DI - Dansk Industri

DI glæder sig over mere lempelige EU-krav om bæredygtighed

Del
EU-Kommissionen har fredag aften offentliggjort sit forslag til, hvordan de kommende krav til virksomhedernes rapportering om bæredygtighed helt konkret bliver udformet. Meldingen var først ventet tirsdag og i landets største erhvervsorganisation Dansk Industri er der stor tilfredshed med, at det ser ud til at blive betydeligt lettere for virksomhederne at håndhæve de nye regler end frygtet.
Vicedirektør Kim Haggren, DI. Foto: Hans Søndergaard.
Vicedirektør Kim Haggren, DI. Foto: Hans Søndergaard.

- Det er stadig en ordentlig mundfuld for europæisk erhvervsliv, men forslaget indeholder væsentlige forbedringer, som vil gøre implementeringen af kravene betydeligt nemmere for en række virksomheder. Der er grund til at rose regeringen og ikke mindst erhvervsminister Morten Bødskov for at bidrage til lempelserne og i DI er vi er glade for og stolte af at have medvirket til at opnå ganske betydelige lempelser i kravene, siger vicedirektør Kim Haggren, DI.

Forslaget indebærer, at oplysningskravene og de enkelte standarder for rapportering bliver underlagt en væsentlighedsvurdering, hvilket ifølge DI betyder, at ting i småtingsafdelingen bliver luget ud og dermed mindre administrativt bøvlet for virksomhederne at leve op til rapporteringskravene.

- Der er brug for at hele vores samfund og ikke mindst erhvervslivet bliver mere bæredygtigt. Men hvis det hele ender med en regeljungle, så vil de nye krav spænde ben for de fælles bestræbelser om en mere bæredygtig verden. Så det er virkelig en god nyhed, der er kommet fra Bruxelles i aften, siger Kim Haggren.

Lettere for SMV

Vicedirektøren ser det også som en rigtig god nyhed, at kravene om rapportering fra de mindre virksomheder bliver lettet i det nye forslag. Det betyder, at der kommer en indfasning af visse krav for virksomheder med færre end 750 ansatte. Disse virksomheder kan – det første år – undlade at oplyse om de særlige scope-3 GHG emissioner og om egne medarbejdere. Desuden kan de – for de to første år – udelade alle oplysningskrav om bl.a. biodiversitet. For de fleste selskaber betyder dette en udskydelse fra regnskabsåret 2025 til 2026 og til 2027.

Desuden er kravene om oplysning om korruption og bestikkelse samt om beskyttelse af whistleblowers præciseret, så at der ikke er krav om oplysninger, hvis der medfører en risiko for selv-inkriminering.

- Vi er meget tilfredse med, at kravene nu bliver implementeret så de understøtter den bæredygtige omstilling, hvor virksomhederne kan fokusere på at drive en bæredygtig omstilling og naturligt indarbejde og forankre rapporteringen, siger Kim Haggren.

DI savner sammenhæng i lovgivningen

- Men vi er dog samtidig bekymret for manglende sammenhæng i reguleringen, hvis de lovpligtige rapporteringskrav for banker vil kræve rapporteringen uanset væsentlighed og dermed overtrumfe den reelle væsentlighedsvurdering. Det er vigtigt, at der sikres sammenhæng i EU lovgivningen, så kravene ikke kommer ind via anden regulering.

- Efter vores opfattelse kan der være behov for at genbesøge en række af de vedtagne detailkrav i eksempelvis bæredygtig finansiering. Det er vigtigt, at de nye rapporteringskrav om bæredygtighed bliver grundstammen i rapporteringen, herunder skaber tilstrækkelige informationer til de oplysningskrav som bankerne har brug for til deres rapportering. På dette punkt er de danske ønsker desværre ikke blevet hørt, siger Kim Haggren.

Følg os på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk

Billeder

Vicedirektør Kim Haggren, DI. Foto: Hans Søndergaard.
Vicedirektør Kim Haggren, DI. Foto: Hans Søndergaard.
Download
Download

Links

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI: fælles EU-regler for AI er på plads – nu skal vi videre9.12.2023 06:33:02 CET | Pressemeddelelse

EU-landene har efter flere års ventetid natten til lørdag endelig indgået en aftale om fælles EU-regler for anvendelse af kunstig intelligens. Med AI-forordningen, også kaldet AI Act, er der nu skabt rammer for brugen af kunstig intelligens på en sikker måde, der samtidig baner vej for et mere innovativt Europa, og det bifalder landets største erhvervsorganisation Dansk Industri, men slår samtidig fast, at det nu gælder om at komme i gang med anvendelsen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum