Udenrigsministeriet

Danmark sender katastrofehjælp til Ukraine efter sprængt dæmning

Del

Der er hjælp på vej til de oversvømmelsesramte områder i Ukraine. Regeringen sender nu en større donationspakke fra Beredskabsstyrelsen og FN’s projektledelseskontor, UNOPS, afsted.

I dag afgår dansk materiel til Ukraine. Det danske bidrag skal hjælpe de ukrainske myndigheder med at håndtere de omfattende oversvømmelser efter sprængningen af Nova Kakhovka-dæmningen i Kherson-regionen, som grænser op til Mykolaiv, hvor Danmark hjælper med genopbygningen. Der udsendes to højkapacitetspumper, 35 telte til indkvartering, tre mindre både med transportflåder samt en større generator. Gennem UNOPS sendes desuden 5 efterspurgte vandtank-lastbiler, der skal opsamle og flytte vand fra oversvømmede områder, og et antal generatorer for en samlet værdi af knap 7 millioner kr.

”Vi har været i tæt dialog med de ukrainske myndigheder om, hvad de har brug for. Her har vi kunnet hjælpe med udstyr designet til at håndtere oversvømmelser, som gør det ukrainske beredskab i stand til at reagere effektivt og kraftfuldt. Der er tale om et målrettet bidrag, der er med til at gøre en forskel lige nu og her,” siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen.

Regeringen udsender katastrofehjælpen via Beredskabsstyrelsen og UNOPS efter anmodning fra Ukraine. Det danske materiel fra Beredskabsstyrelsen afgår via lastbiler fra Beredskabsstyrelsens internationale logistikcenter i Herning i dag med forventet ankomst i Ukraine lørdag.

”Oversvømmelserne sætter store dele af Ukraine i en frygtelig situation, og vi skal gøre, hvad vi kan for at hjælpe ukrainerne. Med den her beredskabspakke kan vi hjælpe med udstyr, som gør det ukrainske beredskab i stand til at reagere mere effektivt,” siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Beredskabsudstyret doneres til den ukrainske beredskabsstyrelse. Det har en værdi af 2,5 millioner kroner og finansieres af Udenrigsministeriet over udviklingsbistanden. Den danske indsats indgår i EU's samlede beredskabsindsats.

Baggrund

Nova Kakhovka-dæmningen er den sjette og sydligste del af det samlede dæmningssystem for Dnipro-floden. Den blev i natten til eller tidlig i morgen den 6. juni sprængt i stykker, hvilket har medført omfattende oversvømmelser med store humanitære og miljømæssige konsekvenser. De ukrainske myndigheder oplyser, at op mod 16.000 mennesker er berørt af oversvømmelserne. De ukrainske beredskabsmyndigheder arbejder sammen med humanitære organisationer på evakuering og midlertidig indkvartering af de mange civile, som er bosat i området.

For yderligere information, kontakt Udenrigsministeriets pressevagt 67979247 (ikke sms) eller pressevagten@um.dk eller journalist i Beredskabsstyrelsen, Line Fjordside 21724627 eller BRS-LFJ@brs.dk.

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Danmark vil styrke båndet til vestafrikanske kystlande12.6.2024 11:41:47 CEST | Pressemeddelelse

De to vestafrikanske kystlande Senegal og Elfenbenskysten er nøgleaktører i den bredere vestafrikanske region. Begge lande er ledet af demokratisk valgte regeringer, bidrager til regional stabilitet og udvikling og har i de seneste år oplevet stigende vækst. Samtidig udfordrer ustabilitet i Sahellandene, klimaforandringer, migration og manglende jobmuligheder for den unge generation begge lande. Lige nu besøger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, Senegal og Elfenbenskysten.

Danmark støtter uddannelse af ukrainske kvinder til traditionelle mandefag11.6.2024 09:43:20 CEST | Pressemeddelelse

På en konference for Ukraines genopbygning med en række af verdens statsledere i Berlin i dag annoncerer regeringen ny støtte til blandet andet efteruddannelse i Mykolaiv. Indbyggere skal efteruddannes inden for fag, efterspurgt på det lokale arbejdsmarked og drivende for den ukrainske økonomi. Pakken indeholder også støtte til at øge adgang til vand- og elforsyning. Det danske bidrag er en del af regeringens fjerde genopbygningspakke til Ukraine til en værdi af i alt 250 millioner kroner.

Udenrigsministeren rejser til New York for at få Danmark valgt til FN’s Sikkerhedsråd5.6.2024 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Torsdag den 6. juni er udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i New York for at sikre Danmark en plads i FN’s Sikkerhedsråd 2025-2026. Der er udsigt til fredsvalg, men Danmark skal fortsat have 128 stemmer for at blive valgt ind. Lykkes det, får Danmark mulighed for at præge internationale beslutninger om fred og sikkerhed i verdens mest magtfulde organ. Det gælder blandt andet krigen i Ukraine, konflikten i Mellemøsten samt en række af de kriser og fredsbevarende operationer i blandt andet Afrika, som FN bidrager til. ”Som medlem af Sikkerhedsrådet vil Danmark få en plads ved det mest magtfulde udenrigspolitiske bord i verden. Så der er meget på spil. Det er en lang diplomatisk kampagne, der kulminerer med afstemningen i morgen, og jeg håber, vi får chancen for at spille en aktiv rolle i Sikkerhedsrådet de kommende år,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. FN’s Sikkerhedsråd har 15 medlemmer. Af dem har fem permanente pladser, mens ti vælges af FN’s Generalforsamling. De perman

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye