Seks forslag kan gøre kollektiv trafik mere attraktiv
Over tre måneder har 14 borgere, tre regionspolitikere og to kommunalpolitikere mødtes i ”Opgaveudvalget for rejsen med bus, tog og cykler”. Her har de sammen vendt udfordringer og løsninger og fået faglige oplæg fra blandt andre mobilitetsselskabet Movia og Passagerpulsen, der er en del af Forbrugerrådet Tænk.
”I regionen har vi en ambition om, at langt flere skal ud af bilerne og over i den kollektive trafik og op på cyklerne. Hvis vi skal lykkes med det, så er det afgørende, at vi lytter til borgerne, og hvad de synes er vigtigt. Udvalget og de mange borgere er kommet med nogle rigtig gode anbefalinger, som vi politikere skal arbejde videre med” siger formand for opgaveudvalget, regionsrådsmedlem Marianne Frederik (Ø).
Simpelt billetsystem og gode faciliteter
De 14 borgere i opgaveudvalget har selv erfaringer med at benytte kollektiv trafik i hverdagen. Sammen med politikerne har de fundet frem til seks anbefalinger, som kan få flere til at bruge den kollektive trafik.
Det er anbefalinger som et mere simpelt og ensartet billetsystem, gode knudepunkter med mulighed for parkering af bil og cykel, trafiksignaler, der prioriterer busser, bedre skiltning på stationerne og gode faciliteter på stationerne som døgnåbne toiletter og venteområder med læ.
Stedet hvor alle mødes
28-årige Emil Bruun Jørgensen er en af de 14 borgere i opgaveudvalget. Han rejser selv med det kollektive, og meldte sig til opgaveudvalget, fordi han ønsker at være med til at forbedre tilbuddet. Undervejs i arbejdet blev han selv rykket i forhold til, hvad han mente var vigtigt.
”Noget af det, der har været den største øjenåbner for mig, er, hvor vigtige faciliteterne på stationerne er. Læskure lyder måske som en meget basal ting, men det kan afskrække nogen, hvis de ikke er der. Og det smukke ved den kollektive trafik er, at det er et sted, hvor vi alle mødes. Derfor duer det ikke, hvis vi ikke tilbyder noget til alle, ”siger Emil Bruun Jørgensen.
Opgaveudvalget har primært fokuseret på borgerens samlede rejse på tværs af regionen og på tværs af private-, kollektive og delemobilitetsformer, og så har de set på, hvad der skal til for at skabe bedre sammenhængskraft.
Det er sjette gang, at politikerne i Region Hovedstaden har nedsat et opgaveudvalg. Tidligere udvalg har behandlet emner som coronapandemien, unge med psykisk sygdom og afhængighed og graviditet og fødsel.
Opgaveudvalgets anbefalinger blev fremlagt for regionsrådet tirsdag d. 16. maj, og de indgår nu i udvalget for trafik og regional udviklings videre arbejde.
De seks anbefalinger (alle anbefalinger kan læses i vedhæftet PDF):
- Ét simpelt billetsystem: F.eks. let forståelighed og ensartede regler
- Mere information: F.eks. bedre wayfinding og skiltning på stationerne
- Det gode knudepunkt: F.eks. beskyttet cykelparkering og tryghedsvagter
- Gode faciliteter: F.eks. døgnåbne toiletter og flere vente faciliteter med læ.
- Forbindelser på tværs: F.eks. bred dækning i yderområder og mellem kommunegrænser
- Bussen har første prioritet: F.eks. egne busbaner og prioriterede trafiksignaler
Yderligere information
- Marianne Frederik, regionsrådsmedlem, formand for opgaveudvalget for rejsen med bus, tog og cykler kan kontaktes på 41434517/ marianne.frederik@regionh.dk
- Pressevagten i Region Hovedstaden på 70209588 / presse@regionh.dk
Vedhæftede filer
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
20 millioner til at nedbringe ventetiden til operationer og høreapparatsbehandling4.7.2025 10:05:58 CEST | Pressemeddelelse
Politikerne i Region Hovedstaden vil sikre hurtigere udredning og behandling for patienter, der oplever længere ventetid til fx en planlagt operation af brok eller til at få høreapparat.
Mere psykiatrisk hjælp til både børn og voksne3.7.2025 12:05:57 CEST | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden har afsat penge til mere hjælp fra praktiserende speciallæger indenfor psykiatrien. Der er fundet penge til hjælp til både børn, unge og voksne med behov for psykiatrisk udredning og behandling.
Virtuel virkelighed giver nyt håb til patienter med stemmehøring3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning publiceret i The Lancet Psychiatry viser markant effekt af ny VR-behandling. Studiet dokumenterer, at patienter med skizofreni oplever mindre stemmehøring en ved almindelig behandling.
Amager og Hvidovre Hospital orienterer borgere om manglende opfølgning på undersøgelse1.7.2025 13:07:29 CEST | Pressemeddelelse
Hospitalet har konstateret, at der i forbindelse med specifikke typer af skanninger - primært af hjertet - ikke er sket en korrekt opfølgning på bifund ved undersøgelsen. Fejlen kan betyde, at tidlige tegn på sygdom, primært i lungerne, ikke er blevet opdaget. Hospitalet er i gang med at gennemgå ca. 800 skanninger, og det ventes at omkring 20 patienter skal indkaldes til nærmere undersøgelse.
Hvidovre-professor modtager 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden27.6.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor Nina Weis fra Hvidovre Hospital modtager 60 mio. kroner fra Novo Nordisk Fondens 2025 Challenge Programme til at undersøge sammenhængen mellem kronisk hepatitis B og fx hjertesygdomme og diabetes 2 – og potentielt redde mange tusinder liv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum