Sudans befolkning betaler prisen, når hospitalerne angribes
Bevæbnede gruppers indtrængen på hospitaler i Sudan gør det endnu sværere for befolkningen at få lægehjælp. Det oplever Læger uden Grænser, som ikke står alene med udfordringerne. Siden konfliktens begyndelse har mindst 38 sundhedsfaciliteter været mål for plyndringer og angreb.
Sundhedsfaciliteter i Sudan er under hele den væbnede konflikt mellem regeringshæren og den paramilitære gruppe Rapid Support Forces blevet ramt i krydsilden siden den 15. april.
Men stederne, som burde være beskyttet, bliver i stor stil også hærget og plyndret. Bevæbnede grupper sætter både personale og patienters sikkerhed på spil, når de bevæger sig ind på hospitalerne og stjæler udstyr. Og det går hårdt ud over civilbefolkningens adgang til lægehjælp ifølge den medicinske humanitære nødhjælpsorganisation Læger uden Grænser:
”Vi er dybt rystede og forfærdede over disse angreb. Folk er allerede i en desperat situation, og behovet for lægehjælp er kritisk. Angrebene gør det meget sværere for sundhedspersonale at hjælpe. Det er fuldstændigt meningsløst,” siger Jean-Nicolas Armstrong Dangelser, som er Læger uden Grænsers katastrofekoordinator i Sudan.
Ifølge Genèvekonventionerne skal sundhedsfaciliteter, sundhedspersonale, hospitaler og ambulancer beskyttes under konflikter og gives al form for hjælp for at kunne udføre deres funktioner bedst muligt. Men de internationale regler bliver ikke respekteret i Sudan, hvor befolkningen i forvejen lider under urolighederne. Folk i hele landet står over for mangel på mad og drikke, mens det sudanesiske sundhedssystem er tæt på at bryde sammen.
De aggressive angreb på sundhedsfaciliter vidner om, at begge sider af konflikten tilsidesætter civiles velbefindende og liv.
”Vi oplever et brud på humanitære principper, og de områder, hvori humanitære organisationer kan arbejde, skrumper i en grad, jeg sjældent har set før,” siger Jean-Nicolas Armstrong Dangelser.
Siden den 16. april har mindst syv af Læger uden Grænsers områder været mål for plyndringer i Khartoum, Zalingei, Nyala og El Geneina. Her er der blevet stjålet benzin, køretøjer og forsyninger. Medicin og en generator er blevet ødelagt, og en af organisationens personaleboliger i Nyala er stadig besat af bevæbnede krigere.
Læger uden Grænser er ikke alene om udfordringerne. Angrebene sker på sundhedsfaciliteter i hele landet og for andre nødhjælpsorganisationer.
Siden konflikten begyndte, har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) registreret 38 angreb på sundhedsrelaterede områder i Sudan.
Humanitære hjælpearbejdere og sundhedspersonale er blevet chikaneret og udsat for voldelige og seksuelle overfald. Medarbejdere fra WHO er tilmed blevet dræbt.
Læger uden Grænser opfordrer på det kraftigste til, at angrebene på sundhedsfaciliteter stoppes, for ingen undskyldninger kan retfærdiggøre angreb mod hospitaler og dets personale, som er dedikeret til at redde liv.
Organisationen fortsætter med at yde lægehjælp flere steder i Sudan og opretter nye sundhedstilbud i landet efter behov. Læger uden Grænser hjælper de lokale sudanesiske læger, sygeplejersker og hospitaler, så de civiles desperate behov for hjælp fortsat kan imødekommes.
Læger uden Grænsers arbejde i Sudan
- Organisationen er til stede i ti delstater i Sudan og behandler blandt andet patienter med krigsskader i Khartoum og Norddarfur.
- Organisationen tilbyder også sundheds- og sanitetshjælp til internt fordrevne i Al-Gedaref og Al-Jazeera og leverer forsyninger til sundhedsfaciliteter flere steder i Sudan.
Kontakter
Pressetelefon, Læger uden Grænser
Tlf:29702979Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Ca. 65.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling.
Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Læger uden Grænser indstiller redninger på Middelhavet i en periode13.12.2024 12:57:17 CET | Pressemeddelelse
Administrative benspænd i Italien gør det umuligt for Læger uden Grænser at fortsætte redningsaktionerne på Middelhavet med det nuværende skib, Geo Barents. Derfor indstiller organisationen driften af skibet, men forpligter sig på at vende tilbage til Middelhavet hurtigst muligt.
Blokade tvinger Læger uden Grænser til at standse behandling af underernærede børn i lejr i Sudan18.10.2024 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
5.000 børn med akut underernæring i Zamzam-lejren i det nordlige Darfur i Sudan kan ikke længere få behandling. Det er en konsekvens af, at landets stridende parter blokerer vejene til området, og derfor kan Læger uden Grænser og andre ikke få mad, medicin og andre vigtige forsyninger ind. I slutningen af september løb Læger uden Grænser tør for forsyninger, så blandt andre 2.900 børn med alvorlig akut underernæring nu må undvære behandling. Det er kun på organisationens hospital med 80 senge, at man fortsat kan tage imod patienter. Og det er begrænset til de børn, som er i størst risiko for at dø. ”Der er et meget presserende behov for, at der kommer langt flere forsyninger som mad og ernæringsbehandling ind til en befolkning, som i øjeblikket er i en katastrofal situation," siger Michel-Olivier Lacharité, som leder Læger uden Grænsers akutberedskab i Sudan. De seneste uger er der kommet begrænsede forsyninger ind, men det er alt for lidt til at kunne dække de massive behov hos de man
Læger uden Grænser: Uden hjælp dør tusinder af børn i blokeret lejr i Sudan inden for få uger19.9.2024 10:06:43 CEST | Pressemeddelelse
FN og andre internationale aktører må sætte alt ind på at få mad og livsvigtige forsyninger ind til den blokerede og sultende befolkning bl.a. i Zamzamlejren i Norddarfur nu og her, lyder det fra Læger uden Grænser. Ellers risikerer tusindvis af børn at miste livet til underernæring.
Psykolog bliver ny forperson for Læger uden Grænser16.9.2024 11:43:26 CEST | Pressemeddelelse
I weekenden valgte Læger uden Grænser ny bestyrelse. Denne gang med udskiftning på formandsposten, som de seneste otte år har været besat af læge Heidi Christensen.
Weekendens angreb illustrerer dehumaniseringen af civile i Gaza13.6.2024 10:11:40 CEST | Pressemeddelelse
De seneste angreb i Gaza har skabt uacceptable lidelser for alt for mange civile palæstinensere. Ifølge Læger uden Grænser illustrerer det en tydelig ligegyldighed over for menneskeliv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum