Ny rapport: 9 ud af 10 har oplevet grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv
9 ud af 10 af de adspurgte i ny rapport svarer, at de har oplevet grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv. Rapporten er udviklet af Alliance for et tryggere natteliv, som består af Copenhagen Pride, Københavns Frie Promotere og Sex & Samfund og har til formål at undersøge københavnernes oplevelser med grænseoverskridelser og diskrimination i hovedstadens natteliv.

I dag udkommer rapporten ’Diskrimination og grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv’, som er udviklet af Alliance for et tryggere natteliv, der består af Copenhagen Pride, Københavns Frie Promotere og Sex & Samfund.
Rapporten baserer sig på dels en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse blandt 1412 respondenter indsamlet over sommeren og efteråret 2022, samt tre kvalitative fokusgruppeinterviews med udvalgte målgrupper af brugere af det københavnske natteliv foretaget i foråret 2023.
Blandt rapportens adspurgte har 9 ud af 10 oplevet seksuelt grænseoverskridende adfærd, mens 8 ud af 10 af de adspurgte kvinder har oplevet diskrimination på baggrund af deres køn mindst én gang. Desuden viser rapporten, at bestemte grupper af minoriteter er særligt udsatte. Eksempelvis har 6 ud af 10 af de adspurgte ikke-heteroseksuelle mænd oplevet at være blevet udsat for et seksuelt overgreb i nattelivet.
Alliance for et tryggere natteliv mener, at rapporten kalder på en bredere undersøgelse af det københavnske natteliv og at byen har et fælles ansvar for at stoppe diskrimination og grænseoverskridelser i nattelivet samt handling fra både myndigheder og aktører.
”Myndigheder, nattelivsaktører og nattelivsbrugere kan sammen gøre det muligt at færre københavnere oplever diskrimination og grænseoverskridende adfærd i nattelivet. Det kræver dog handling fra alle parter samt de rigtige værktøjer. I rapporten kommer vi med konkrete anbefalinger til, hvordan vi sammen kan være en del af løsningen, og vi står i KFP klar til at dele vores viden og uddanne både personale og arrangører.” siger Kir S. Thomsen, forperson i Københavns Frie Promotere.
"Vi har alle et fælles ansvar for, at det skal være trygt at gå i byen i København. Specielt for kvinder, LGBTI+ personer og etnisk minoriserede er dette et kæmpe problem, som vi kun kan løse ved at der tages fælles ansvar. I samarbejde med aktører i det københavnske natteliv og vores virksomhedspartnere vil vi både skabe opmærksomhed på et tryggere natteliv, men ikke mindst også skabe konkrete, nye, tryghedsskabende initiativer. Vi skal alle bidrage med det vi kan, og vi er stolte af vores deltagelse og hele alliancens vigtige arbejde." siger Benjamin Hansen, organisatorisk forperson for Copenhagen Pride.
”Der er noget helt galt, når krænkelser og diskrimination nærmest er en fast del af at tage i byen. Særligt unge kvinder lægger helt konkret krop til en usund kultur. Rapportens alvorlige vidnesbyrd peger på behovet for en kulturforandring i det københavnske natteliv. Der er brug for en samtykkebaseret festkultur, hvor alle uanset køn og seksualitet kan føle sig trygge og nyde festen som et frirum uden frygt for overgreb og grænseoverskridende adfærd,” siger Majbrit Berlau, generalsekretær for Sex & Samfund.
Alliance for et tryggere natteliv inviterer til event i forbindelse med udgivelsen af rapporten. Det foregår onsdag d. 7. juni kl. 12.00 - 14.00 i Nationalmuseets festsal. Pressen er velkommen.
Rapporten er støttet af Mino Ung, LGBT Asylum, DareGender, Sabaah, Lev og Lad Leve, Amnesty International, Everyday Sexism Project Danmark, Dansk Kvindesamfund og Another Life.
Rapporten er finansieret af Københavns Kommunes Nattelivsudvalg.
Kontakt
Københavns Frie Promotere: Forperson Kir S. Thomsen, Tlf: 50704231, kir@k-f-p.dk
Copenhagen Pride: Organisatorisk forperson Benjamin Hansen, Tlf: 42414011,
benjamin.hansen@copenhagenpride.dk
Sex & Samfund: Presseansvarlig Pernille Buch, Tlf: 29714222,
Kontakter
Pernille Buch
Tlf:29714222pb@sexogsamfund.dkLinks
Om Sex & Samfund
Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.
Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.
Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.
Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund
Danske unge slår igen egen rekord i klamydia - se hvor udbredt sygdommen er i din kommune13.11.2023 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Klamydia bliver fortsat mere udbredt blandt danske unge. Med over 35.000 tilfælde i 2022 slog de 15-29-årige atter egen rekord i klamydiasmitte. Selvom lidt flere lader sig teste, sakker de unge mænd stadig markant bagud på testraten. Det skaber bekymring om et mørketal.
Sex & Samfund vil sætte samtalen om abort fri med ny bog og digital platform22.5.2023 04:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På onsdag udkommer bogen ’Abortfortællinger’ i anledning af 50-årsdagen for den frie abort i Danmark. Bogen er skabt af Laura Kreutzfeldt Kristensen med støtte fra Sex & Samfund og indeholder 50 personlige fortællinger om abort. De indsamlede fortællinger er en del af et større fælles initiativ, der skal sætte samtalen om abort fri. I den forbindelse lancerer Sex & Samfund i dag en digital platform, hvor kvinder, som har valgt at få foretaget en abort, kan dele deres egne oplevelser.
Barnevognsmarch 2023: Gå for verdens mødre10.5.2023 10:41:10 CEST | Pressemeddelelse
Globalt dør 786 kvinder hver dag i forbindelse med graviditet og fødsel. I Danmark går hundredvis af forældre og børn derfor med i Barnevognsmarchen 2023 i forbindelse med Mors Dag for at støtte kampen mod mødredødelighed. Det foregår lørdag d. 13. maj i Helsingør og Frederikssund og søndag d. 14. maj i København. For hver deltager går 100 kroner til sagen.
Uge Sex 2023: Myter og misforståelser om kroppen florerer fortsat6.2.2023 04:30:00 CET | Pressemeddelelse
Jomfruhinden eksisterer. Klamydia kan smitte via overflader. Myter om krop og seksualitet er stadig udbredte blandt unge. Derfor sætter Sex & Samfund i Uge Sex fokus på kroppens forandring gennem livet og de myter og misforståelser, der gentages i generationer og kan smitte af på trivslen.
Lancering af Alliancen for fri abort: 24 organisationer markerer sammen 50-året for retten til fri abort i Danmark19.1.2023 04:30:00 CET | Pressemeddelelse
I 2023 er det 50 år siden, at danske kvinder fik fri abort i Danmark. En række aktører er gået sammen i en bred alliance for at markere det historiske år for kvinders ret til at bestemme over egen krop.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum