Teknologisk InstitutTeknologisk Institut

Sæt strøm til pølsen: Genvej til store energibesparelser

Del

Ohmsk opvarmning kan blive en gamechanger i fødevareindustrien, når det gælder om at nedsætte energiforbruget. Innovationsfonden investerer i udvikling af teknologien, som indtil nu kun er brugt til opvarmning af supper og andre flydende fødevarer.

I stedet for at koge en kødpølse i et dampskab i timevis, kan den blive klar på få minutter ved, at man sætter direkte strøm til den. Ohmsk opvarmning sparer fødevareproducenter store mængder energi, både ved at gøre opvarmningstiden markant kortere, men også fordi den direkte opvarmning indefra i produktet, i sig selv er mere energieffektivt. 

Danmark fremstiller store mænger foder og fødevarer, som kræver anseelige mængder energi, at koge. Og det er ikke kun pålæg og anden menneskeføde. Eksempelvis varmer industrien årligt over 800.000 ton fisk op for at producere fiskemel, som bl.a. bruges til foder til Danmarks hus- og kæledyr.  

Med energikrisen i 2022, blev det tydeligt, hvad afhængighed af energi fra fjerne egne kan betyde for både pris og forsyningssikkerhed. Hertil kommer, at ambitiøse politiske målsætninger og krav til grøn omstilling, også peger på lavere energiforbrug og øget elektrificering.  

Høj virkningsgrad 
Her er ohmsk opvarmning en del af løsningen. Teknologien har en virkningsgrad (energieffektivitet), der kan være op mod det dobbelte af konventionel dampkogning baseret på afbrænding af fossiler.    

Selvom ohmsk opvarmningsteknologi har været på markedet i årtier, har det kun været brugt til flydende fødevarer, hvor man let kan tilføre varme, og via omrøring sikre en ensartet temperatur.  

- Det er en langt større udfordring at sætte strøm til faste fødevarer, uden at der opstår lommer af underopvarmet materiale. Det er dog demonstreret, at det kan lade sig gøre i forsøgsopstillinger, og projektets ambition er at konstruere en proces, så det er muligt at skalere op, og sikre at også store mængder kan opnå en tilstrækkelig og ensartet varmebehandling. Dette er helt afgørende for fødevaresikkerheden og produktkvaliteten, siger projektlederen, seniorkonsulent Christian Vestergaard, Teknologisk Institut.

I projektet arbejdes der med kødprodukter, fødevarer af fermenteret planteprotein (fermentater), slagteri sidestrømme til petfood og foder samt industrifisk til fiskemel. 

Bæredygtighed analyseres 
- Projektet skal vise at ohmsk opvarmning kan anvendes til disse produkter, og gennem kemiske, mikrobiologiske, og forbrugerundersøgelser desuden demonstrere at næringsindhold, kvalitet og fødevaresikkerhed er på linje med eller bedre end traditionelle processer. Samtidig skal metodens bæredygtighedsfordele eftervises i detaljerede livscyklusanalyser, siger Christian Vestergaard.

Teknologisk Institut står for projektledelse, indledende test af råvarer og afprøvning af den ohmske kogeteknologi hos de deltagende industripartnere FF Skagen, DAKA A/S, Danish Crown og Fermentation Experts, samt organisering af forbrugertests.  

Alflow Scandinavia A/S bidrager med udstyr samt ekspertise og erfaring i ohmsk opvarmningsteknologi. På DTU Food analyseres alle produkter for eventuelle forskelle i næringsstoffer, mens DTU Sustain udfører en omfattende analyse af produkternes livscyklusanalyse (LCA).  

Fakta 

  • Innovationsfondens investering: 7,2 millioner kroner 
  • Samlet budget: 11 millioner kroner 
  • Officiel titel: Ohmic Heating for the Food and Feed Industry (OHMIC) 
  • Varighed: 2,5 år 

Nøgleord

Kontakter

Projektleder: Seniorkonsulent, Christian Vestergaard, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1425, mail: cve@teknologisk.dk

Billeder

Den direkte opvarmning af fødevarer indefra med strøm er i sig selv mere energieffektivt, da stort set ingen energi går til spilde. I det isolerede kammer tilføres elektricitet, så materialet opvarmes på få minutter, uanset mængde. Foto er fra indledende forsøg med teknologien på Teknologisk Institut.
Den direkte opvarmning af fødevarer indefra med strøm er i sig selv mere energieffektivt, da stort set ingen energi går til spilde. I det isolerede kammer tilføres elektricitet, så materialet opvarmes på få minutter, uanset mængde. Foto er fra indledende forsøg med teknologien på Teknologisk Institut.
Foto: Teknologisk Institut
Download
Foto: Teknologisk Institut
Foto: Teknologisk Institut
Foto: Teknologisk Insitut
Download
Foto: Teknologisk Institut
Foto: Teknologisk Institut
Download

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye