Pas på blinde vinkler, når Reformkommissionens anbefalinger løftes fra papir til virkelighed
Reformkommissionen har netop afleveret sin tredje og sidste rapport med sine anbefalinger til uddannelse, arbejdsmarked og ikke mindst voksne og unge på kanten af dette.
Forbundsformand i HK, Anja C. Jensen:
- Vi står som samfund overfor nogle bundne opgaver: Vi skal sikre et uddannelsessystem, hvor vi gør unge og voksne klar til både nutidens og fremtidens udfordringer og arbejdsliv. Hvor vi kan beslutte os for at blive læge, når vi er i starten af 20’erne og videreuddanne os til butiksmedarbejder, når vi rammer de 60. Hvor vi har en reel mulighed for at uddanne os hele livet. Og så skal vi sikre et arbejdsmarked, hvor vi får unge og voksne på kanten med. Vores arbejdsmarked skal også gøres klar til dem. Det har kommissionen nu med sin sidste rapport givet sine bud på. Tak for det, siger hun og tilføjer:
- Der ligger store, gode og svære beslutninger forude, og derfor er min klare anbefaling, at politikerne inddrager og orienterer sig mod relevante aktører, når de tre rapporters ord skal omsættes til konkret politisk handling. Det er det bedste værn mod, at blinde vinkler på papiret bliver til højresvingsulykker i virkeligheden.
Regelforenkling, revalidering, seniorjobordning og fleksjob
Reformkommissionen stiller specifikt i sin sidste rapport skarpt på muligheder for at forenkle regler, stille færre krav om dokumentation og afbureaukratisere indsatsen over for voksne og unge, der har udfordringer med at sikre sig en plads på arbejdsmarkedet. Forbundsnæstformand i HK, Mads Samsing, roser anbefalingerne om mindre unødigt bureaukrati, men understreger, at det ikke skal ske på bekostning af rettigheder til borgerne, der netop bringer dem tættere på arbejdsmarkedet.
Mads Samsing peger på afskaffelse af seniorjobordningen og revalideringsordningen, som klare fejlskud:
- Seniorjob er en ret for dem, der trofast har betalt til efterlønsordningen, så de ikke overlades uden forsørgelse, hvis de bliver ledige tæt på pensionsalderen. Hvis den afskaffes, som regeringen jo også lægger op til i regeringsgrundlaget, så skal det ikke ske uden kompensation. Kommissionens udlægning af revalideringsordningen er helt skæv. Revalidering skal hellere udvikles og udbredes, for den er vejen til at omskole borgere, der slidt ned af deres fag og nu får nyt arbejdsliv med løn og skattebetalinger. Effekten er ikke til at tage fejl af for de få, der får lov at komme på ordningen.
HK Kommunals formand, Lene Roed, anerkender, at kommissionen har et stærkt fokus på videreuddannelse:
- Det er helt afgørende, at medarbejderne i jobindsatsen får bedre muligheder for kompetenceudvikling. Her kan jeg særligt pege på muligheden for at få uddannet flere socialformidlere, der hurtigt kan bidrage med flere socialfaglige kompetencer i jobindsatsen. Og så vil jeg opfordre til, at man inddrager medarbejderne og deres erfaringer og faglighed, når man skal skrue en fornyet indsats sammen. Medarbejderne ved, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Så det vil være tudetosset, hvis man ikke lytter til de kompetente medarbejdere, siger Lene Roed.
I HK er man også positiv overfor forslaget om lettere administration af fleksjobordningen, men peger på, at også adgangen til jobs for dem, der er visiteret til ordningen, bør blive lettere, for deres ledighed er fortsat mere end 10 procentpoint over den almindelige ledighed på 2.8 pct. Endelig støtter HK varmt forslaget om sociale klausuler i offentlige indkøb og en afklaringsret.
Nøgleord
Kontakter
Julie DamkjærKommunikationsrådgiverHK Danmark
Tlf:29635670julie.damkjaer@hk.dkInformation om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Forberedt på fremtiden: HK holder speederen nede for stærke erhvervsuddannelser6.5.2025 20:59:01 CEST | Pressemeddelelse
HK Danmark er tilfreds med ny politisk aftale, som styrker erhvervsuddannelserne markant med op til 600 millioner kroner årligt frem mod 2030. "Det er en aftale, vi har ønsket os længe", siger Anja C. Jensen, formand for HK Danmark.
HK: Højesterets dom er en historisk sejr for alle, der arbejder hjemmefra2.5.2025 13:09:35 CEST | Pressemeddelelse
I dag har Højesteret afsagt dom i en principiel sag, der fastslår, at arbejdsskadesikringen også gælder, når arbejdet foregår i hjemmet. Afgørelsen er faldet i en sag, som HK Danmark har ført på vegne af et medlem, der kom til skade under hjemmearbejde.
Principiel sag i Højesteret i dag: Har du ret til arbejdsskadeerstatning, når du arbejder hjemmefra?23.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Højesteret behandler i dag en principiel sag om hjemmearbejde og arbejdsskader, som har stor betydning for de mange lønmodtagere, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.
Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk14.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
Ny reform rammer dem, der i forvejen har mindst26.3.2025 12:55:49 CET | Pressemeddelelse
Besparelser i den nye uddannelsesreform betyder – trods aftalens styrker – dårligere efteruddannelsesmuligheder for den gruppe, der i forvejen har de korteste videregående uddannelser. Og det er ildevarslende for dansk erhvervsliv og Danmarks evne til at stå stærkt i en uforudsigelig verden, advarer HK-formand Anja C. Jensen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum