Designmuseum Danmark

Fra mine til museum: ny udstilling om Grønlands guld og rubiner på Designmuseum Danmark

Del

På Grønlands nationaldag den 21. juni åbner Designmuseum Danmark en udstilling, som tager publikum med på en rejse tur/retur til Grønlands undergrund, der gemmer på både guld og rubiner. ROCKS OF GREENLAND – KALAALLIT NUNAAT ROCKS følger de ædle metaller fra de brydes i minerne til de funkler som smykker eller kunstværker i museets montrer, men ser også nærmere på minedriftens indflydelse på naturen og det grønlandske samfund.

Kristine Kreutzmann, Asiaq, 2022. Courtesy kunstneren
Kristine Kreutzmann, Asiaq, 2022. Courtesy kunstneren

Hvordan bliver tung, guldholdig bjergmasse til det ædleste metal, og hvordan bliver små røde sten til funklende rubiner i betagende smykker? Gennem et nøje kurateret udvalg af kunsthåndværk, kunstværker, geologisk materiale og kulturhistoriske genstande viser ROCKS OF GREENLAND – KALAALLIT NUNAAT ROCKS guldet og rubinernes rejse fra mine til montre. Udstillingen giver et fascinerende indblik i den gigantiske, koordinerede arbejdsindsats, som går forud for smykker og genstande i ædle materialer og undersøger samtidig minedriftens indflydelse på det grønlandske samfund, og de spor som efterlades i den vilde, arktiske natur. 


Smykker i grønlandsk guld og porcelæn klædt i rubinstøv

I udstillingssalene kan publikum opleve de kostbare materialer i deres rå form – som var de netop hentet op fra minens dyb – men også se det færdige resultat i form af smykker og genstande. Udstillingen viser blandt andet smykker med grønlandsk guld og smykkesten af guldsmed Nicolai Appel, hånddrejet porcelæn glaseret med grønlandsk rubinstøv af keramiker Kristine Kreutzmann og vævninger af indsamlet detonatortråd skabt af tekstildesigner og væver Astrid Skibsted Holm. Sammen med udstillingens kurator, antropolog Nathalia Brichet har Astrid Skibsted Holm til udstillingen skabt et stort vævet værk på 4x4 meter bundet sammen af detonatortråd og indsamlede genstande fra minerne.

Kongeligt guld-diadem med grønlandske blomster
I udstillingen kan publikum også opleve Naasut diademet, som H.M. Dronningen modtog i gave fra det grønlandske folk i anledning af 40-års regentjubilæet i 2012Diademet er skabt i grønlandsk guld og brillanter af guldsmed Nicolai Appel og viser 17 grønlandske blomster – naasut betyder blomster på grønlandsk. Smykket udstilles kun sjældent.

H.M. Dronningen åbner ROCKS OF GREENLAND – KALAALLIT NUNAAT ROCKS ved et lukket arrangement den 21. juni. Udstillingen åbner for offentligheden kl. 13 samme dag og kan opleves til og med den 30. december 2023. Udstillingen har tidligere været vist på Nationalmuseet i Nuuk i en mindre version, og er skabt i samarbejde med antropolog Nathalia Brichet, som også har kurateret udstillingen.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Kristine Kreutzmann, Asiaq, 2022. Courtesy kunstneren
Kristine Kreutzmann, Asiaq, 2022. Courtesy kunstneren
Download
Naasut diademet. Foto: Iben Bølling
Naasut diademet. Foto: Iben Bølling
Download
Astrid Skibsted Holm, Del af minegobelin, 2023. Courtesy kunstneren
Astrid Skibsted Holm, Del af minegobelin, 2023. Courtesy kunstneren
Download
Gange i guldminen Nalunaq udsprænges. Foto: Courtesy Paul Brown
Gange i guldminen Nalunaq udsprænges. Foto: Courtesy Paul Brown
Download

Om Designmuseum Danmark

Designmuseum Danmark er et af Nordens centrale udstillingssteder for dansk og international industriel design, kunstindustri og kunsthåndværk. 

Følg pressemeddelelser fra Designmuseum Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Designmuseum Danmark

Ny udstilling på Designmuseum Danmark udforsker sporene af en klode i forandring15.6.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Den 28. juni åbner Designmuseum Danmark en udstilling, der inviterer publikum til at gå på nysgerrig opdagelse i vores fælles fortid, nutid og fremtid. Gennem sanselige digitale animationer, gletsjerlignende skulpturer og virtuelle landskaber skabt af unge designere og arkitekter sætter udstillingen ENDANGERED SPACES & SPECIES spot på de steder og arter, som forsvinder på grund af menneskets overforbrug af jordens ressourcer og dermed også på en klode i forandring.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum