Åndenød og træthed følger patienter længe efter Covid-19
Forskere på Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har i samarbejde med 6 hospitaler i Region Midtjylland undersøgt 222 patienter, hvoraf en andel har været indlagt med Covid-19 i Herning.

Foto af måling af lungefunktion: Aarhus Universitetshospital.
Den største andel af patienterne i undersøgelsen har været indlagt på Aarhus Universitetshospital, men der er også patienter med fra de tidligere hospitaler i Holstebro og Herning.
En andel af patienterne var indlagt på det daværende Covid-afsnit i Herning i 2020, og blev efter udskrivelsen inviteret til at blive undersøgt for langtidsfølgerne af sygdommen på det tidligere lungemedicinske afsnit i Holstebro.
Steffen Leth, klinisk lektor ved Aarhus Universitet og afdelingslæge ved Infektionssygdomme på Regionshospitalet Gødstrup, er ph.d.-medvejleder på studiet for Søren Sperling, læge på Aarhus Universitetshospital og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, der har stået i spidsen for undersøgelsen af patienterne i regionen siden Corona-pandemiens start i 2020.
"Vi er nu lidt mere end tre år efter COVID-19 pandemiens start, og nu kan vi begynde at se konturerne af de kendetegn hos personer, der lider af senfølger og de langsigtede prognoser efter Covid-19, når det eksempelvis gælder organskade og livskvalitet. Den viden kan vi blandt andet bruge til at arbejde hen imod et reelt behandlingstilbud samt understøtte politiske beslutningstagere i deres prioritering af understøttende tilbud til denne patientgruppe" siger Steffen Leth.
Patienterne i undersøgelsen blev inviteret til undersøgelse 3 og 12 måneder efter udskrivelse. Her blev de interviewet om symptomer, fik målt lungefunktion og udfyldte spørgeskemaer om åndenød og træthed.
Overordnet fandt forskerne, at en gruppe patienter havde let nedsat iltoptagelse i lungerne 12 måneder efter indlæggelse. 20 % oplevede svær åndenød 12 måneder efter deres indlæggelse, mens 14 % rapporterede udtalt træthed.
Begrænset bedring over tid
12 måneder efter indlæggelse med covid-19 var lungefunktionen fortsat påvirket hos 39 %. Den største reduktion i lungefunktion blev påvist hos patienter, som under deres indlæggelse var meget alvorligt syge og havde brug for respiratorbehandling. Lungefunktionen blev kun bedret i begrænset omfang fra 3 til 12 måneder efter indlæggelsen.
”12 måneder efter indlæggelse med covid-19 var lungernes evne til at transportere ilt fra luftvejene til blodbanen fortsat nedsat hos de patienter, som havde behov for respiratorbehandling under deres indlæggelse, mens den for størstedelen af de andre patienter var normal", siger Søren Sperling.
Patienternes vejrtrækning og kondition blev undersøgt ved en gangtest. Her fandt forskerne, at størstedelen af patienter kunne gå længere 12 måneder efter indlæggelse, sammenlignet med gangtesten lavet 3 måneder efter indlæggelse. Patienternes evne til at holde en normal iltmætning i blodet under gangtesten blev også betydelig bedret over tid.
Vedvarende symptomer
20 % af alle patienter rapporterede fortsat svær og uændret åndenød 12 måneder efter indlæggelse. Oplevelsen af graden af åndenød var uafhængig af, hvor syge patienter var i forbindelse med deres indlæggelse. Andelen af patienter uden åndenød steg dog markant fra 35 % til 51 %. Antallet af patienter med svær træthed faldt fra 20 % ved opfølgning 3 måneder efter indlæggelse til 14 % 12 måneder efter indlæggelse.
"Andelen af patienter med vedvarende oplevelse af svær åndenød var uændret over tid. Hos en gruppe af disse patienter, kan åndenøden forklares med nedsat lungefunktion, men 12 måneder efter indlæggelse med covid-19 var der fortsat en gruppe af patienter med uforklaret åndenød”, siger Søren Sperling.
Forskerne opfordrer til, at der bliver lavet nye studier, hvor patienter med covid-19 sammenlignes med patienter med andre luftvejsinfektioner, og de foreslår, at fremtidige studier også undersøger for funktionelle lidelser for at afdække og forstå årsager til langvarige og foreløbig uforklarede symptomer.
Bag om forskningsresultatet:
Studietype: Prospektivt observationsstudie
Samarbejdspartnere: De lungemedicinske afdelinger på regionshospitalerne i Region Midtjylland.
Ekstern finansiering: Novo Nordisk
Interessekonflikter: Nej
Nøgleord
Kontakter
Søren Sperling
Læge på Lungesygdomme, Aarhus Universitetshospital
Ph.d-studerende på Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
Tlf: 7846 2106
Mail: sonpde@rm.dk
Steffen Leth
Klinisk lektor, Aarhus Universitet og afdelingslæge, Infektionssygdomme, Regionshospitalet Gødstrup
Mail: stefleth@goedstrup.rm.dk
Links
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Forskningsprojekt om forhøjet blodtryk blandt børn og unge3.7.2025 10:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Midtjylland har modtaget 407.300 kroner fra Salling Fondene til udstyr, der skal bruges i et forskningsprojekt om forhøjet blodtryk blandt børn og unge. Projektet udføres ved Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
1,47 mio. kr. til forskning i ufrivillig vandladning og forhøjet blodtryk hos børn3.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet har modtaget støtte til forskning, der skal sikre bedre behandling og styrke den tidlige indsats for børn med helbredsudfordringer. Samlet lyder bevillingerne på 1,47 mio. kr.
Ny forskning: Unges opfattelse af egen social status har betydning for deres mentale trivsel2.7.2025 12:07:06 CEST | Pressemeddelelse
Unge med lav social og økonomisk status mistrives oftere, og sammenhængen er især klar, når social status defineres ud fra, hvor i det sociale hierarki de unge placerer sig selv. Gode voksne relationer og stærke fællesskaber mindsker risikoen for mistrivsel.
Interaktiv skadestue for børn er indviet i Gødstrup27.6.2025 08:51:34 CEST | Pressemeddelelse
Tag på en rejse ud i rummet, mens gipsen bliver lagt, eller en tur under vandet, mens en flænge bliver syet. Nu får de mindste patienter på Regionshospitalet Gødstrups skadestue mulighed for at blive undersøgt og behandlet i et særligt behandlingsrum bygget til at aflede børnenes opmærksomhed fra det ubehagelige eller angstfyldte.
Frisk luft og smukke planter skal give intensivpatienter energi til at kæmpe sig tilbage til livet.20.6.2025 11:08:15 CEST | Pressemeddelelse
Torsdag d. 19. juni blev to særligt designede terapiterrasser indviet på Intensivbehandlingsafsnittet i Gødstrup. De skal give selv de mest syge patienter mulighed for at få frisk luft og oplevelser i naturen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum