Kunst i foyeren vinder prisen for Art Installation of the Year
Erik. A. Frandsens udsmykning af foyeren på Regionshospitalet Gødstrup har vundet den internationale pris Art Installation of the Year af Design in Mental Health i London.

Erik A. Frandsen udsmykker foyeren, Regionshospitalet Gødstrup. Foto: Søren Braad Andersen.
På Regionshospitalet Gødstrup glæder sygeplejefaglig direktør Rikke Degn sig over, at prisen anerkender grundtanken om kunst og indretning, der har fokus på patienternes, de pårørendes og medarbejdernes trivsel gennem helende arkitektur.
- Vi kan godt være stolte af, at udsmykningen af hospitalets foyer har vundet Art Installation of the Year. Jeg er meget glad for, at det visionære samarbejde, der har været om at tænke arkitektur, kunstnerisk udsmykning, møblering, wayfinding og flow ind i en helhed på hospitalet nu anerkendes så flot ud over landets grænser, siger Rikke Degn.
Det er arkitektfirmaet Arkitema, som var med i det konsortium, der skitserede og designede Regionshospitalet Gødstrup, der har indstillet de integrerede kunstværker af Erik A. Frandsen i foyeren til den prestigefyldte internationale pris Art Installation of the Year, der hvert år uddeles af Design in Mental Health i Storbritannien.
I indstillingen til designprisen står der blandt andet, at "Regionshospitalet Gødstrup udfordrer det traditionelle hospitalsdesign og har et innovativt forhold til kunst, hvor kunstværker i meditative farver af den anerkendte kunstner, Erik A. Frandsen, pryder stedspecifikke områder på hospitalet. De integrerede kunstværker af Erik A. Frandsen bidrager til at skabe et sikrere og roligere miljø, der har en positiv indvirkning på behandlingen og atmosfæren."
Rart, imødekommende og menneskeligt inkluderende
Udsmykningen er en kombination af større og mindre skalaer, og er udviklet sideløbende for at opnå et resultat, hvor arkitekturen og kunsten komplementerer hinanden og tilbyder et helende ophold i foyeren for det enkelte menneske.
- Min overordnede tanke har været at skabe en overskuelighed i et anti-hierarkisk og demokratisk foyerforløb fra somatikken og videre ind i Psykiatrien. Det gøres ved at differentiere foyeren i forskellige intime rum, med hver deres karakteristika. Det skal føles som et rart, imødekommende og menneskeligt inkluderende rum at træde ind i. Lige fra det samlende og dog også forskelligartede greb med de 15 indfarvede fiberbetongavle med hver deres specifikke farvesætning af indgangene til frescomaleri, mirrorpolished stålbillede, glasstiftmosaikker, lysskulptur, lyssætning ned af søjlerne og interaktive skærme bøjet rundt om 3 af foyerens søjler. Det har været i en løbende kunstnerisk dialog med arkitekturen og foyerens møblering med en farvesætning, som blev koordineret med kunsten, siger Erik A. Frandsen.
Kunstværkerne er sammensat af flere forskellige elementer, herunder otte store betonvægge på hver 60 kvadratmeter med det kunstneriske udtryk og motiv af livgivende molekyler, en torso og mennesker, der bevæger sig rundt.
I midten af den 375 meter lange foyer er tre søjler dækket af buede LED-skærme, der viser slowmotion-optagelser af kemiske og fysiske processer. I meditative og terapeutiske nuancer sætter digitale videoinstallationer, mosaikker og relikvier stemningen og skaber smukke og visuelt attraktive rammer for patienter, medarbejdere og besøgende på Regionshospitalet Gødstrup.
Hver udgang og afdelingssektion har sin egen farve til at understøtte wayfinding, forbedre restitutionen kreativt og styrke følelsen af identitet.
Nøgleord
Kontakter
Sygeplejefaglig direktør Rikke Degn
Tlf. +45 2819 4002
Mail: rikper@rm.dk
Kontaktperson for Erik A. Frandsen:
Arkitekt (MAA) Peter Flejsborg
Tlf. +45 28 40 84 24
Mail: peter@galleri-profilen.dk
Kommunikationskonsulent Merete Friis Jeppesen
Tlf. +45 2962 4447
Mail: mejepp@rm.dk
Billeder






Links
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Forskningsprojekt om forhøjet blodtryk blandt børn og unge3.7.2025 10:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Midtjylland har modtaget 407.300 kroner fra Salling Fondene til udstyr, der skal bruges i et forskningsprojekt om forhøjet blodtryk blandt børn og unge. Projektet udføres ved Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
1,47 mio. kr. til forskning i ufrivillig vandladning og forhøjet blodtryk hos børn3.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet har modtaget støtte til forskning, der skal sikre bedre behandling og styrke den tidlige indsats for børn med helbredsudfordringer. Samlet lyder bevillingerne på 1,47 mio. kr.
Ny forskning: Unges opfattelse af egen social status har betydning for deres mentale trivsel2.7.2025 12:07:06 CEST | Pressemeddelelse
Unge med lav social og økonomisk status mistrives oftere, og sammenhængen er især klar, når social status defineres ud fra, hvor i det sociale hierarki de unge placerer sig selv. Gode voksne relationer og stærke fællesskaber mindsker risikoen for mistrivsel.
Interaktiv skadestue for børn er indviet i Gødstrup27.6.2025 08:51:34 CEST | Pressemeddelelse
Tag på en rejse ud i rummet, mens gipsen bliver lagt, eller en tur under vandet, mens en flænge bliver syet. Nu får de mindste patienter på Regionshospitalet Gødstrups skadestue mulighed for at blive undersøgt og behandlet i et særligt behandlingsrum bygget til at aflede børnenes opmærksomhed fra det ubehagelige eller angstfyldte.
Frisk luft og smukke planter skal give intensivpatienter energi til at kæmpe sig tilbage til livet.20.6.2025 11:08:15 CEST | Pressemeddelelse
Torsdag d. 19. juni blev to særligt designede terapiterrasser indviet på Intensivbehandlingsafsnittet i Gødstrup. De skal give selv de mest syge patienter mulighed for at få frisk luft og oplevelser i naturen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum