HK Danmark

Pas på blinde vinkler, når Reformkommissionens anbefalinger løftes fra papir til virkelighed

Del
HK kvitterer for, at kommissionen nu har givet sit syn på det danske uddannelsessystem og arbejdsmarked. Forbundsformand Anja C. Jensen opfordrer dog til, at politikerne hører relevante aktører, når rapporterne skal udmøntes i konkret politik, så man undgår blinde vinkler.

Reformkommissionen har netop afleveret sin tredje og sidste rapport med sine anbefalinger til uddannelse, arbejdsmarked og ikke mindst voksne og unge på kanten af dette.

Forbundsformand i HK, Anja C. Jensen:

- Vi står som samfund overfor nogle bundne opgaver: Vi skal sikre et uddannelsessystem, hvor vi gør unge og voksne klar til både nutidens og fremtidens udfordringer og arbejdsliv. Hvor vi kan beslutte os for at blive læge, når vi er i starten af 20’erne og videreuddanne os til butiksmedarbejder, når vi rammer de 60. Hvor vi har en reel mulighed for at uddanne os hele livet. Og så skal vi sikre et arbejdsmarked, hvor vi får unge og voksne på kanten med. Vores arbejdsmarked skal også gøres klar til dem. Det har kommissionen nu med sin sidste rapport givet sine bud på. Tak for det, siger hun og tilføjer:

- Der ligger store, gode og svære beslutninger forude, og derfor er min klare anbefaling, at politikerne inddrager og orienterer sig mod relevante aktører, når de tre rapporters ord skal omsættes til konkret politisk handling. Det er det bedste værn mod, at blinde vinkler på papiret bliver til højresvingsulykker i virkeligheden.


Regelforenkling, revalidering, seniorjobordning og fleksjob

Reformkommissionen stiller specifikt i sin sidste rapport skarpt på muligheder for at forenkle regler, stille færre krav om dokumentation og afbureaukratisere indsatsen over for voksne og unge, der har udfordringer med at sikre sig en plads på arbejdsmarkedet. Forbundsnæstformand i HK, Mads Samsing, roser anbefalingerne om mindre unødigt bureaukrati, men understreger, at det ikke skal ske på bekostning af rettigheder til borgerne, der netop bringer dem tættere på arbejdsmarkedet.

Mads Samsing peger på afskaffelse af seniorjobordningen og revalideringsordningen, som klare fejlskud:

- Seniorjob er en ret for dem, der trofast har betalt til efterlønsordningen, så de ikke overlades uden forsørgelse, hvis de bliver ledige tæt på pensionsalderen. Hvis den afskaffes, som regeringen jo også lægger op til i regeringsgrundlaget, så skal det ikke ske uden kompensation. Kommissionens udlægning af revalideringsordningen er helt skæv. Revalidering skal hellere udvikles og udbredes, for den er vejen til at omskole borgere, der slidt ned af deres fag og nu får nyt arbejdsliv med løn og skattebetalinger. Effekten er ikke til at tage fejl af for de få, der får lov at komme på ordningen.


HK Kommunals formand, Lene Roed, anerkender, at kommissionen har et stærkt fokus på videreuddannelse:

- Det er helt afgørende, at medarbejderne i jobindsatsen får bedre muligheder for kompetenceudvikling. Her kan jeg særligt pege på muligheden for at få uddannet flere socialformidlere, der hurtigt kan bidrage med flere socialfaglige kompetencer i jobindsatsen. Og så vil jeg opfordre til, at man inddrager medarbejderne og deres erfaringer og faglighed, når man skal skrue en fornyet indsats sammen. Medarbejderne ved, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Så det vil være tudetosset, hvis man ikke lytter til de kompetente medarbejdere, siger Lene Roed.


I HK er man også positiv overfor forslaget om lettere administration af fleksjobordningen, men peger på, at også adgangen til jobs for dem, der er visiteret til ordningen, bør blive lettere, for deres ledighed er fortsat mere end 10 procentpoint over den almindelige ledighed på 2.8 pct. Endelig støtter HK varmt forslaget om sociale klausuler i offentlige indkøb og en afklaringsret.

Nøgleord

Kontakter

Information om HK Danmark

HK Danmark
Weidekampsgade 8
2300 København C

70 11 45 45http://www.hk.dk/

Følg pressemeddelelser fra HK Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum