Tønder Kommune

Trafikkampagne: Brug 2 sekunder mere i krydset

Del

En ny trafikkampagne tilskynder bilister og cyklister til at være mere opmærksomme på hinanden i vejkryds. Især i Tønder by – hvor der sker flest uheld - skal opmærksomheden skærpes. 

De kommende uger sætter Tønder Kommune fokus på de mange vejkryds, som både bilister og bløde trafikanter passerer hver dag. Det er nemlig her, at de fleste alvorlige ulykker med cyklister sker.

Budskabet er rettet mod både bilister og cyklister, fortæller Sonja Svendsen, trafiksikkerhedsmedarbejder ved Tønder Kommune.

- Budskabet om at bruge bare to sekunder ekstra i et vejkryds gælder både cyklister og bilister. Bilisterne har et særligt ansvar overfor de bløde trafikanter. Men omvendt kan cyklister ikke altid være sikre på, at bilerne overholder deres vigepligt. Det hjælper ikke meget at have retten på sin side, hvis en bil kommer på tværs. Det vil altid være cyklisten, det gør mest ondt på, fortæller Sonja Svendsen og kommer med følgende opfordring:

- Så der er god grund til at opfordre både cyklister og bilister til at bruge to sekunder mere med fuld opmærksomhed.

Snart kan kampagneskiltene ses langs vejbanen ved vejkrydsene i Tønder by. Tønder by er nemlig den by i Tønder Kommune, hvor Politiet har registreret flest uheld med cyklister i vejkryds.

Men skiltene står ikke nødvendigvis ved de mest uheldbelastede vejkryds. I stedet står de, hvor flest færdes:

- Vi har udvalgt vejkryds, hvor der færdes mange cyklister, så budskabet bliver set af så mange som muligt. De fleste steder har cyklisterne ikke vigepligt. Og det er helt bevidst. Netop når cyklisten ikke har vigepligten, vil vi gerne prikke til opmærksomheden, fortæller Sonja Svendsen.

I perioden 2018 – 2022 er der hos Politiet registreret otte cyklister, som er kommet til skade i vejkryds i byer i Tønder Kommune.

Seks af disse otte uheld er sket i Tønder by, hvor to har mistet livet, mens yderligere fire cyklister er kommet alvorligt tilskade.

De resterende to uheld er sket i Toftlund, hvor to personer er kommet lettere tilskade.

 

FAKTA:

Hvis man kigger på alle uheld i trafikken i Tønder Kommune i perioden 2018 - 2022, hvor der har været en blød trafikant involveret,  er følgende registreret:

Cyklister:  3 dræbte, 19 alvorligt tilskadekomne, 12 lettere tilskadekomne.

Knallerter: 7 alvorligt tilskadekomne, 6 lettere tilskadekomne.

Hertil kommer skadestuedata for lette trafikanter, som ikke er registreret hos Politiet.

Cyklister: 5 alvorligt tilskadekomne – 24 lettere tilskadekomne.

Knallerter: 1 alvorligt tilskadekommen – 7 lettere tilskadekomne.

Fakta: Om kampagnen

Kryds-kampagnen er en ny landsdækkende kampagne. Tønder Kommune deltager ligesom en række andre kommuner i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik.

De fleste af ulykkerne kan undgås, hvis både cyklister og bilister bruger lidt ekstra tid på at sikre sig, at der er fri bane.

Gode råd til cyklister

  • Afpas din fart før kryds og sideveje, så du kan nå at standse, hvis det bliver nødvendigt
  • Brug 2 sek. mere på at orientere dig, før du kører frem
  • Vær opmærksom på højresvingende biler, der kommer bagfra og venstresvingende biler, der kommer forfra.


Gode råd til bilister

  • Afpas din fart før krydset, så du kan nå at standse, hvis det bliver nødvendigt
  • Brug 2 sek. mere på at orientere dig, før du kører frem
  • Vær opmærksom på cyklister, når du skal svinge til højre eller venstre.

Kontakter

Billeder

Følg pressemeddelelser fra Tønder Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tønder Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum