Green Power Denmark

Historisk aftale om havvind åbner for alvor porten til den grønne fremtid

Del

Inden for syv år får vi så store mængder billig grøn strøm, at vi kan dække vores eget forbrug og begynde at eksportere grønne brændstoffer. Den politiske aftale om havvindmøller åbner porten til en helt ny verden af grønne muligheder, mener Green Power Denmark. Danmarks grønne erhvervsorganisation hilser det velkommen, at den statslige ejerandel er sænket fra 25 til 20 procent. Green Power Denmark har advaret mod en stor statslig ejerandel. Men den endelige aftale er heldigvis væsentligt mindre problematisk end regeringens oprindelige udspil.

Hvis vi lægger alle nuværende havvindmøller i dansk farvand sammen, har de en kapacitet på 2,3 GW. Dem har vi brugt 32 år på at opføre. Inden for de næste syv år vil aftalen tilføje op til 14 GW via statslige udbud – seks gange så meget som står på havet i dag.

Det har været svære politiske forhandlinger, og det er godt for Danmark, virksomhederne og den grønne omstilling, at et bredt flertal står bag aftalen, mener Green Power Denmark.

- Det er en historisk stor og imponerende aftale.  Vi får rigeligt med grøn strøm til at dække vores eget forbrug. Vi kan også begynde at producere grønne brændstoffer til skibe og fly, og vi kan tage hul på fremtiden som nettoeksportør af billig klimavenlig energi. Det er en aftale, som giver os helt nye grønne muligheder, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Med den politiske aftale er rammerne sat for de kommende udbud. Og der er mange gode elementer i aftalen ud over størrelsen af den, mener Kristian Jensen.

- Der kommer et stort samlet udbud af havvindmøllerne. Det har været et stort ønske for at forenkle processen og sikre, at vi får opført havvindmøllerne hurtigt, smidigt og effektivt, siger han.

- De havvindmøller, som vi opfører nu, vil optage store havarealer og levere grøn strøm de næste 30-40 år. Vi har kæmpet for, at der bliver oprettet en økonomisk stærk havnaturfond, som finder løsninger, så natur og vindmøller kan eksistere sammen.  Det er godt, at vi udviser lederskab – også på det område.

Det er en nyskabelse, at staten skal eje 20 procent af de kommende havvindmølleparker. Det er ikke afprøvet noget sted i verden, og Green Power Denmark har advaret mod det eksperiment.

- Det er heldigvis lykkedes at luge meget af ukrudtet væk. Statens ejerandel er sat ned i forhold til regeringens udspil, og der kommer en tydelig armslængde mellem den statslige virksomhed og det politiske niveau. Man vil også gøre en indsats for at undgå, at det kommer til at forsinke byggeriet. Men det bliver spændende at se, hvordan investorer og udviklere reagerer på, at staten skal med som aktør, siger Kristian Jensen.

Den politiske aftale består af to dele. Den ene aftale fastlægger udbuddet af 6 GW havvindmøller i Nordsøen, Kattegat og Øresund. Den anden aftale handler om 3 GW havvindmøller i forbindelse med Energiø Bornholm.

Når man sammenlagt kan komme op på 14 GW, skyldes det, at vinderne af udbuddene får lov til at stille ekstra møller op, hvis de vurderer, at der er mulighed for det. På fagsprog bliver det kaldt ”overplanting”.

Forhandlingerne om udbuddet i forbindelse med Energiø Bornholm har været svære. Det skyldes ikke mindst, at udlandsforbindelsen, som skal forbinde energiøen med henholdsvis Tyskland og Sjælland er dyr. Regeringen venter, at der bliver brug for 17,6 milliarder kroner i finansiering til at dække omkostningen for udlandsforbindelsen.

- Det var været en svær beslutning at gå videre med planerne om Energiø Bornholm – ikke mindst på grund af prisen på udlandsforbindelsen. Men Energiø Bornholm er vigtig for energisystemet og forsyningssikkerheden, den vil sikre lavere elpriser og knytte elmarkederne i Danmark og Tyskland tættere sammen. Det er en klog investering også sikkerhedspolitisk, siger Kristian Jensen.

Kontakter

Green Power Denmark

Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.

Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Green Power Denmark: Det skal være slut med at påføre solceller og vindmøller flere udgifter28.11.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

I 2019 var der politisk bestemte omkostninger for 52.000 kroner, hver gang en udvikler opførte en MW (megawatt) vindmøller på land. Nye beregninger viser, at i 2024 vil det nogen steder koste udvikleren over 1,3 millioner kroner pr. MW på grund af de ekstra udgifter, som politisk er blevet lagt på nyopførte solceller og vindmøller. Hvis vi skal have tilstrækkeligt med grøn energi i fremtiden, er vi nødt til at stoppe med at placere flere regninger hos udviklerne, advarer Green Power Denmark.

Green Power Denmark: En stærkere international klimaindsats er helt nødvendig7.11.2023 13:36:56 CET | Pressemeddelelse

Regeringen varsler i sin 2030-plan, at den vil skrue op for Danmarks internationale klimaindsats. Det er afgørende for klimaet, de grønne virksomheder og de tilhørende arbejdspladser, at vi i højere grad kigger ud over vores egne grænser, når vi tilrettelægger vores klimaindsats, mener Green Power Denmark. Det er også godt, at regeringen er opmærksom på, at der er brug for arbejdskraft til den grønne omstilling, og at den vil sikre en balance mellem natur, biodiversitet og produktion af vedvarende energi. Men ét forslag mangler desværre i både 2030-planen og skatteudspillet – en afskaffelse af elafgiften.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum