Markant flere danskere kommer i kræftpakkeforløb - regionerne er i gang med at styrke robustheden
Sundhedsstyrelsens årsrapport for 2022 viser, at andelen af forløb, der er gennemført inden for standardforløbstiderne, er faldet fra 76 til 74 procent fra 2021 til 2022. Det skyldes et voldsomt stigende antal kræftpakkeforløb, der i 2022 rundede 160.689. Det er 4.566 flere end året før, og siden 2014 er antallet af forløb steget fra 121.000. Karin Friis Bach, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, ser med alvor på faldet i gennemførte standardforløbstider:
”Det tager vi meget alvorligt, og derfor har vi regionerne stor opmærksomhed om udfordringerne. Vi arbejder over en bred kam med bl.a. at intensivere samarbejdet om at bruge kapaciteten på tværs af regionerne bedst muligt, og lokalt arbejder personalet på højtryk for at holde forløbene inden for standardforløbstiderne”, siger hun.
Karin Friis Bach oplyser desuden, at antallet af kræftforløb som er blevet gennemført inden for standardforløbstiderne, er steget i 2022 og aldrig har været højere.
Ny teknologi og uddannelse skal styrke robusthed
Kræftområdet presses, fordi flere danskere udredes og behandles for kræft samtidig med, at kræftbehandlingen bliver stadig mere avanceret og individualiseret. Det gælder fx på brystkræftområdet, som er et af de kræftområder, hvor der er kapacitetsudfordringer i hele landet. Antallet af forløb på brystkræftområdet er steget med 11 procent fra 2021 til 2022 svarende til 3069 forløb.
Regionerne tager kapacitetsudfordringerne på brystkræftområdet meget alvorligt, og har igangsat et langsigtet arbejde med at opbygge robusthed for at kunne følge med den voldsomt stigende aktivitet. Regionerne er bl.a. i gang med at implementere kunstig intelligens til vurdering af brystkræftscreenings-billeder, og uddanne bl.a. social- og sundhedsassistenter til mammografiassistenter, så de kan løse opgaver på screeningsområdet.
For yderligere kontakt pressevagten på 51511818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Information om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Prisen som Årets Sundhedsdebattør 2025 går til professor Bente Klarlund og musiker Johnny Hansen6.6.2025 12:39:54 CEST | Pressemeddelelse
Professor og læge Bente Klarlund og dansktop-musiker Johnny Hansen hædres med Danske Regioners pris Årets Sundhedsdebattør 2025. Makkerparret vinder prisen for deres bog ’Klarlund og Kandis på kur – forever’. I bogen kombinerer de forskning med praksisnære råd og skaber et folkeligt fællesskab om sundhed.
Lægedækningspuljen giver 20 millioner kroner til 20 projekter4.6.2025 07:01:37 CEST | Pressemeddelelse
Projekterne skal sikre flere læger i områder, hvor der mangler læger. Over 72% af midlerne går til projekter i Region Nordjylland og Region Sjælland, hvor lægemanglen er størst
Danske Regioner: Økonomiaftale giver stort løft til sundhedsvæsenet28.5.2025 14:43:07 CEST | Pressemeddelelse
Regionernes økonomiaftale for 2026 er på plads. Aftalen giver regionerne et driftsløft på 2,3 mia. kr. Med løftet kan regionerne fortsætte udviklingen og omstillingen af sundhedsvæsenet forud for sundhedsreformen, som træder i kraft ved udgangen af det kommende år.
Regionerne har stort efterslæb på vedligehold af hospitalsbygninger og udstyr27.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Efterslæbet på vedligehold af medicinsk udstyr, teknologi og hospitalsbygninger vokser hvert eneste år. Der er brug for at regeringen lægger et højt anlægsniveau ind i regionernes økonomiaftale for 2026.
Voksende udgifter til hospitalsmedicin kan trække tæppet væk under sundhedsvæsenet26.5.2025 12:41:00 CEST | Pressemeddelelse
Regionernes udgifter til hospitalsmedicin er på to år vokset med 900 mio. kr. Danske Regioner foreslår regeringen en model for risikodeling, der kan holde hånden under det regionale sundhedsvæsen, når udgifterne til hospitalsmedicin stiger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum