SMVdanmark

SMVdanmark om reformudspil: Fjern papirarbejdet - så kommer udsatte i job

Del
Reformkommissionens udspil er et flot stykke arbejde med mange gode forslag. Men hvis de små og mellemstore virksomheder skal spille med og ansætte endnu flere udsatte mennesker, skal alt papirarbejdet fjernes. Det burde kommissionen havde gjort endnu mere ud af, mener SMVdanmark, for det vil være den helt store murbrækker, når udsatte skal hjælpes i job.

Reformkommissionens har netop udsendte deres sidste rapport ”Nye Reformveje 3”, der giver mange bud på, hvordan vi skaffer job til de knap 200.000 personer, der i dag befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet.

Rapporten får mange roser i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

”Rapporten er et flot stykke arbejde, og jeg er sikker på, politikerne vil lade sig inspirere i tiden, der kommer. Den rummer en mængde mindre, men meget fornuftige forslag, der tilsammen kan gøre en markant forskel,” siger Jesper Beinov, direktør i SMVdanmark.

Han fremhæver blandt andet forslaget om, at kommunens indsats ikke stopper, når den ledige fylder 25 år, og forslaget om at kommunen får en præmie, hvis dens indsats lykkes.

”Kommunernes håndholdte indsats har stor betydning, og jo mere de kommer på banen, jo bedre,” siger han.

Papirarbejdet er en showstopper

Han kvitterer også for de forslag, der peger i retning af mindre bureaukrati og smidiggørelse af regler. Men han mener, det langt fra er nok.

”Rapporten mangler den helt store murbrækker, nemlig kampen mod bureaukrati. For hvis de små og mellemstore virksomheder i endnu større grad skal indlemme flere udsatte mennesker i arbejdsfællesskabet, må der stort set intet papirarbejde være forbundet med det,” siger han.

Han mener, at virksomheden selvfølgelig skal tage sig af det samme bureaukrati, der er, når en almindelig medarbejder bliver ansat. Men ikke mere end det.

”Når vi taler med de selvstændige, er budskabet klart: Jo mere bureaukrati du hælder i ansættelsen af en udsat, jo flere selvstændige siger nej. Det bliver simpelthen alt for besværligt, og de har travlt i forvejen. Så hvis man vil have flere udsatte i job, skal virksomhederne ikke blandes ind i fx godkendelsesprocedurer, uddannelsesplaner eller høring af tillidsrepræsentanter. Det skal kommunen klare. Virksomheden skal bare sige ja eller nej til tilbuddet om at ansætte en udsat i et vist antal timer om ugen til en vis løn. Så må kommunen supplere med tilskud direkte til den pågældende og tage sig af alt det administrative. Hvis det sker, er mange flere virksomheder klar, er jeg sikker på,” siger han.    

Denne rapport afslutter kommissionens arbejde. I SMVdanmark håber man, at regeringen vil forholde sig samlet til alle anbefalinger fra kommissionen. Også de anbefalinger, som regeringen endnu ikke har kommenteret på.

“Kommissionen er i deres første rapport kommet med nogle rigtig gode forslag til, hvordan det skal blive lettere at drive virksomhed. Det gælder fx lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft, samt at vi i Danmark bliver bedre til at belyse de byrder, som ny lovgivning lægger på særligt iværksættere og mindre erhvervsdrivende. Det håber jeg, at regeringen husker at følge op på,” siger Jesper Beinov.

Kontakter

Billeder

Information om SMVdanmark

SMVdanmark
SMVdanmark
Islands Brygge 26
2300 København S

+45 33 93 20 00https://smvdanmark.dk

SMVdanmark er paraplyorganisation for brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og over 1.000 direkte  medlemsvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk.

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

Ny analyse: De mindre virksomheder uddanner lærlinge – de store halter efter4.10.2023 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Virksomheder med under 100 ansatte leverer 2 ud af 3 lærepladser på det private område i Danmark. Jo større virksomheden er, jo færre lærlinge har den, når man korrigerer for størrelsen. De små og mellemstore virksomheder løfter derfor et stort uddannelsesansvar, mener SMVdanmark, der bl.a. anbefaler, at man gør det lettere for mindre virksomheder at dele en lærling.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum