Læger uden Grænser (MSF)

Læger uden Grænser: Bekymrende takter i migrationsaftale

Del

Mennesker, som har brug for beskyttelse, risikerer at blive alvorligt påvirket både fysisk og mentalt, hvis EU vedtager nye regler på flygtninge- og migrationsområdet. Sådan lyder det fra Læger uden Grænser. 

EU-landenes aftale på migrations- og asylområdet vækker bekymring hos den medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation Læger uden Grænser. For elementer af det kan gå hårdt ud over helbredet for mennesker, der søger beskyttelse – og i forvejen er sårbare.

Allerede i dag er Læger uden Grænser til stede i mange områder ved EU’s grænser. Her ser organisationen, hvordan den nuværende europæiske migrationspolitik har enorm negativ indflydelse på sundheden hos mennesker på flugt. Og de negative konsekvenser risikerer at blive videreført og forværret, hvis aftalen bliver til virkelighed.

Blandt andet er Læger uden Grænser bekymrede for, at asylansøgeres behov for beskyttelse ikke vil blive tilstrækkeligt vurderet i det nye forslag til en hurtigere grænseprocedure, fordi det for eksempel kan betyde, at nogle ansøgere automatisk vil blive afvist, uden at deres sag bliver individuelt vurderet. På den måde vil i forvejen sårbare mennesker, som har været udsat for traumer eller tortur, lide yderligere. Og placeres de tilmed under ansøgningsprocessen i modtagecentre, som dem, vi ser på de græske øer, vil det kun forværre situationen yderligere.

”På de græske øer – ligesom ved andre grænser til EU – oplever vi, at mennesker bliver tilbageholdt. I fængselslignende centre, som er lukkede, bliver de placeret, og kan ikke selv bestemme, hvornår de kan gå ud, de bliver overvåget, har ringe adgang til sundhedsydelser og elendige sanitære forhold, som gør dem syge. Alt sammen noget, der påvirker deres fysiske og mentale sundhed i alvorlig grad. Derfor frygter vi for konsekvenserne, hvis sådanne centre kopieres ved andre grænser,” siger Læger uden Grænsers analysechef, Julia Raavad.

Et andet bekymrende element i aftalen er muligheden for at sende mennesker, som søger beskyttelse, tilbage til tredjelande uden for EU, allerede inden de er kommet ind.

”De kan ende i lande, som de ikke har nogen meningsfuld forbindelse til, eller hvor der ikke er garanteret en ordentlig beskyttelse. Den måde at udlicitere ansvaret, som allerede begyndte med aftalen mellem EU og Tyrkiet, må ikke blive europæisk lov. Det vil forøge den menneskelige lidelse,” siger Julia Raavad.

”Der er brug for et asylsystem, der beskytter menneskeliv og tager vare på menneskers sundhed – ikke et system, der forsøger at afskrække og isolere mennesker, og som vender det blinde øje til vold, overgreb og umenneskelig behandling,” slutter hun.

Kontakter

Pressetelefon, Læger uden Grænser

Tlf:29702979

Om Læger uden Grænser

Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Ca. 65.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling.

Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)

Læger uden Grænser indgår tre-årigt partnerskab med Augustinus Fonden: Støtte på 21 millioner kroner skal sikre medicinsk nødhjælp27.9.2023 15:23:57 CEST | Pressemeddelelse

Syv millioner kroner om året i 2024-2026. Augustinus Fonden støtter Læger uden Grænsers arbejde i akutte, længerevarende og glemte kriser de næste tre år med i alt 21 millioner kroner. Samarbejdet gør det muligt for organisationen at rykke hurtigere ud til de steder, hvor behovene for medicinsk nødhjælp er størst.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum