Teater med 60-årig skarnsknægt
Frilandsmuseet fejrer denne sommer Emil fra Lønneberg, der fylder 60 år. Fire teaterstykker fra Astrid Lindgrens legendariske børnebøger bliver opført ved museets svenske gårde, hvor det også er muligt at kaste sig over kreative sysler.
»Eeeeeemiiiil!« Den lyd kender de fleste. Det er selvfølgelig lyden af fars vrede stemme, der gjalder mellem Katholts huse, i klassikeren Emil fra Lønneberg. Og denne sommer kan Frilandsmuseets gæster opleve det selv.
Gårdene fra Halland og Småland danner rammen om fire forestillinger fra Astrid Lindgrens berømte værk, hvis udgivelse i år runder 60. Instruktør Peter Langdal mener, at forestillingens bagtæppe er enestående og perfekt til børneteater:
»Det er jo så oplagt at lave forestillingen ved de svenske gårde, fordi omgivelserne derude udgør en scenografi, som man aldrig ville kunne lave på et teater. Så det føles meget naturligt at tage livtag med den legendariske historie, som Emil er, lige præcis der.«
Frilandsmuseets svenske gårde er bygget i 16-1700-tallet og er med sine smukt anlagte gårdspladser og græsbeklædte tage i sig selv et besøg værd. Men i forestillingerne om Emil, Alfred og de andre fra gården Katholt, får husene nyt liv.
»Det giver folk chancen for at opleve de helt fantastiske omgivelser på en ny måde. Bare man kører ind på Frilandsmuseet, så tænker man, at man er i Emils land. Mig bekendt er forestillinger om Emil fra Lønneberg aldrig før lavet site specific på samme måde,« siger Peter Langdal.
Kæmpe hyldest til leg og fantasi
Til de fire forestillinger har instruktøren håndplukket forskellige fortællinger fra de tre bøger om den svenske skarnsknægt. Blandt andet den, om dengang Line fik tandpine. Og den om Ida, der ryger til tops i flagstangen.
»Forestillingerne er en kæmpe hyldest til legen og fantasien. Der er nogen, der synes at Emil er en skidt skarnsknægt, men i virkeligheden er han bare nysgerrig på verden. Han har en drivkraft og han eksperimenterer med livet hele tiden. Hans handlinger er en evindelig stribe af undersøgelser af, hvordan verden hænger sammen,« siger Peter Langdal.
I sommerferien får børn og voksne også selv mulighed for at lege og være kreativ i Emils ånd. Udover forestillingerne, laver Frilandsmuseet et snitteværksted, et barkbådsværksted og et blomsterværksted hvor man blandt andet kan prøve kræfter med at lave træfigurer, både i bark og fine papirblomster.
»Frilandsmuseet er i høj grad børnenes og familiernes sted, hvor man bliver præsenteret for noget andet end gamle ting i montrer. Her er man selv være aktiv og meddigtende,« siger Peter Langdal.
Hvad: Fire forestillinger om Emil fra Lønneberg samt aktiviteter for børnefamilier.
Hvor: Frilandsmuseet, Kongevejen 100 2800 Kongens Lyngby
Hvornår: 24/6 – 7/7. Teaterstykkerne spilles alle én gang om dagen.
Nøgleord
Kontakter
Brittany OvergaardMarkedsførings- og presseansvarlig
Tlf:41 20 64 18brittany.overgaard@natmus.dkBilleder
Links
Om Frilandsmuseet
Frilandsmuseet er et af verdens største og ældste frilandsmuseer med mere end 100 bygninger fra hele landet
Følg pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark
Start din juleferie på Frilandsmuseet10.12.2024 13:11:05 CET | Pressemeddelelse
Vi skruer som altid op for den helt store juleidyl, når vi holder jul på Frilandsmuseet. Og som noget helt nyt i år holder vi også åbent i juledagene. Så har I brug for ekstra julestemning eller en gåtur mellem julefrokosterne, ligger vi inde lange strækninger og alt hvad jeres julehjerter kan begære.
Den gamle jul - forberedelser og fejringer20.11.2024 10:42:45 CET | Pressemeddelelse
Få højtider er som julen. Hvert år samles millioner af danskere til juleaftener og julefrokoster landet over og gør præcis det samme. Den samme dejlige mad, de samme traditioner. Men hvor stammer det hele egentlig fra? Det dykker forfatter Christine Tjalve og museumsinspektør på Frilandsmuseet Anja Jørgensen ned i i deres nye bog Den gamle jul - forberedelser og fejringer, der udkommer den 30. november.
Aftenjul på Frilandsmuseet: Nu bæres lyset frem…13.11.2024 11:16:03 CET | Pressemeddelelse
Tag dine venner, børn og familie i vanten og vær med, når vi den 13. december fejrer lyset i vintermørket og holder aftenjul på Frilandsmuseet. Oplev de oplyste gårde og et fortryllende kor gå Lucia-optog gennem landsbyen.
Jul på Frilandsmuseet: juleidyl, drillenisser og kåljuletræer28.10.2024 13:00:56 CET | Pressemeddelelse
Intet emmer af nostalgi og hygge som julen. Og vi skruer også helt op for den klassiske juleidyl, når vi holder jul på Frilandsmuseet. Alle weekender i december vil I kunne opleve jul som i gamle dage fyldt med julemad, julepynt, julenisser og juleteater. Som noget helt nyt har vi også åbent i juledagene. Så har I brug for ekstra julestemning eller en gåtur mellem julefrokosterne, ligger vi inde lange strækninger og alt hvad jeres julehjerter kan begære.
De overnaturlige væsner lurer til Halloween på Frilandsmuseet1.10.2024 13:11:18 CEST | Pressemeddelelse
(U)hyggen breder sig på museets gårde, når Frilandsmuseet holder Halloween i efterårsferien. De fleste kender nok Halloween som en amerikansk højtid, men den danske folketro er også smækfyldt med uhygge, historier og traditioner om over- og underjordiske væsner, man skulle tage sig i akt for. Kom og mød dem på museet, hvis du tør.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum