Børns Vilkår: Kommunernes frihed må ikke spænde ben for bedre børneinddragelse
Barnets Lov er langt om længe vedtaget. Den er ambitiøs og vil sætte børn og unges rettigheder i centrum. Det ser vi frem til, men de gode intentioner kan blive udfordret af for frie rammer i kommunerne.

Barnets Lov er endelig landet. Den er et vigtigt skridt på vej mod flere rettigheder til alle børn og unge med en socialsag. Børn og unge skal nu inddrages på lige fod med forældrene, og det vil uden tvivl give dem en oplevelse af at være en reel part i sagen.
Men trods gode takter i den nye lov, er vi bekymrede for, om børnenes retssikkerhed fremover bliver god nok.
Med den nye lov fjerner man tidsfristen for afholdelse af børnesamtalerne. Det sker selvom Børnesagsbarometret år efter år dokumenterer, hvordan kommunerne har svært ved at overholde både tidsfrist og kvalitet.
Kan den nye lov sørge for, at ventetiderne ikke bliver så urimeligt lange, at børn bliver i tvivl om, hvorvidt de har krav på samtalen? Det håber vi.
Fra vores bisidning ved vi nemlig, at bare en uge i uvished er lang tid i et børneliv – og særligt i et kaos, hvor det fx er uklart, hvor man skal bo. Af samme årsag er vi bekymrede over, at kommunerne ikke længere har frist for, hvornår de skal følge op på de enkelte indsatser. Det kan være tildeling af en støtte-kontaktperson, anbringelse i en plejefamilie eller efterværn. Vi frygter, at børn og unge bliver glemt til fordel for det næste barns akutte socialsag.
Vi anerkender intentionen om at give kommunerne øget handlefrihed, det må bare ikke koste børnene deres nyvundne rettigheder. I forvejen kan vi læse i den mere end 450 sider lange lovtekst, at man ikke er lykkedes med at gøre loven lettere at læse og forstå for børn, unge og sagsbehandlere – som ellers indledningsvist var et højt prioriteret ønske.
Men nu ser vi frem til, at Barnets Lov bliver til virkelighed og giver børnene de flere rettigheder. De næste afgørende punkter på dagsordenen står dernæst i kø - socialrådgiverne bør opkvalificeres med børnefaglige kompetencer, plejefamilieområdet trænger til regulering. Og til slut har vi efterværn, som skal være en ret for alle unge, så ingen bliver ladt i stikken, så snart de fylder 18 år.
Kontakter
Pressetelefon
Tlf:20204459Følg pressemeddelelser fra Børns Vilkår
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Børns Vilkår
Børns Vilkår: Her er vores anbefalinger til børn og unges skærmbrug21.9.2023 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Børn og unges liv er mere digitalt end nogensinde før, og det øgede skærmbrug skaber grobund for tvivl, bekymringer og konflikter i familierne. Derfor er der behov for nogle tydeligere anbefalinger til, hvordan børn og unge i alderen 0-18 år samt deres forældre bedst bruger skærmen. Det mener Børns Vilkår, der i dag lancerer en lang række skærmanbefalinger.
Vandreentusiaster går Caminoen til fordel for BørneTelefonen11.9.2023 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
I denne uge kulminerer indsamlingseventet Gå for BørneTelefonen, når deltagerne på søndag rejser til Nordspanien for at tilbagelægge cirka 115 kilometer af Caminoen. De seneste syv måneder har de vandretrænet i Danmark samtidig med, at de har samlet ind til BørneTelefonen.
Mere end halvdelen af børn og unge i 6. og 9. klasse holder ting for sig selv for at undgå en overreaktion fra deres forældre31.8.2023 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Børn og unge ønsker sig forældre, der er gode til at lytte og kan sætte sig i deres sted. Når forældre derimod bekymrer sig for meget eller tager tingene for seriøst, så undlader børn og unge at dele ting med dem. Det viser en ny undersøgelse om børn og unges forhold til deres forældre, som Børns Vilkår har lavet med støtte fra Nordea-fonden.
Gode råd til forældre: Sådan hjælper du dit barn tilbage i skole efter sommerferien5.8.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Inden længe ringer klokken ind til første lektion for skoleelever landet over. For mange kan det være svært at omstille sig til hverdagen efter flere ugers ferie, og det kan være forbundet med tvivl og bekymring. Børns Vilkår råder til, hvordan forældre kan hjælpe deres børn godt tilbage i skole.
Vold mod børn stopper ikke i sommerferien – alligevel er der færre underretninger7.7.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af underretninger på børn og unge udsat for vold og overgreb falder drastisk i skolernes sommerferie. Alt imens er antallet af samtaler om vold på både BørneTelefonen og HØRT på samme niveau som resten af året. I 2022 var der i alt 1.999 samtaler med børn og unge. Det svarer til mere end 5 samtaler om dagen – også i sommerferien.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum