Green Power Denmark

Åben Dør-ordningen: Kæmpe svigt af regeringen

Del

Regeringen giver afslag til 24 ansøgninger om at opstille havvindmøller gennem åben dør-ordningen uden yderligere sagsbehandling. Det er et kæmpe svigt, mener Green Power Denmark.  Virksomhederne har søgt om at opføre havvindmøller i tillid til, at regeringen stod ved den gældende ordning. Virksomhederne har ventet pænt på, at regeringen undersøgte, om ordningen er i strid med EU’s konkurrenceregler. Men nu bliver døren lukket uden videre.

I forbindelse med forhandlingerne om en havplan, har regeringen meddelt partierne, at den går videre med tre projekter, som har søgt om at opstille havvindmøller gennem åben dør-ordningen. Det er dog fortsat usikkert, om de tre projekter bliver gennemført. Resten af projekterne får afslag.

- Det er helt uhørt. Regeringen bremser et grønt industrieventyr, og den svigter tilliden hos de virksomheder, som skal investere i fremtidens grønne omstilling, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

- Regeringen takker nej tak til de virksomheder, der er klar til at etablere masser af havvindmøller, så forbrugerne hurtigt kan få billig, grøn el, og Danmark kan få gang i produktionen af grønne brændstoffer til fly og skibe. Det er uforståeligt, siger Kristian Jensen.

I sidste uge blev der indgået en historisk aftale om udbuddet af statslige havvindmølleparker. Men de kan ikke stå alene, mener Green Power Denmark.

- De statslige udbud af havvindmøller kan ikke erstatte åben dør-ordningen. Vi har brug for en hurtig markedsdrevet udbygning, hvis Danmark skal blive et foregangsland indenfor produktion af grønne brændstoffer. Her kan vi ikke vente til havvindmølleparkerne, der er etableret efter det statslige udbud, er i drift i 2030. For til den tid vil andre lande for længst sidde på markedet for grøn brint og grønne brændstoffer til tung transport, siger Kristian Jensen.

Partierne i Folketinget har i ugevis forhandlet om en plan for, hvordan vi skal udnytte havarealerne i fremtiden. Det er en rigtig god plan, mener Green Power Denmark.

- Regeringen benytter forhandlingerne om havplanen til at hælde stribevis af havvindmølleparker ned ad brættet. Vi har lyttet til regeringen og været konstruktiv for at få gennemført flest mulige projekter. Men regeringen har valgt at lukke 24 projekter, og vi mister produktion af mindst 12 GW grøn strøm, siger Kristian Jensen.

Kontakter

Green Power Denmark

Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.

Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Finanslov skal sætte en slutdato for elafgiften20.9.2023 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Elafgiften skal fra 2024 gradvist sættes ned, så den i 2030 er på EU’s minimumsniveau. Afgiften vil til næste år koste en gennemsnitsfamilie omkring 3800 kroner, og hvis man sænker den, vil det blive mere fordelagtigt for forbrugerne at træffe fornuftige grønne valg, mener Green Power Denmark. Forslaget er et af i alt 33 fuldt finansierede forslag til finansloven, som skal hjælpe Danmark med at indfri de grønne ambitioner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum