Det Kongelige TeaterDet Kongelige Teater

Det Kongelige Kapel modtager kæmpe gave på 1,8 ton

Del
I anledning af Det Kongelige Kapels 575-års jubilæum har Det Kongelige Kapels Venner med støtte fra flere fonde doneret en kæmpe gave til verdens ældste orkester – 11 nystøbte kirkeklokker i bronze.

Det Kongelige Kapel er verdens ældste orkester af sin art med en helt særlig historie. Orkestrets fantastiske klang vil fremover blive endnu mere nuanceret og detaljerig, når det historiske orkester snart kan indlemme 11 nystøbte bronzeklokker i orkestrets fine samling af instrumenter. I alt udgør klokkerne en vægt i bronze på 1,8 ton - den største klokke vejer 543 kg og den mindste 29 kg.

Klokkerne bliver støbt i Holland af Royal Eijsbouts Klokkengieterij, der også har støbt klokker til Notre Dame-kirken i Paris, Concertgebouw-orkestret i Holland og Olympic Stadium i London. Fem af klokkerne til Det Kongelige Kapel er færdigstøbte, og de sidste klokker er i færd med at blive støbt. De sidste og største klokker er planlagt til at blive leveret til Operaen omkring slutningen af maj.

”Vi har så meget at takke Det Kongelige Kapel for. Ikke bare dets uendeligt smukke opførelser af symfonier, balletmusik og opera, men også i høj grad at det har formet hele vores danske symfoniorkestertradition og været arnested for størstedelen af den musikalske kulturarv, vi med rette er så stolte af i Danmark.”
Poul Elming, formand, Det Kongelige Kapels Venner

De første klokker er med i Peter Grimes og Det Kongelige Kapels symfonikoncert
Lyden af klokkerne kan opleves allerede nu i Brittens opera Peter Grimes, der spiller på Operaens Store Scene frem til 1. juni. Her er en af klokkerne med til at slå søndagsmorgenstemningen an ved kirken i den lille, engelske fiskerlandsby, som operaen udspiller sig i. Flere af de allerede støbte klokker vil også kunne høres ved Det Kongelige Kapels sidste symfonikoncert i Operaen den 25. maj, hvor Berlioz’ dramatiske Symhonie fantastique er på programmet.

En realistisk og imponerende lyd
De 11 bronze-kirkeklokker til Det Kongelige Kapel vil have en imponerende virkning i mange forestillinger og orkesterværker, hvor de vil erstatte en enten digitalt produceret lyd eller rørklokkers begrænsede evne til at efterligne kirkeklokker med en ægte, realistisk, varm og malmfuld klang fra et stort, akustisk instrument på op til 543 kg.

Klokker indgår i en lang række operaer, balletter og orkesterværker
De nye klokker vil kunne virkeliggøre en lang række komponisters dramatiske klangvisioner i værker som Puccinis Tosca, Wagners Parsifal, Verdis Trubaduren, Poulencs Karmeliterindernes samtaler, Mascagnis Cavalleria rusticana, Carl Nielsens Maskarade, balletterne Et folkesagn og Nøddeknækkeren samt Musorgskijs Udstillingsbilleder og Brittens War Requiem.

Det Kongelige Kapel
Det Kongelige Kapel er verdens ældste orkester, der kan føre dets historiske rødder tilbage til 1448 til trompeterkorpset ved Christian I’s hof. En lang række de største danske og internationale komponister, dirigenter og musikere har haft deres virke i og med orkestret gennem århundreder. Siden Det Kongelige Kapels begyndelse er hver musiker blevet tildelt et nummer, der fastslår deres plads i Kapellets historie – musiker nummer 1000 er for længst rundet. Læs mere om Det Kongelige Kapel HER

Den officielle overdragelse af Det Kongelige Kapels Venners gave vil finde sted ved en af Det Kongelige Kapels nytårskoncerter i december.

Det Kongelige Kapels Venners gave er blevet muliggjort med støtte fra: A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Beckett-Fonden.

Kontakter

Billeder

Information om Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater
Det Kongelige Teater
Postboks 2185
1017 København K

33 69 69 33http://kglteater.dk/

Følg pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

Søren Hagens Ghita Nørby-portræt overdraget til Det Kgl. Teater14.9.2023 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I dag blev Det Kgl. Teaters permanente kunstsamling udvidet med et helt særligt maleri af en af dansk skuespilkunsts største navne – nemlig Søren Hagens portræt af Ghita Nørby i rollen som den græske gudinde Athene. Værket, som har en værdi af 250.000 kr., blev overdraget af Søren Hagen og Galleri Christoffer Egelund. Overdragelsen blev markeret med en festlig reception i Skuespilhusets foyer, som både Søren Hagen og Ghita Nørby deltog i.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum