Læger uden Grænser (MSF)

Sudans befolkning betaler prisen, når hospitalerne angribes

Del

Bevæbnede gruppers indtrængen på hospitaler i Sudan gør det endnu sværere for befolkningen at få lægehjælp. Det oplever Læger uden Grænser, som ikke står alene med udfordringerne. Siden konfliktens begyndelse har mindst 38 sundhedsfaciliteter været mål for plyndringer og angreb.

Sundhedsfaciliteter i Sudan er under hele den væbnede konflikt mellem regeringshæren og den paramilitære gruppe Rapid Support Forces blevet ramt i krydsilden siden den 15. april.

Men stederne, som burde være beskyttet, bliver i stor stil også hærget og plyndret. Bevæbnede grupper sætter både personale og patienters sikkerhed på spil, når de bevæger sig ind på hospitalerne og stjæler udstyr. Og det går hårdt ud over civilbefolkningens adgang til lægehjælp ifølge den medicinske humanitære nødhjælpsorganisation Læger uden Grænser:

”Vi er dybt rystede og forfærdede over disse angreb. Folk er allerede i en desperat situation, og behovet for lægehjælp er kritisk. Angrebene gør det meget sværere for sundhedspersonale at hjælpe. Det er fuldstændigt meningsløst,” siger Jean-Nicolas Armstrong Dangelser, som er Læger uden Grænsers katastrofekoordinator i Sudan.

Ifølge Genèvekonventionerne skal sundhedsfaciliteter, sundhedspersonale, hospitaler og ambulancer beskyttes under konflikter og gives al form for hjælp for at kunne udføre deres funktioner bedst muligt. Men de internationale regler bliver ikke respekteret i Sudan, hvor befolkningen i forvejen lider under urolighederne. Folk i hele landet står over for mangel på mad og drikke, mens det sudanesiske sundhedssystem er tæt på at bryde sammen.

De aggressive angreb på sundhedsfaciliter vidner om, at begge sider af konflikten tilsidesætter civiles velbefindende og liv.

 ”Vi oplever et brud på humanitære principper, og de områder, hvori humanitære organisationer kan arbejde, skrumper i en grad, jeg sjældent har set før,” siger Jean-Nicolas Armstrong Dangelser.

Siden den 16. april har mindst syv af Læger uden Grænsers områder været mål for plyndringer i Khartoum, Zalingei, Nyala og El Geneina. Her er der blevet stjålet benzin, køretøjer og forsyninger. Medicin og en generator er blevet ødelagt, og en af organisationens personaleboliger i Nyala er stadig besat af bevæbnede krigere.

Læger uden Grænser er ikke alene om udfordringerne. Angrebene sker på sundhedsfaciliteter i hele landet og for andre nødhjælpsorganisationer.

Siden konflikten begyndte, har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) registreret 38 angreb på sundhedsrelaterede områder i Sudan.

Humanitære hjælpearbejdere og sundhedspersonale er blevet chikaneret og udsat for voldelige og seksuelle overfald. Medarbejdere fra WHO er tilmed blevet dræbt.

Læger uden Grænser opfordrer på det kraftigste til, at angrebene på sundhedsfaciliteter stoppes, for ingen undskyldninger kan retfærdiggøre angreb mod hospitaler og dets personale, som er dedikeret til at redde liv.

Organisationen fortsætter med at yde lægehjælp flere steder i Sudan og opretter nye sundhedstilbud i landet efter behov. Læger uden Grænser hjælper de lokale sudanesiske læger, sygeplejersker og hospitaler, så de civiles desperate behov for hjælp fortsat kan imødekommes.

Læger uden Grænsers arbejde i Sudan

  • Organisationen er til stede i ti delstater i Sudan og behandler blandt andet patienter med krigsskader i Khartoum og Norddarfur.
  • Organisationen tilbyder også sundheds- og sanitetshjælp til internt fordrevne i Al-Gedaref og Al-Jazeera og leverer forsyninger til sundhedsfaciliteter flere steder i Sudan.

Kontakter

Pressetelefon, Læger uden Grænser

Tlf:29702979

Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Ca. 65.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling.

Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye