages/save-the-cerrado-our-climate-depends-on-it#:~:text=The%20Cerrado%20plays%20a%20critical,planet%20against%20the%20climate%20crisis.&text=This%20region's%20wild%20savanna%20is,a%20significant%20amount%20of%20carbon.

Kontakter

Lotte Frøjk Knudsen, tlf. 29452501 eller mail lfk@etiskhandel.dk, kommunikationsansvarlig i Etisk Handel Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Etisk Handel Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Etisk Handel Danmark

De globale værdikæder er under forandring15.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Øget pres på planetære grænser, lovgivning og stigende forventninger til ansvarlighed skaber fokus på vores aftryk på kloden. Mange virksomheder og organisationer er i gang med at omstille værdikæderne bag fx. fødevarer, mode og tekstil. Etisk Handel Danmarks nye analyse viser, at 84% af medlemmerne vil styrke samarbejdet med deres leverandører om etik og bæredygtighed. Samtidig overvejer en del virksomheder deres handel med lande og producenter i det globale syd.

Sidste års prisvinder: Vi har fået åbnet flere døre til leverandører med fokus på bæredygtighed30.10.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Verdens Bedste Indkøber-prisen gik sidste år til Sinatur Hotel og Konference for at inkorporere deres mål om ansvarlighed i samarbejdet med deres leverandører. Prisen har åbnet mange døre til leverandører, som ønsker at arbejde sammen med Sinatur om bæredygtighed. Frem til den 1. november kan man nå at indstille virksomheder eller organisationer – eller sig selv - til prisen Verdens Bedste Indkøber 2023.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye