60 mio. kr. til udvikling af bælgplanter til fremtidens fødevareproduktion

Langt de fleste kornafgrøder dyrkes i renbestand med kunstgødning for at opnå høje udbytter og effektivt høst. Ulempen er den energikrævende produktion af kunstgødning og risikoen for alvorlige angreb af skadedyr og sygdomme, der kræver kemisk bekæmpelse.
Derimod har samdyrkningssystemer med succes udnyttet bælgplanters kvælstoffiksering, for eksempel i flerårige kløver-græsmarker, der er mere biodiverse og giver robust resistens mod sygdom og skadedyr. Biomassen og proteinet, der produceres i de dyrkningssystemer, er dog ikke egnet til fødevarebrug uden komplekse forarbejdningsmetoder, som stadig er ved at blive udviklet.
Potentialet for reduceret brug af kvælstofgødning og pesticider er stærke argumenter for udvikling af bælgplantebaseret samdyrkning af fødevareafgrøder som for eksempel hestebønner og korn. Udfordringen er, at samdyrkning i øjeblikket generelt ikke er økonomisk konkurrencedygtigt sammenlignet med korn dyrket i renbestand.
Centerleder Stig U. Andersen udtaler: ”Vi er meget begejstrede for at kunne bringe mange forskellige kompetencer i spil i N2CROP for tackle en helt central udfordring i fremtidens fødevareproduktion og ser frem til at bredt samarbejde om bælgplanteinnovation med alle interesserede”.
Om N2CROP centeret
N2CROPs mission er at etablere et internationalt center for banebrydende bælgplanteforskning og -innovation for at realisere visionen om bæredygtig fødevareproduktion baseret på biologisk kvælstoffiksering.
N2CROP forener forskellige discipliner, herunder ernæring (biotilgængeligt protein fra bælgplantefrø og plantecellevægge), mikrobiologi (optimering af nitrogenfiksering gennem skræddersyede rhizobium-podemidler), genetik (målrettede mutationer for at forbedre afgørende egenskaber hos bælgplanter) og agronomi (markforsøg og afgrødemodellering af samdyrkede afgrøder). Målet er at gøre bælgplantebaserede samdyrkningssystemer så attraktive, at de på sigt vil udkonkurrere afgrøder i renbestand.
N2CROP – finansiering og deltagere
Novo Nordisk Fonden har givet 60 mio. kr. til projektet over seks år, bevillingsnummer NNF23OC0081220 i opslaget "Challenge Programme 2023 - Future Agri-Food Systems".
Projekttitel: N2CROP - Legume innovation for future agri-food systems
Centerleder:
- Stig Uggerhøj Andersen - Aarhus Universitet – Institut for Molekylærbiologi og Genetik.
Partnere:
- Esben Skipper Sørensen, Kasper Røjkjær Andersen og Marcela Mendoza Suárez - Aarhus Universitet – Institut for Molekylærbiologi og Genetik.
- Martin Weih og Katharina Meurer - Swedish University of Agricultural Sciences - Department of Crop Production Ecology.
- Jesper Holck og Kristian Barret – Danmarks Tekniske Universitet - Institut for Bioteknologi og Biomedicin.
- Dugald Reid – La Trobe University.
- Dorte Bodin Dresbøll – Københavns Universitet – Institut for Plante- og Miljøvidenskab.
Mere information
Professor Stig Uggerhøj Andersen - sua@mbg.au.dk
Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Aarhus Universitet
Nøgleord
Kontakter
Professor Stig Uggerhøj Andersen - sua@mbg.au.dk
Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Aarhus Universitet
Billeder

Links
Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Rekordmange kvote 2 ansøgere til Aarhus Universitets internationale IT-uddannelser20.3.2025 14:45:33 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Universitets IT-uddannelser har oplevet en dramatisk stigning i kvote 2 ansøgninger i 2025. Særligt de nye internationale (engelsksprogede) bacheloruddannelser – Computer Science, Data Science og IT Product Development – har oversteget alle forventninger og tiltrukket et imponerende antal ansøgere.
Erhvervskandidatuddannelse skal tiltrække og fastholde flere internationale IT-talenter31.1.2025 09:25:00 CET | Pressemeddelelse
Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet har modtaget en bevilling på 3.032.900 kroner fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen til projektet Work And Study Programme in Computer Science. Projektet skal styrke rekrutteringen og fastholdelsen af internationale IT-talenter gennem erhvervskandidatordningen i datalogi (Computer Science) og bidrage til at imødekomme den store mangel på IT-specialister i Danmark.
Ny viceinstitutleder på Institut for Datalogi28.1.2025 13:40:12 CET | Pressemeddelelse
Professor Marianne Graves Petersen er udnævnt som ny viceinstitutleder for uddannelse på Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet. Marianne bringer både erfaring og engagement til rollen, kombineret med et dybt kendskab til instituttets uddannelser. Med denne udnævnelse består institutledelsen ud over Marianne, af institutleder Kaj Grønbæk, viceinstitutleder for forskning Anders Møller og sekretariatsleder Lene Hjøllund.
Stjerneforsker glad for regeringens rumstrategi18.11.2024 14:51:04 CET | Pressemeddelelse
Dansk rumforskning og innovation har udsigt til et gevaldigt løft med den nye nationale rumstrategi, vurderer astronomi-professor Hans Kjeldsen fra Aarhus Universitet.
Forskere advarer: Det kan forværre den globale opvarmning at plante træer højt mod nord7.11.2024 17:00:00 CET | Pressemeddelelse
Træer kan opsuge store mængder CO2 fra atmosfæren, så hvis man planter flere af dem, kan man modvirke den globale opvarmning. Det virker bare ikke i de nordligste breddegrader – her vil træplantning snarere fremskynde den globale opvarmning, advarer en international forskergruppe.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum