Vigtige aktører mener, at Barnets Lov sætter børn og familier tilbage

Del

Psykiatrifonden, Dansk Psykolog Forening og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab mener, at politikerne med dagens vedtagelse af Barnets Lov sætter børn og familier tilbage i stedet for at sætte børnene først, som det var intentionen.

Barnets Lov, der blev vedtaget fredag, har efter de tre organisationers mening et for entydigt fokus, og i iveren efter at beskytte barnet mod forældre, der ikke kan varetage omsorgen for barnet, kommer man til ikke alene til at nedtone eller fjerne den meget vigtige relation mellem forældre og børn, man overser også, at mange forældre kan meget, hvis de får den rette støtte.

Psykologbehandling uden forældre problematisk
Nina Tejs-Jørring, psykiater og formand for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab, kritiserer særligt den del af loven, der gør det muligt for børn at modtage psykologbehandling uden forældrenes vidende:

"Som børne- og ungdomspsykiater vil jeg sige, at det er en virkelig dårlig ide at udføre psykoterapeutisk behandling af børn uden at forældrene er involveret i behandlingen. Som et minimum skal de være informeret og have mulighed for at tale med behandlerne, ligesom man gør i andre sammenhænge. Det er et urimeligt krav at stille til børn, at de skal kunne bruge psykoterapi og udvikle sig uden støtte fra den familie, de lever i. Hvis man sammenligner med somatiske sygdomme, kan børn op til 15 år ikke modtage behandling uden forældrenes involvering. Så Barnets Lov øger stigmatiseringen af psykiske problemer, fordi den antager, at forældre som udgangspunkt er et problem og gør forældrene til børnenes modstandere. Det er er skidt for langt de fleste børn og familier. Vi risikerer, at mange forældre, der i dag beder om hjælp, i fremtiden vil forsøge at undgå kommunens indblanding af frygt for i hvilken ånd, de vil blive mødt," mener hun.

En hæmsko for godt samarbejde om hjælp
Marianne Skjold, der er direktør i Psykiatrifonden, mener at Barnets Lov kan komme til at skubbe børn og familier væk fra den hjælp, de har brug for:

”Mennesker med psykisk sygdom kan være – og er oftest – lige så gode og kærlige forældre, som alle andre. Men i Barnets lov sætter man det at barnets forældre har en psykisk sygdom i samme bås, som hvis barnet er udsat for overgreb. Vi ved fra vores rådgivningstelefon, at en del mennesker med psykisk sygdom opfatter systemet som en modstander, og det er en hæmsko for godt samarbejde i de familier, der har brug for fx et støttetilbud. Barnets lov kan betyde, at nogle børn og familier kommer længere væk fra den hjælp, de kan have brug for,” siger hun.

- En 12-årigs psyke er et stort ansvar
Eva Secher Mathiassen, der er formand for Dansk Psykolog Forening er kritisk over for den usikre kvalitet og kompetencer hos de behandlere, børnene kan møde, når de fremover kan indgå i behandlingstilbud hos civilsamfundsorganisationer:

”At stå med et 12-årig barns psyke i hånden er et meget stort ansvar, og det kræver en bundsolid faglighed at behandle børn uden at gøre ondt værre. Børnene bliver med Barnets lov efterladt uden offentlig kvalitetssikring og har ingen reel mulighed for at klage,” siger hun.

De tre organisationer har alle udtrykt sig kritisk i lovgivningsprocessen, men føler sig ikke hørt. Nu vil de sammen gå til partierne, der står bag loven, og rejse deres kritik og bekymringer.

Yderligere oplysninger:

Marianne Skjold: 51 43 99 16

Nina Tejs-Jørring: 40 20 05 17

Eva Secher Mathiassen: 60 61 05 32

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Frederik fra Give: Det bedste, jeg har gjort for mig selv, var at fortælle om min angst27.9.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Nogle gange føles et angstanfald som at stå midt i en orkan, men man kan lære at leve med den, siger Frederik Broch fra Give. Angsten ramte ham i gymnasieårene. Nu er han 24 og i fuld gang som selvstændig fotograf – og angsten kan stadig lure. Det fortæller han i denne uges afsnit af en ny podcast fra Psykiatrifonden og SIND Ungdom, ”Jeg er ikke den eneste”.

‘Jeg er ikke den eneste’: Kom til premiere på ny podcast og hør unge tale frit om sårbarhed og mistrivsel14.9.2023 15:16:23 CEST | Presseinvitation

Psykiatrifonden og SIND Ungdom fortsætter sit stærke samarbejde i projektet ‘Jeg er ikke den eneste’. Resultatet er en ny podcastserie, en række events, samtalesaloner og undervisningspakker, der vil rokke ved måden, unge tænker og taler om psykisk sårbarhed og psykisk sygdom. Første afsnit får premiere ved et event i LitteraturHaus på Nørrebro i København torsdag d. 21. september, hvor du kan møde flere af deltagerne og podcastvært Rikke Collin.

Robusthedskommissionens anbefalinger: Sæt altid patienten først – ikke systemet11.9.2023 11:42:12 CEST | Pressemeddelelse

Digitale løsninger, øget brug af teknologi, senere tilbagetrækning og et opgør med faglige siloer er nogle af Robusthedskommissionens svar på, hvordan vi sikrer mere personale og bedre tid. ”Gode løsninger, også for en psykiatri, der skriger på ressourcer. Men det kræver, at vi holder fast i, at patientens behov altid kommer før systemets,” siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum