Ny aftale baner vej for stærkere energisamarbejde mellem Danmark og Norge
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard og norske olie- og energiminister Terje Aasland har i dag underskrevet en aftale, der styrker det dansk-norske energisamarbejde om havvind, brint og CCUS.
Samarbejdet mellem Danmark og Norge har efterhånden eksisteret i mange år. På energiområdet deler landene høje ambitioner om at udbygge vedvarende energi, så vi kan nå nationale og internationale klimamål og var begge blandt underskriverne på Oostende-erklæringen fra Nordsøtopmødet i Belgien, som sætter ambition om mindst 120 GW havvind i Nordsøen i 2030 – og mindst 300 GW havvind i 2050.
I dag er et nyt sæt underskrifter sat på en aftale, der skal styrke det dansk-norske energisamarbejde om havvind, Power-to-X og CO2-fangst, -anvendelse og -lagring. Underskrifterne er sat af klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard og norske olie- og energiminister Terje Aasland.
”Norge er med sine unikke naturressourcer og ambition om massiv udbygning af vedvarende energi en vigtig spiller på det grønne hold. Der er meget, vi har lært og kan lære fra hinanden, og aftalen er med til at skrue endnu mere op for vores gode energisamarbejde, bl.a. ved at give grønt lys til at undersøge potentialet i at samarbejde om tiltag til at udvikle havvindsudbygningen i Nordsøen til gensidig gevinst for Danmark og Norge,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
”Norge og Danmark har lang tradisjon med samarbeid som har tjent begge våre land godt, og vi har mye å lære av hverandre. Ved å signere denne MoU-en mellom Danmark og Norge tar vi et skritt videre i et tettere energisamarbeid innen både CCUS, havvind og hydrogen de neste årene,” siger olie- og energiminister Terje Aasland.
Med aftalen kan de danske og norske myndigheder og transmissionssystemoperatører bl.a. undersøge muligheden for at koble den danske og norske havvindproduktion i Nordsøen sammen.
Fakta om aftalen
- Aftalen danner rammerne for det videre samarbejde på energiområdet mellem Danmark og Norge. Det bygger videre på de ambitioner, som Danmark og Norge var med til at sætte til Nordsøtopmøde i Belgien den 24. april.
- Aftalen fremhæver havvind og offshore energiudvikling, CO2-fangst, -anvendelse og -lagring og Power-to-X produceret grøn brint som prioriterede samarbejdsområder men lægger også op til, at samarbejdet kan udvides til andre områder.
- Aftalen giver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet samt det norske Olje- og Energidepartement mulighed for at vidensdele og inddrage relevante myndigheder, bl.a. de danske og norske transmissionssystemoperatører, til at igangsætte analyser af potentialerne i konkrete projekter.
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klimahandling: Stor interesse for at fange og lagre dansk CO216.5.2025 10:05:42 CEST | Pressemeddelelse
Hele 16 projekter har meldt interesse i at kunne søge puljen for CO2-fangst og lagring, og 10 af dem kunne gå videre. De 10 projekter er nu udvalgt og kan søge om de knap 29 milliarder kroner, der er i puljen. Det skal omsættes til CO2-reduktioner og sikre et vigtigt bidrag til klimamålet for 2030.
Bred aftale sikrer forbrugerne bedre mod svindlere i elbranchen9.5.2025 07:02:15 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver tryggere for danskerne at købe strøm. En bred politisk aftale sætter nu ind mod brodne kar i elbranchen og gør markedet mere troværdigt og gennemsigtigt.
København: Ministre og ledere fra hele verden sætter retningen for COP308.5.2025 15:17:39 CEST | Pressemeddelelse
Ministre og ledere har i to dage været samlet i København for at drøfte løsninger på klimakrisen frem mod COP30 i Belém i november 2025.
Ungeklimarådet har fået syv nye medlemmer2.5.2025 12:26:04 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med resten af Ungeklimarådet skal de syv nye medlemmer af Ungeklimarådet rådgive og udvikle anbefalinger til klima-, energi- og forsyningsministeren.
KF25: Fundamentet til klimamålet for 2030 er styrket30.4.2025 12:01:43 CEST | Pressemeddelelse
Klimastatus og -fremskrivning 2025 viser, at Danmarks CO2-udledning nu forventes at ramme målet i 2030. Det er især appetit på elbiler og udsigten til et grønnere landbrug, der giver en mere sikker grund.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum