Teknologisk Institut

Teknologisk Institut opruster med et nyt anlæg til bedre udnyttelse af bioressourcer

Del

Teknologisk Institut udvider med et nyt bioprocesanlæg til fermentering og meranvendelse af bioressourcer, som skal hjælpe virksomheder med at udvikle nye biobaserede produkter og bioteknologier. Anlægget er en del af et nyt center på Teknologisk Institut, som skal hjælpe Danmark til at blive førende indenfor bioressource-området.

Teknologisk Institut vil med etableringen af et nyt bioprocesanlæg samle sine teknologier indenfor biosolutionsområdet i et nyt center, Biosolutions Technology Center. Det nye center skal hjælpe danske og udenlandske virksomheder med at udvikle fremtidens biobaserede produkter og fremskynde den grønne omstilling.

- Med det nye center vil Teknologisk Institut understøtte, at Danmark kommer til at være i front med at udnytte bioressourcer til nye højværdiprodukter. Det nye bioprocesanlæg kommer, sammen med vores eksperter og avancerede test og udviklingsfaciliteter, til at støtte op om virksomhedernes udvikling hen mod en mere bæredygtig fødevareproduktion, siger direktør Anne-Lise Høg Lejre, Teknologisk Institut.

Hul i markedet
Ifølge Bio Innovation Institute Foundation, som arbejder med startups indenfor fødevareproduktion, kommer det nye center til at udfylde et hul i markedet for udvikling, test og opskalering af biosolutions.

- Vi mangler i Danmark, og generelt i Europa, steder, hvor der kan testes i forhold til opskalering af processer og produkter indenfor bio-verdenen. Ud over testfaciliteterne har Teknologisk Institut også ekspertisen i at rådgive virksomhederne i det øvrige forløb i produktudviklingen, f.eks. i forhold til regulatoriske krav, i forhold til mulighederne for finansiering og generelt hjælpe virksomhederne med at modne deres forretningsmodel, siger forretningsudvikler Christian Brix Tillegreen, Bio Innovation Institute Foundation.

Biosolutions Technology Center etableres som en del af fyrtårnsprojektet Biosolution Zealand. Her er målet at gøre Danmark til et globalt fyrtårn indenfor biosolutions ved at understøtte fremtidens bæredygtige bioteknologier og omstillingen til en mere energivenlig, biobaseret og klimaneutral produktion på verdensplan.

Fødevaregodkendte bioreaktorer
I det nye center sammenlægger Teknologisk Institut sit nuværende bioraffineringsanlæg med et nyt fermenteringsanlæg samt udstyr til at oprense og klargøre produkterne. Den nye fermenteringsfacilitet kommer til at bestå af en række nye fødevare- og ATEX-godkendte bioreaktorer – fra i dag 1 liter og 20 liter til 200 liter i 2024 og 2.000 liter i 2025. Virksomheder kan allerede nu komme i laboratorierne og gennemføre deres test og udvikling her, før de går videre til test i pilotskala.

Reducere CO2 aftrykket
Teknologisk Institut har mange års erfaring og udstyr indenfor bioraffinering og i at hjælpe virksomheder til at få testet og optimeret deres processer. Via bioraffinering kan der udvindes værdifulde stoffer fra eksisterende biologiske sidestrømme og overskudsprodukter. Ved f.eks. at skabe nye vegetabilske produkter og ingredienser af overskudsprodukter, kan man reducere CO2 aftrykket.

- Vi tilbyder, ud over bioprocesanlægget, virksomheder i alle størrelser adgang til vores specialister, hvor de kan få hjælp til at udvikle deres forretningsmodel, vurdere produktets bæredygtighed, få rådgivning om regulatoriske krav og finansiering, analyser mv. Vi giver mulighed for, at virksomhederne kan være til stede i vores pilotanlæg, når deres proces skal køres. Derved får de mulighed for løbende at tilpasse deres idéer til en ny proces eller en ny ingrediens med de konkrete resultater under fermentering eller bioraffinering, siger centerchef for det nye Biosolutions Technology Center, Anne Christine Hastrup, Teknologisk Institut.

Det nye center kommer til at være godkendt til at håndtere fødevare- og biomasseproduktion. Det vil ligeledes blive godkendt til at håndtere antændelige væsker og gasarter (ATEX) og genmodificerede organismer (Klasse 1).

Det nye center er klar til at tage imod samarbejdspartnere og virksomheder allerede nu.

Biosolutions Technology Center etableres bl.a. som en del af fyrtårnsprojektet Biosolution Zealand samt med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet i resultatkontrakten Udviklingscenter for industriel bioøkonomi.

Læs mere om Biosolution Zealand her.  

Kontakter

Forretningsleder Lise-Lotte Schmidt-Kallesøe, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2168, mail: lisc@teknologisk.dk

Billeder

Det nye center kommer til at være godkendt til at håndtere fødevare- og biomasseproduktion. Foto: Teknologisk Institut
Det nye center kommer til at være godkendt til at håndtere fødevare- og biomasseproduktion. Foto: Teknologisk Institut
Download
I det nye center sammenlægger Teknologisk Institut sit nuværende bioraffineringsanlæg med et nyt fermenteringsanlæg samt udstyr til at oprense og klargøre produkterne. Foto Teknologisk Insitut.
I det nye center sammenlægger Teknologisk Institut sit nuværende bioraffineringsanlæg med et nyt fermenteringsanlæg samt udstyr til at oprense og klargøre produkterne. Foto Teknologisk Insitut.
Download

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse 

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye