Erfaren forskningsleder skal stå i spidsen for den nye magtudredning
Professor i statskundskab Michael Bang Petersen bliver forskningsleder for den nye magtudredning. Samtlige partier i Folketinget blev sidste år enige om, at der skal laves en ny magtudredning. Forskningsprojektet skal bl.a. undersøge teknologiens og mediernes udvikling og betydning for folkestyrets vilkår.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har udpeget Michael Bang Petersen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, som forskningsleder for den nye magtudredning. Han har omfattende forskningserfaring fra bl.a. HOPE-projektet om danskernes adfærd under coronaepidemien, bred erfaring med forskningsledelse og en særlig evne til at formidle sin forskning til den bredere offentlighed.
Et enigt Folketing besluttede i 2022 at opdatere den magtudredning fra 2003. Den teknologiske udvikling har over de sidste 20 år ændret rammerne for demokratiet og den demokratiske samtale. Blandt andet er tempoet i medierne øget, sociale medier er kommet til, og fake news er blevet en del af vores hverdag.
Magtudredningen skal skabe forskningsbaseret viden om demokratiets tilstand og vilkår for de demokratiske processer. Projektet bliver nu sat i gang, og det forventes at være færdiggjort inden for fem år.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Der er sket meget med den demokratiske samtale siden de sociale mediers ankomst. De vestlige demokratiers styreform er under angreb af kræfter, der spreder propaganda og misinformation. De problemer gør det vigtigt, at vi tør se fordomsfrit på magten og demokratiets tilstand, så det danske demokrati også kan stå stærkt i fremtiden. Michael Bang Petersen er en stærk samfundsfaglig forsker og den rette til dette vigtige arbejde. Jeg glæder mig meget til at følge den samlede forskningsgruppes arbejde med projektet og ikke mindst til at se de resultater og konklusioner, som de kommer frem til.
Forskningsleder Michael Bang Petersen siger:
- Det er en stor opgave at lede den nye magtudredning. Der er få forskningsprojekter, som på samme måde kombinerer behovet for højtkvalificeret forskning og højtkvalificeret formidling. Men det er netop den kombination, som også gør magtudredningen så vigtig. At forstå den potentielle spænding mellem vores "slow-speed" demokratiske system og vores "high-speed" samfund bliver et centralt fokuspunkt i den nye magtudredning.
Fakta om magtudredningen
- Der etableres en ekstern følgegruppe med deltagelse af repræsentanter fra Folketinget, erhvervsorganisationer, fagbevægelsen og øvrige relevante repræsentative organisationer samt personer med særlig indsigt på området.
- Forskningsprojektet løber over cirka fem år.
- Forskningsledelsen orienterer løbende følgegruppen om forskningsprojektets delleverancer og resultater og faciliterer løbende drøftelser med følgegruppen herom.
- I aftalen om fordeling af forskningsreserven for 2023 blev der afsat 20,8 mio. kr. til opdatering af magtudredningen. Det fremgår af aftalen, at parterne noterer sig, at der ligeledes skal afsættes finansiering i 2024.
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Uddannelses- og forskningsministeren tager varmt imod Robusthedskommissionens anbefalinger11.9.2023 11:03:06 CEST | Pressemeddelelse
Robusthedskommissionen har i dag præsenteret sine anbefalinger til løsninger på sundhedsvæsenets grundlæggende udfordringer, herunder personalemangel. Anbefalingerne på uddannelsesområdet lægger sig i forlængelse af regeringens reformambitioner for de professionsrettede videregående uddannelser.
Syv engagerede og nærværende undervisere modtager i dag Undervisningsprisen11.9.2023 08:01:36 CEST | Pressemeddelelse
H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund uddeler i dag årets undervisningspris til syv undervisere, der med blik for den enkelte studerendes læring og trivsel har udmærket sig som fremragende undervisere og faglige fyrtårne.
Presseinvitation: Undervisningsprisen hylder syv fremragende undervisere på de videregående uddannelser4.9.2023 08:00:00 CEST | Presseinvitation
H.K.H Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund uddeler årets undervisningspris i Operaen den 11. september. Prisen gives til syv undervisere for deres arbejde med at engagere, inspirere og inkludere studerende på landets videregående uddannelser.
Efter succesfuld opsendelse: Andreas Mogensen har kurs mod ISS og nye videnskabelige opdagelser26.8.2023 10:00:41 CEST | Pressemeddelelse
Klokken 03.49 lokal tid lykkedes det at lave en succesfuld opsendelse fra Kennedy Space Center i Florida med astronaut Andreas Mogensen ombord. Nu venter et halvt års arbejde med at gøre os alle sammen klogere på rummet og planeten, vi bor på.
Regeringen fortsætter kvalitetsløft af pædagoguddannelsen26.8.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen vil afsætte 47,4 mio. kr. til at understøtte kvaliteten af pædagoguddannelsen i det kommende år. Det sker forud for det ambitiøse trecifrede millionløft af de professionsrettede uddannelser på velfærdsområdet, som et bredt flertal i Folketinget har aftalt at prioritere fra 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum