Borgere og virksomheder inviteres til møde om stormflodssikring
Esbjerg ruster sig mod mere ekstremt vejr med planerne om en stormflodssikring af Esbjerg by. Nu inviteres interesserede til at høre mere den 22. juni.

Ca. 3.500 borgere og virksomheder, der potentielt kunne blive berørt af en stormflodshændelse, modtager i de kommende dage en invitation i den digitale postkasse. Bag invitationen står Esbjerg Kommune, der gerne vil informere om, hvordan Esbjerg Havn og Esbjerg Kommune vil beskytte mennesker og materiel mod en af de mest ekstreme vejrhændelser, der truer havnebyen, nemlig stormflod.
Kom uden invitation
Borgermødet torsdag den 22. juni indledes med et par ord fra Henrik Andersen, som er medlem af Plan & Byudviklingsudvalget.
”Højvande plus en orkan var i 1981 opskrift på en forfærdelig stormflod, hvor mange stadig husker skaderne. Hvis man er det mindste nysgerrig på, hvordan vi vil undgå lignende hændelser i fremtiden, så skal man komme til borgermødet,” siger Henrik Andersen.
Modtager du ikke en invitation, er du stadig meget velkommen til borgermødet den 22. juni kl. 17-18.30 ved Norsea Group Kanalen 1 i Esbjerg.
På mødet vil deltagerne både få et indblik i den historiske baggrund, og planerne for den kommende stormflodssikring præsenteres af konsulenterne fra COWI, der har slået stregerne til planerne. Efterfølgende kan deltagerne kan stille spørgsmål, og direktør for Teknik & Miljø, Henrik Studsgaard runder af med at fortælle om andre projekter i området.
”Vi arbejder på at gøre Esbjerg til en robust by, der kan modstå visse typer af de helt ekstreme hændelser. Sikringslinjen løber lige på grænsen mellem by og havn, og det gør projektet specielt. For sikringslinjen må ikke blive en skillelinje, når vi samtidig arbejder på at knytte by og havn tættere sammen,” siger Henrik Studsgaard.
Se hvor højt vandet kan stå
For at sætte fokus på klimaudfordringerne med hav-, regn- og grundvand har Esbjerg Kommune udarbejdet en app, hvor esbjergenserne selv kan se, hvad der sker under forskellige hændelser. Efter den er installeret på en smartphone eller tablet kan Klimaklar Esbjerg bruges til at få en fornemmelse af, hvor vandet vil stå højt under oversvømmelser.
Baggrund
Som led i EU’s oversvømmelsesdirektiv er der udpeget 14 områder i Danmark med væsentlig risiko for oversvømmelse. I 2018 blev dele af Esbjerg føjet til listen, og derfor har Kystdirektoratet bedt Esbjerg Kommune om at lave en risikostyringsplan. I 2021 blev Klima- og risikostyringsplan for Esbjerg by og havn godkendt. Planen peger på, at der med fordel kan etableres stormflodssikring for at beskytte centrale dele af Esbjerg.
I maj godkendte Plan & Byudviklingsudvalget en strategi for, hvordan Esbjerg Kommune skal etablere en stormflodssikring. Strategien står på to ben. I første omgang etableres en mur, som sammen med porte skal beskytte byen mod stormflod. Muren vil være ca. 90 cm høj, og den placeres vest for Adgangsvejen og H E Bluhmes Vej. Forskellige udsmykninger og grønne planter skal sno sig langs muren. Det er tanken, at der på sigt suppleres med en hævet vold eller lignende længere oppe mod byen til sikring af byen på den lange bane. Den kan evt. knyttes på den Grønne Ring og vil så kunne benyttes af både gående og cyklister.
Som planerne ser ud nu, vil sikringslinjen ved Adgangsvejen og H E Bluhmes Vej blive etableret i 2025 og frem til 2027. Det afhænger dog af et tilsagn om medfinansiering fra den statslige pulje til kystbeskyttelse.
Kontakter
Henrik Andersen, næstformand for Plan & Byudviklingsudvalget, mail: henan@esbjerg.dk, tlf.: 40 12 33 55
Henrik Studsgaard, direktør Teknik & Miljø, mail: henst@esbjerg.dk, tlf: 21301753
Billeder
Om Esbjerg Kommune
Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.
I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.
Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.
Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune
Erfaren historiker bliver ny chef på Esbjerg Byhistoriske Arkiv25.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 1. juni 2025 tiltræder Lulu Anne Hansen som arkivchef på Esbjerg Byhistoriske Arkiv. Den nye chef har stor erfaring med både forskning, undervisning og ledelse og er klar til at føre Esbjergs arv videre.
Hvordan skal Esbjerg Kommune udvikle sig frem mod 2038?10.4.2025 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Bæredygtig byudvikling, mobilitetsknudepunkter, klima, Esbjerg Havn, oplevelser, kultur og byliv. Det er vigtige temaer for Esbjerg Kommunes fremtidige udvikling, som forslaget til Kommuneplan for 2026-38 tager fat i, og som du måske også har en holdning til?
Sidste skoledag fejres med et brag af en fest på Tobakken10.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På årets sidste skoledag byder UngEsbjerg alle afgangselever i 9. og 10. klasse i Esbjerg Kommune til fest, fællesskab og oplevelser. Som noget nyt bliver festlighederne alkoholfri, på Tobakken - og federe end nogensinde før.
Ruterne i Ribe er klar: Kom med Royal Run på en tur igennem Danmarkshistorien9.4.2025 09:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Endelig afsløres de tre ruter til Royal Run i Ribe, hvor deltagere, tilskuere og tv-seere kan glæde sig til at opleve det bedste af Danmarks ældste by. Alle tre distancer starter og slutter i hjertet af Ribe og byder undervejs på masser af historie, charme og folkefest.
Markante forbedringer sætter Præstegårdsskolen fri fra statsligt tilsyn9.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter flere års målrettet indsats er det lykkedes Præstegårdsskolen i Esbjerg at skabe så positiv en udvikling, at Styrelsen for Kvalitet og Udvikling har sluppet sit tilsyn med skolen. Nu fortsætter arbejdet med at løfte elevernes faglighed og trivsel.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum