Hold kokken til ilden og bakterierne i skak, når I griller
Høje temperaturer på grillen, høj hygiejne hos grillmesteren og enkle håndgreb under serveringen, kan holde bakterierne væk og sikre en god grillaften for dig og dine gæster.

Med sommertemperaturen stiger antallet af forbrugere, der bliver syge af fødevarebakterien campylobacter, eksplosivt. Bakterien, der kan give et alvorligt maveonde, kan findes i råt kød. Den trives dårligt ved køleskabstemperatur og dør ved høj varme – f.eks. ved stegning.
Tal fra Statens Serum Institut viser, at omkring 5.000 forbrugere bliver syge af fødevarebakterien hvert år, typisk koncentreret omkring sommermånederne. En mulig forklaring er, at det halter med hygiejnen og nogle af de helt basale fødevareråd, når Danmark tænder op for en hyggelig grillaften i sommerlandet, vurderer kontorchef i Fødevarestyrelsen, Bente Holst.
"De færreste har rindende varmt vand og sæbe ude ved grillen, og vasker derfor ikke hænder, mens de jonglerer med rå bøf, kylling og pølser. Problemet er, at der kun skal et par dråber bakteriefyldt kødsaft til, før du risikerer at sende hele dit sommerselskab til tælling og på toilettet”, fortæller Bente Holst.
Men med et par enkle håndgreb er det nemt at skrue ned for risikoen.
”Det er vigtigt, at rå kødsaft fra det ustegte kød ikke kommer med over i salaten, på brødet eller på det fad, du serverer maden på. Derfor anbefaler vi også at bruge én grilltang til det rå kød og en anden til det stegte”, forklarer Bente Holst, og opfordrer de rutinerede grill-entusiaster til at dele Fødevarestyrelsens klassiske råd med de opvoksende grillgenerationer:
Fødevarestyrelsens grillråd
1️. Hold råt kød adskilt fra færdig mad, f.eks. salat, brød og færdigstegt kød.
2️. Gennemsteg kylling og hakkebøffer.
3. Vask hænder jævnligt – hvis det ikke er muligt, så brug håndsprit.
4. Brug en ren grilltang eller en ren gaffel samt et rent fad eller tallerken til færdigstegt kød.
Nøgleord
Kontakter
Fødevarestyrelsens pressetelefon 2284 4834
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Fødevarestyrelsen fandt mangler i opstaldningen af kalve i hver fjerde besætning21.9.2023 09:47:46 CEST | Pressemeddelelse
Lovgivningen stiller klare krav til kalves fodring, pasning og staldforhold. Alligevel fandt Fødevarestyrelsen fejl og mangler i 24 pct. af de kontrollerede besætninger.
Nøglehullet er populært - men mange ved ikke, hvad det står for6.9.2023 10:54:44 CEST | Pressemeddelelse
Hver tredje forbruger køber ind efter Nøglehulsmærket, men mange er i tvivl om, hvad det står for – og en stor del overser mærket, når de handler. Med en ny kampagne sætter Fødevarestyrelsen spot på Nøglehullet.
Dansk-indonesisk samarbejde baner vejen for den første indonesiske øko-ost29.8.2023 10:02:00 CEST | Pressemeddelelse
På få år har indonesiske landmænd i samarbejde med lokale og danske myndigheder formået at omstille sig til økologi. Et konkret resultat er, at indoneserne nu er klar til at eksportere deres første økologiske ost. Næste skridt for indoneserne er at udbrede økologien til hele landet.
Svampesæsonen peaker: Sådan undgår du giftige dobbeltgængere21.8.2023 10:09:00 CEST | Pressemeddelelse
Giftlinjen har travlt med at besvare opkald fra svampejægere, som er bekymrede for, om de har spist en giftig svamp. Fødevarestyrelsen opfordrer til at tjekke svampen grundigt, inden den ryger på panden.
Duer ved Aalborg må igen komme på vingerne24.7.2023 15:38:20 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen ophæver ved midnat de sidste restriktioner for høns, duer og andre fugle omkring kolonihaveforening ved Aalborg
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum