Sex & Samfund

Sex & Samfund vil sætte samtalen om abort fri med ny bog og digital platform

Del
På onsdag udkommer bogen ’Abortfortællinger’ i anledning af 50-årsdagen for den frie abort i Danmark. Bogen er skabt af Laura Kreutzfeldt Kristensen med støtte fra Sex & Samfund og indeholder 50 personlige fortællinger om abort. De indsamlede fortællinger er en del af et større fælles initiativ, der skal sætte samtalen om abort fri. I den forbindelse lancerer Sex & Samfund i dag en digital platform, hvor kvinder, som har valgt at få foretaget en abort, kan dele deres egne oplevelser.

Den 24. maj er det 50 år siden, at Folketinget vedtog abortloven, som gav kvinder ret til fri og sikker abort i Danmark. Men ifølge aktivist Laura Kristensen, som selv fik foretaget en abort i 2016, er samtalen om emnet stadig ikke fri. Derfor har hun indsamlet 50 personlige fortællinger om provokerede aborter til bogen ’Abortfortællinger’, som udkommer på onsdag med støtte fra Sex & Samfund.

Det var først, da jeg begyndte at tale med andre, der også havde fået en provokeret abort, at mine tanker og følelser omkring min egen abort faldt på plads. Jeg fik et sprog for, hvad der var sket, og blev klar over, at det ikke kun handlede om en kropslig oplevelse. Selv 50 år efter at retten til fri abort blev vedtaget, eksisterer der fortsat et tabu, som fastholder en unuanceret samtale om abort. Dét er bogen en reaktion på,” siger Laura Kreutzfeldt Kristensen, der er initiativtager til bogen ’Abortfortællinger’ og har brugt de sidste tre år på at indsamle fortællingerne.

Selvom der hvert år foretages mere end 12.000 aborter i Danmark, mener Sex & Samfund også, at der tales for lidt om det. Derfor støtter organisationen bogen, som er en del af et større fælles initiativ med Laura Kreutzfeldt Kristensen, der skal sætte samtalen om abort fri. I den forbindelse lancerer Sex & Samfund i dag en digital platform, hvor kvinder, som har valgt at få foretaget en abort, kan dele deres egne oplevelser.

Kvinders oplevelse af abort er forskellige. For nogle er beslutningen oplagt og afklaret. For andre er det er en meget svær beslutning. Oplevelsen med selve aborten kan også være meget forskellig fra kvinde til kvinde. Vores erfaring er dog, at de fleste oplever, at de mangler nogen at tale med. Ikke kun under forløbet, men også efter. For mange oplever, at der stadig er tavs skam og et tabu forbundet med det at få en abort. Det bør ikke være sådan. Vi ønsker at skabe en kultur, hvor man kan dele sin beslutning og oplevelse, med dem, som man ønsker, uden at bekymre sig om skam og skyld. Med bogen og platformen håber vi at kunne starte denne kulturforandring – for når vi styrker samtalen om fri abort, styrker vi samtidigt den frihedsrettighed, som fri abort er og møder kvinderne med den omsorg og opbakning, som de måtte have brug for,” siger Majbrit Berlau, generalsekretær for Sex & Samfund.

Kontakter

Links

Information om Sex & Samfund

Sex & Samfund
Sex & Samfund
Lergravsvej 63, 2. sal
2300 København S

33 93 10 10https://sexogsamfund.dk/

Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.

Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.

Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.

Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Tuborgfondet støtter Sex & Samfunds nye indsats: Flere unge for samtykke1.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Med støtte fra Tuborgfondet vil frivillige i Sex & Samfund de næste 2½ år engagere unge fra hele landet til dialog om, hvordan vi får skabt en ny samtykkekultur. Det skal ske gennem oplysende events, kampagner og samtaleaktiviteter. Projektet har særligt fokus på, at alle unge - på tværs af køn, geografi og holdninger - føler sig inkluderet og inviteret ind i samtalen om samtykke.

Sex & Samfunds kampagne Uge Sex sætter skærmkroppen på skoleskemaet5.2.2024 05:15:00 CET | Pressemeddelelse

Danske unge bruger næsten fire timer dagligt på sociale medier, hvor de eksponeres for kropsidealer, som er svære at leve op til. Så svære, at de ville ønske, at deres egen krop så anderledes ud. Omkring hver anden får lyst til at tabe sig. En ud af tre får lyst til at lave om på deres krop med kosmetiske indgreb. På skærmen er der ikke plads til usikkerhed og det skaber en afgrund mellem det, de unge ser i spejlet og det de ser på skærmen. Derfor sætter Sex & Samfunds kampagne Uge Sex i år fokus på skærmkroppen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye