Nationalmuseet offentliggør rapport om arbejdsmiljø
Nationalmuseet har et godt arbejdsmiljø. Det viser museets arbejdspladsvurdering (APV), som Rambøll har foretaget. Det samlede engagement hos medarbejderne er højt og over gennemsnittet af, hvordan det ser ud på andre sammenlignelige institutioner.

Medarbejdere på Nationalmuseet er glade for deres arbejde, oplever mindre stress og ser deres arbejde som meningsfyldt.
”Helt overordnet kan man konstatere, at vores arbejdsmiljø lader til at være præget af meget stort engagement og meningsfulde arbejdsopgaver”, vurderer personalechef Jane Felding.
’På centrale parametre ligger Nationalmuseet på niveau eller over det eksterne benchmark’, som Rambøll udtrykker det i rapporten. Det gælder blandt andet overordnet engagement, tilfredshed, motivation, stolthed, loyalitet, nærmeste leder og ambassadørvillighed.
Samlet set oplever 88 procent af Nationalmuseets medarbejdere, at de er motiverede og engagerede. Hele 89 procent af medarbejderne har tilkendegivet, at de er tilfredse med deres job.
”Der er generelt en høj motivation i arbejdet med Danmarks kulturhistorie. Det er også mit indtryk til daglig, og derfor er det godt at se, at Rambølls undersøgelse af arbejdsmiljøet på Nationalmuseet overvejende er positiv”, siger Rane Willerslev, der er direktør på Nationalmuseet.
Ligesom på andre arbejdspladser er stress også en udfordring på Nationalmuseet, men det går i den rigtige retning, og museet ligger på niveau med sammenlignelige institutioner, ifølge Rambøll. Flere medarbejdere mener, at deres nærmeste leder tager mere ansvar for trivsel og arbejdsglæde, end de gjorde i 2020. Der er dog stadig medarbejdere, som oplever negativ stress.
Ifølge rapporten er den helt store udfordring for museet, at for mange medarbejdere ikke mener, at der er nok udviklingsmuligheder og efteruddannelsestilbud. Det er kun hver anden på museet, som mener, at der er gode muligheder for videre- og efteruddannelse.
”Generelt viser tallene, at det går den rigtige vej med arbejdsmiljøet i forhold til spørgsmål omkring ledelse og stress, men der er selvfølgelig en del at arbejde med – også i forhold til udviklingsmuligheder, og undersøgelsen kan hjælpe os med i fællesskab at finde ud af, hvor vi skal sætte ind”, siger Jane Felding.
64 % af medarbejderne på Nationalmuseet har tillid til direktionen, og den er steget løbende siden 2014. I den afdeling, hvor tilliden har været lavest, afdelingen Forskning, Samling og Bevaring, er der sket den største fremgang fra 2020 til i dag med 10 procentpoint.
Nationalmuseet vil følge op på undersøgelsens resultater, og medarbejdere og ledelse vil sammen udarbejde en handleplan for hele museet, der skal gælde de næste tre år.
Fakta om Nationalmuseet
Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum med besøgssteder fordelt i hele landet og Nationalmuseet i København.
Foruden besøgssteder består Nationalmuseet også af en drift- og administrationsafdeling (D&A) og en forsknings-, samling og bevaringsafdeling (FSB), hvor der arbejder både konservatorer, forskere, museumsinspektører og bevarings- og magasinmedarbejdere.
Der er 730 medarbejdere ansat på Nationalmuseet.
78 procent af medarbejderne har svaret på APV’en.
Kontakt
Kommunikationschef Cecilie Weinholt på 41206017 eller cwe@natmus.dk
Nøgleord
Kontakter
Cecilie Weinholt-LudvigsenKommunikationschefNationalmuseet
Tlf:41 20 60 17cwe@natmus.dkBilleder

Nationalmuseet
Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum. Det ligger i Prinsens Palæ i København, hvor det har haft adresse siden 1849.
Nationalmuseet består foruden af besøgsstedet i København også af en forsknings-, samlings og bevaringsafdeling, der tager sig af konservering og bevaring af Danmarks kulturskatte samt forskning i både kulturhistoriske og naturvidenskabelige emner.
Der er 18 besøgssteder knyttet til Nationalmuseets organisation, som Rane Willerslev er direktør for.
Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Ny podcast om hvordan befrielsen blev til frihed2.5.2025 10:47:06 CEST | Pressemeddelelse
På 80-års-dagen for befrielsen udgiver Nationalmuseets mediehus Vores Tid første episode i podcast, der fortæller historien om de udstødte og beundrede, der skulle starte helt nye liv, da Anden Verdenskrig sluttede
The National Museum confirms: Shipwrecks in Costa Rica are Danish slave ships27.4.2025 19:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Investigations of ship timbers, bricks from the cargo and clay pipes found during underwater excavations in Costa Rica confirm that the site holds two Danish slave ships that, according to historical sources, were shipwrecked off the coast of Central America in 1710.
Nationalmuseet bekræfter: Skibsvrag i Costa Rica er danske slaveskibe27.4.2025 19:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Undersøgelser af skibstræ, mursten fra lasten og kridtpiber fra en undervandsudgravning i Costa Rica bekræfter, at der er tale om to danske slaveskibe, der ifølge historiske kilder forliste ud for Mellemamerikas kyst i 1710.
Nationalmuseet styrker forskning i maritim kulturarv med nyt forskningscenter7.4.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningscenter skal undersøge danske skibsvrag i ind- og udland, samt forske i nedbrydning og bevaring af skibsvrag og stenalderbopladser på havets bund. Det skal bringe ny viden om hele den maritime danmarkshistorie – fra oldtid til nutid.
Ny vicedirektør for Drift og Administration på Nationalmuseet fundet3.4.2025 09:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Nationalmuseet har ansat Merete Lange som en ny vicedirektør til at styrke organisationens drift og administration.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum