Læger uden Grænser: Bekymrende takter i migrationsaftale
Mennesker, som har brug for beskyttelse, risikerer at blive alvorligt påvirket både fysisk og mentalt, hvis EU vedtager nye regler på flygtninge- og migrationsområdet. Sådan lyder det fra Læger uden Grænser.
EU-landenes aftale på migrations- og asylområdet vækker bekymring hos den medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation Læger uden Grænser. For elementer af det kan gå hårdt ud over helbredet for mennesker, der søger beskyttelse – og i forvejen er sårbare.
Allerede i dag er Læger uden Grænser til stede i mange områder ved EU’s grænser. Her ser organisationen, hvordan den nuværende europæiske migrationspolitik har enorm negativ indflydelse på sundheden hos mennesker på flugt. Og de negative konsekvenser risikerer at blive videreført og forværret, hvis aftalen bliver til virkelighed.
Blandt andet er Læger uden Grænser bekymrede for, at asylansøgeres behov for beskyttelse ikke vil blive tilstrækkeligt vurderet i det nye forslag til en hurtigere grænseprocedure, fordi det for eksempel kan betyde, at nogle ansøgere automatisk vil blive afvist, uden at deres sag bliver individuelt vurderet. På den måde vil i forvejen sårbare mennesker, som har været udsat for traumer eller tortur, lide yderligere. Og placeres de tilmed under ansøgningsprocessen i modtagecentre, som dem, vi ser på de græske øer, vil det kun forværre situationen yderligere.
”På de græske øer – ligesom ved andre grænser til EU – oplever vi, at mennesker bliver tilbageholdt. I fængselslignende centre, som er lukkede, bliver de placeret, og kan ikke selv bestemme, hvornår de kan gå ud, de bliver overvåget, har ringe adgang til sundhedsydelser og elendige sanitære forhold, som gør dem syge. Alt sammen noget, der påvirker deres fysiske og mentale sundhed i alvorlig grad. Derfor frygter vi for konsekvenserne, hvis sådanne centre kopieres ved andre grænser,” siger Læger uden Grænsers analysechef, Julia Raavad.
Et andet bekymrende element i aftalen er muligheden for at sende mennesker, som søger beskyttelse, tilbage til tredjelande uden for EU, allerede inden de er kommet ind.
”De kan ende i lande, som de ikke har nogen meningsfuld forbindelse til, eller hvor der ikke er garanteret en ordentlig beskyttelse. Den måde at udlicitere ansvaret, som allerede begyndte med aftalen mellem EU og Tyrkiet, må ikke blive europæisk lov. Det vil forøge den menneskelige lidelse,” siger Julia Raavad.
”Der er brug for et asylsystem, der beskytter menneskeliv og tager vare på menneskers sundhed – ikke et system, der forsøger at afskrække og isolere mennesker, og som vender det blinde øje til vold, overgreb og umenneskelig behandling,” slutter hun.
Kontakter
Pressetelefon, Læger uden Grænser
Tlf:29702979Om Læger uden Grænser
Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Ca. 65.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling.
Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Læger uden Grænser indstiller redninger på Middelhavet i en periode13.12.2024 12:57:17 CET | Pressemeddelelse
Administrative benspænd i Italien gør det umuligt for Læger uden Grænser at fortsætte redningsaktionerne på Middelhavet med det nuværende skib, Geo Barents. Derfor indstiller organisationen driften af skibet, men forpligter sig på at vende tilbage til Middelhavet hurtigst muligt.
Blokade tvinger Læger uden Grænser til at standse behandling af underernærede børn i lejr i Sudan18.10.2024 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
5.000 børn med akut underernæring i Zamzam-lejren i det nordlige Darfur i Sudan kan ikke længere få behandling. Det er en konsekvens af, at landets stridende parter blokerer vejene til området, og derfor kan Læger uden Grænser og andre ikke få mad, medicin og andre vigtige forsyninger ind. I slutningen af september løb Læger uden Grænser tør for forsyninger, så blandt andre 2.900 børn med alvorlig akut underernæring nu må undvære behandling. Det er kun på organisationens hospital med 80 senge, at man fortsat kan tage imod patienter. Og det er begrænset til de børn, som er i størst risiko for at dø. ”Der er et meget presserende behov for, at der kommer langt flere forsyninger som mad og ernæringsbehandling ind til en befolkning, som i øjeblikket er i en katastrofal situation," siger Michel-Olivier Lacharité, som leder Læger uden Grænsers akutberedskab i Sudan. De seneste uger er der kommet begrænsede forsyninger ind, men det er alt for lidt til at kunne dække de massive behov hos de man
Læger uden Grænser: Uden hjælp dør tusinder af børn i blokeret lejr i Sudan inden for få uger19.9.2024 10:06:43 CEST | Pressemeddelelse
FN og andre internationale aktører må sætte alt ind på at få mad og livsvigtige forsyninger ind til den blokerede og sultende befolkning bl.a. i Zamzamlejren i Norddarfur nu og her, lyder det fra Læger uden Grænser. Ellers risikerer tusindvis af børn at miste livet til underernæring.
Psykolog bliver ny forperson for Læger uden Grænser16.9.2024 11:43:26 CEST | Pressemeddelelse
I weekenden valgte Læger uden Grænser ny bestyrelse. Denne gang med udskiftning på formandsposten, som de seneste otte år har været besat af læge Heidi Christensen.
Weekendens angreb illustrerer dehumaniseringen af civile i Gaza13.6.2024 10:11:40 CEST | Pressemeddelelse
De seneste angreb i Gaza har skabt uacceptable lidelser for alt for mange civile palæstinensere. Ifølge Læger uden Grænser illustrerer det en tydelig ligegyldighed over for menneskeliv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum