Dacapo Records

Fængslende og flygtige orkesterværker af islandske Daníel Bjarnason

Del

Dacapo Records præsenterer med albummet From Earth to Ether det første samarbejde med den efterspurgte komponist og dirigent Daníel Bjarnason. Albummet udkommer den 23. juni.

From Earth to Ether er den efterspurgte islandske komponist og dirigent Daníel Bjarnasons debut for Dacapo Records. Albummet præsenterer fængslende nye versioner af tre værker, indspillet af cellist Jakob Kullberg, mezzosopran Karin Torbjörnsdóttir og Århus Symfoniorkester, dirigeret af Bjarnason selv.

Hypnotiserende forvandlinger

Daníel Bjarnasons musik har noget flygtigt over sig. Uanset om den begynder stille eller højlydt, roligt eller voldsomt, bliver lydene til sidst forvandlet til noget mindre konkret og mere luftigt. Dette demonstreres på det nye album From Earth to Ether, med hypnotiserende forvandlinger, dirrende lyde og gribende refleksioner over kærlighedens flygtige natur.

Daníel Bjarnason er en af de mest fremtrædende musikalske, islandske stemmer i dag. Hans værker er blevet opført af bl.a. Los Angeles Philharmonic, Iceland Symphony Orchestra og Tokyo Symphony Orchestra, og han har bl.a. været nomineret til Nordisk Råds Musikpris for operaen Brothers (Brødre), baseret på Susanne Biers film af samme navn.

Kærlighedsdigte og amerikansk ekspressionisme

Det nye album præsenterer bl.a. de tre Larkin Songs, med dystert ærlige tekster af britiske Philip Larkin. I digtene beskriver Larkin den ensomhed, der kan føles selv i de mest intime øjeblikke i en elsket persons arme. Bjarnason afbilder denne truende tromhed i dramatisk anlagte musikalske fraser, der aldrig er langt fra at forsvinde.

Orkesterværket Over Light Earth er inspireret af to mesterværker indenfor amerikansk ekspressionisme, Mark Rothkos No. 9 (Dark Over Light Earth) og Jackson Pollocks Number 1,  som begge er kendetegnet ved på den ene side at afspejle kunstnerens konkrete handlinger på lærredet og på den anden side opnår en kraftfuld, åndelig kvalitet. På samme måde oplever vi hos Bjarnason, at der frem fra orkestrets flimrende helhed træder noget mere konkret frem. Komponisten zoomer indad i værkets små rum, som forstørres op til enorme galakser, og tilbage ud igen.

Single ude nu

I dag udkommer en single fra albummets tredje værk, Bow to String, som her er indspillet for første gang i en ny udgave for cello og orkester med Jakob Kullberg som solist. Bow to String tager udgangspunkt i en crooner-agtig sang, som indgår i performanceværket GOD af den islandske kunstner Ragnar Kjartasson. Bjarnason citerer og dekonstruerer i sit værk sangens bigband-balladestil og blueslignende akkorder.

I værkets tredje og sidste sats reduceres tingene i et minimalistisk lydbillede med gonger, dæmpede strygerklange og opstigende cellomelodier. Lyt til tredjesatsen Air to Breath, som er ude nu som single, via linket her.

Kontakter

Billeder

Jakob Kullberg © Camilla Winther
Jakob Kullberg © Camilla Winther
Download
Daniel Bjarnason © Saga Sig
Daniel Bjarnason © Saga Sig
Download
Daniel Bjarnason © Saga Sig
Daniel Bjarnason © Saga Sig
Download
Karin Torbjörnsdottír © R.T. Dunphy
Karin Torbjörnsdottír © R.T. Dunphy
Download

Links

Om Dacapo Records

Dacapo Records
Worsaasvej 19, 5
1972 Frederiksberg C

https://dacapo-records.dk/da

Dacapo Records er Danmarks nationale pladeselskab for klassisk og ny musik.

Siden 1989 har vi udgivet mere end 600 CD’er, DVD'er og rent digitale udgivelser, primært med musik af danske komponister. Vores katalog spænder lige fra de tidligste barokværker af komponister som Dietrich Buxtehude til den yngste nyskrevne musik i dag.

Dacapo Records går helhjertet op i at understøtte dansk musikliv. Ikke blot ved at udgive musik, der ellers ikke ville kunne vinde udbredelse på almindelige markedsvilkår. Men også ved at promovere danske komponister i udlandet.

Det kræver, at vi lever op til de højeste internationale standarder, og derfor sætter vi en ære i kvaliteten af vores udgivelser. Det er grunden til, at vi samarbejder med de bedste danske og nordiske kunstnere såvel som internationale topensembler som Wiener Filharmonikerne, New York Filharmonikerne, Lapland Kammerorkester og Kronos Kvartetten.

Følg pressemeddelelser fra Dacapo Records

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dacapo Records

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum