Haveselskabet

Havefestival i private haver: ”Interessen for at dele planter med hinanden er vokset enormt”

Del

Hundredvis af private haveejere åbner i weekenden den 10.-11. juni havelågen for alle med haveinteresse, når Haveselskabets årlige havefestival løber af stablen. Mange steder vil der også være små boder med frø, stiklinger og overskydende planter, for interessen for at dele planter med hinanden vokser helt enormt i disse år, lyder det fra Haveselskabets direktør. 

Under Haveselskabets årlige Havefestival åbner hundredevis af haveejere lågen og inviterer indenfor, så man kan gå på opdagelse og blive inspireret af hinandens haver og dele haveglæden med andre.
Under Haveselskabets årlige Havefestival åbner hundredevis af haveejere lågen og inviterer indenfor, så man kan gå på opdagelse og blive inspireret af hinandens haver og dele haveglæden med andre. Anette Weber Billedet må alene anvendes i forbindelse med omtale af Haveselskabets aktiviteter. Billedet må ikke anvendes kommercielt eller i andre sammenhænge uden forudgående skriftlig aftale med Haveselskabet. Billederne må ikke manipuleres. Den pågældende fotograf skal altid krediteres i forbindelse med brug af billedet.

Drømmer du om en romantisk have med engelske roser og en pergola med klematis? Eller en skovhave med havedam og hostaer eller surbundsbede med rododendron og lyng? Eller måske vil du bare gerne have ny inspiration til haven og opleve andre måder at indrette sig på udenfor. I weekenden den 10.-11. juni åbner hundredvis af private haveejere over hele landet lågen til Haveselskabets havefestival og inviterer andre haveinteresserede indenfor, så de kan gå på opdagelse og lade sig inspirere af forskellige måder at dyrke have på. 

”Havefestivalen er en enestående mulighed for at komme ud og få inspiration i private haver og tale med ’almindelige’ haveejere om, hvordan de bruger deres have i hverdagen. Hvordan har de skabt den, og hvilke gode råd vil de give med på vejen, hvis man selv vil lave noget lignende? Det er ikke en udstilling, men inspiration og erfaring direkte fra den ene haveejer til den anden – ligesom når man sludrer med naboen over hækken og får et fif til at gøde roserne eller håndtere skvalderkålen,” forklarer Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet. 

Det kan virke grænseoverskridende at gå ind i en fremmed have, men de åbne haver er netop en invitation om at komme indenfor, og det er en ganske unik mulighed for at få inspiration og dele erfaringer om alt fra georginer og rododendron til højbede og køkkenhave. 

”Haveejerne er som regel til stede og byder indenfor i haven. Som besøgende vælger man selv, om man har lyst til at opleve haven på egen hånd, eller om man vil tale med værten om haven.  Personligt har jeg selv fået meget ud af at tale med ejerne i de mange åbne haver, jeg har besøgt. Jeg har lært af deres dyrekøbte erfaringer og oplevet, hvilke glæder en særlig blomst eller en hyggelig krog i haven giver dem. Det gør alt sammen indtryk og har givet masser af inspiration til min egen have og til min måde at bruge haven på,” siger Charlotte Garby.

”Det giver mig altid masser af ideer”

En af dem, der har været på havefestival flere gange, er Trine Thomsen fra Køge. 

”En have kan indrettes på uendeligt mange måder, og derfor er det altid spændende at se, hvordan andre har valgt at gøre. Det er ikke, fordi jeg går hjem og laver hele min have om, når jeg har været på havefestival, men jeg går altid hjem med masser af ideer,” siger hun. 

De åbne haver på Haveselskabets havefestival er lige så forskellige, som de tusindvis af haver rundt om i Danmark. Her er både romantiske haver, landbohaver, japanske haver, skyggehaver og staudehaver, ligesom der er haver, der dyrkes efter principper om f.eks. selvforsyning eller hjemmehørende arter og haver, hvor der er fokus på at give plads og tid til både børn og voksne. 

”Det er en helt anden oplevelse at komme ud og se og røre og dufte haverne end at sidde hjemme bag skærmen for at få inspiration. At komme rundt i hele haven, gå mellem bedene og tale med haveejerne om, hvordan haven ser ud om vinteren, eller hvor meget tid det kræver at holde den – det kan ikke sammenlignes med at læse en havebog eller søge inspiration på nettet,” forklarer Trine Thomsen.

En af havelivets største tendenser: Vi deler med hinanden som aldrig før

I mange af de åbne haver vil der også være havesalg, hvor man kan købe stiklinger, frø eller små planter fra den pågældende have. 

”En af de største tendenser blandt haveejerne lige nu er at dele planter med hinanden. Det har altid været populært blandt haveejere at dele med hinanden, men interessen er vokset helt enormt de seneste år, og vi ser stadig flere haveejere sælge eller bortgive overskydende planter fra små vejboder og i online-havegrupper,” siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet.

”Når haveejerne deler planter med hinanden, deler de som regel også erfaringer. Det kan være, at lige denne sort er mere pladskrævende eller har brug for mere sol eller mere skygge, og det er værdifuld viden for den næste haveejer. Havefestivalen blev oprindeligt skabt for at haveejerne kunne dele havelivet og inspirere og lære af hinanden. Derfor glæder det mig, at interessen for at dele haven vokser og også spreder sig til nye generationer,” tilføjer Charlotte Garby. 

Find åbne haver i dit lokalområde her

Haveselskabet.dk/havefestival kan du se, hvor der er åbne haver, og f.eks. også om du må have hund med, om haven er tilgængelig for kørestol, og om der er salg af planter. 

Du behøver ikke være medlem af Haveselskabet for at besøge Havefestivalens åbne haver. 

Om Haveselskabets havefestival

En del af Haveselskabets medlemmer har åbne haver året rundt. Én gang om året holder ekstra mange haver åbent, nemlig under Havefestivalen. Festivalen flytter hvert år til en ny weekend, og det er der en særlig grund til. Haverne ser nemlig ikke ens ud hele året. I foråret ser man typisk tulipaner, syrener og blomstrende æbletræer, mens sensommeren ofte byder på roser, georginer og sommerfuglebuske. Under årets havefestival i juni vil man blandt andet kunne se tidlige roser, pæoner, iris og andre stauder, ligesom hylden også vil være på vej til at springe ud, og dele af køkkenhaven er klar til høst. 

Læs mere på Haveselskabet.dk.

null
Under Haveselskabets havefestival åbner hundredvis af haveejere over hele landet havelågen, så man kan besøge hinandens haver og hente inspiration hos hinanden og dele gode erfaringer om alt fra blomster og træer til indretning af haverummet.
null
Med over 100 år på bagen er Haveselskabets plantemarkeder en hyggelig tradition, hvor haveejere sælger og bytter både frø, stiklinger og hele planter. Mange haveejere kommer med årelang erfaring, som de gerne deler med de nye haveejere, der stadig prøver sig frem.
null
Med over 100 år på bagen er Haveselskabets plantemarkeder en hyggelig tradition, hvor haveejere sælger og bytter både frø, stiklinger og hele planter. Mange haveejere kommer med årelang erfaring, som de gerne deler med de nye haveejere, der stadig prøver sig frem.

Nøgleord

Kontakter

Links

Det Kgl. Danske Haveselskab – Haveselskabet

Haveselskabets medlemmer er lige så forskellige som deres haver - haveglæden den deler de. Nogen er til vildt pæn have, andre til køkkenhave. Haveselskabet er en NGO, der har til formål at fremme interessen og kendskabet til at dyrke have. Haveselskabet har siden 1900 udgivet medlemsmagasinet HAVEN, der udkommer 10 gange om året. Læs mere på haveselskabet.dk.

Følg pressemeddelelser fra Haveselskabet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Haveselskabet

Haveselskabet: Her er de fem største tendenser fra Chelsea Flower Show17.5.2023 10:10:00 CEST | Pressemeddelelse

Haveselskabet: Her er de fem største tendenser fra Chelsea Flower Show Det traditionsrige og toneangivende Chelsea Flower Show blev afviklet i sidste uge. Showet arrangeres af det engelske Haveselskab, Royal Horticulturel Society, og er havelivets svar på modeverdenens catwalks i Milano og Paris – her gav førende havedesignere deres bud på fremtidens haveliv. Og der er masser af inspiration at hente, uanset om man har en stor villahave, en mindre altan eller en delehave med naboerne, påpeger Haveselskabets fagredaktør Louise Møller, der var i London for at spotte de nyeste havetendenser.

Køkkenhave i krisetid – nu kan du selv lære det22.12.2022 11:29:21 CET | Pressemeddelelse

Tusindvis af danskere drømmer om at høste gulerødder, kartofler og tomater fra egen have, og forskellige kriser rundt i verden får det kun til at krible endnu mere i fingrene. Men mange aner ikke, hvordan de kommer i gang, for meget haveviden er gået tabt over en generation, hvor der ikke har været behov for selv at dyrke. Men det er slet ikke så svært, lyder det fra Haveselskabet, der nu lancerer sin første køkkenhaveskole.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum