Ishøj Teater

12.000 sokker mod ensomhed

Del

Kan man få nogen til at strikke 12.000 sokker på 6 måneder? Det spørgsmål stillede teaterleder Allan Grynnerup sig selv og sine medarbejdere.

Ishøj Teater er i fuld gang med forberedelserne til dette års nye juleforestilling ”Sokkenissen”, som bliver en både morsom og rørende forestilling for børn og deres voksne. Men selv om forestillingen vil emme af julestemning, sange og sjov, ligger der et alvorligt emne til grund. Ensomhed er et stort og stadigt stigende problem i samfundet. Ikke mindst i julen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen havde 8,3 % af den danske befolkning over 16 år tegn på svær ensomhed i 2017. Siden har tallet været stigende. I 2021 viste Sundhedsprofilen, at 12,4 % af de adspurgte havde tegn på svær ensomhed. Det svarer til omtrent én ud af otte danskere (Sundhedsstyrelsen, 2022), altså ca. 600.000 danskere! Alle uanset alder og samfundslag kan rammes af ensomhed.

Ishøj Teater ønsker at være med til at sætte fokus på problemet, som uden at røbe for meget også kan berøre selv den sødeste nisse. I teaterforestillingen undrer familien sig. Når de har vasket, er der altid enlige sokker. Det er underligt og ikke en god fornemmelse. For hvor forsvinder de, der er væk, hen? Og kan forsvundne sokker findes igen?

Det udløste idéen om de 12.000 sokker. Alle publikummer – barn som voksen - skal hver have én sok med hjem efter forestillingen. Med den vil man vide, at der findes en makker til en et sted.

”Mine medarbejdere troede, jeg var blevet tosset”, siger teaterleder Allan Grynnerup. ”12.000 sokker. Det er jo umuligt”.

Men svaret og hjælpen kom fra Røde Kors. Tusindvis frivillige Røde Kors-nørklere fra hele landet har nu meldt sig parat til at løse opgaven med strikkede, hæklede og syede sokker i alle regnbuens farver. Interessen fra Røde Kors og nørklerne har været så fantastisk overvældende, at det nu ser ud til at lykkes. Det varmer om hjertet at vide, der er så mange, der ser det som et vigtigt emne og gerne vil hjælpe.

”Røde Kors er altid parat til at indgå partnerskaber med andre gode kræfter, der vil sætte fokus på sager som fx den alarmerende og stigende ensomhed i vores samfund. Teaterets dramatiske og emotionelle virkemidler kan skabe en øget opmærksomhed og forståelse for problemet, så flere blive opmærksomme og handler, hvis man opdager ensomheden. Vi er derfor meget glade for dette spændende samarbejde med Ishøj Teater”, fortæller seniorkonsulent og kreativ chef Morten Schwarz Lausten fra Røde Kors.

Fakta:

Ishøj Teater er egnsteater i Ishøj Kommune. Teatret har fået bevilget 68,7 mio. kr. af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Ishøj Kommune til bygning af et nyt teater. Byggeriet starter efter sommerferien.

Juleforestillingen i 2022 blev set af godt 11.000 besøgende.

Sokkenissen skrives af Gunvor Reynberg.
Instruktion: Thorkild Lindeberg
Scenografi: Niels Secher
Musik: Christian Dahlberg
Lys/teknik: Mikkel Magnus Olsen
Skuespillere: Johan Damgaard Lauritsen, Frida Sigurth, Sandra Elsfort, Anders Aaman Anderskov

Fakta om ensomhed (Kilde: Sundhedsstyrelsen og Røde Kors)

  • Ensomhed er en naturlig følelse, som alle mennesker kan opleve af og til gennem livet. Men når ensomheden bliver langvarig, forårsager den alvorlig mistrivsel og øger risikoen for fysisk og psykisk sygdom og tidlig død.
  • Når vores basale behov for menneskelige relationer ikke bliver dækket, bliver kroppen og hjernen udsat for stress.
  • Ensomhed øger risikoen for både fysiske og psykiske lidelser som hjertekarsygdomme, Alzheimers, depression og selvskadende adfærd.
  • Hos børn og unge giver ensomhed flere fysiske gener som fx hovedpine, mavepine, ondt i ryggen og skoleværging. 
  • Langvarig ensomhed kan føre til, at man undgår social interaktion for at beskytte sig selv mod negative oplevelser ved socialt samvær. De sociale kompetencer bliver svækket, når de ikke er i brug.
  • Ensomhed kan over tid i sig selv føre til, at man får sværere ved at indgå i sociale relationer.
  • Ifølge Sundhedsstyrelsen koster ensomhed hvert år samfundet ca. 7,4 mia. kr. De reelle udgifter formodes dog at være langt større.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Ishøj Teater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ishøj Teater

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye