Danske Regioner

Danske Regioner: Penge til flere ældre kan blive slugt af bundne milliardudgifter

Del
Sundhedsvæsnets penge til demografi risikerer at skulle dække en række bundne udgifter i stedet for at komme de ældre til gode. Det kalder på en økonomisk kompensation fra staten for at dække udgifterne til ny kostbar tilskudsmedicin og et stort efterslæb på inflation.

Når der kommer flere ældre, så skal pengene til sundhedsvæsnet følge med. Det har regeringen lovet i forhandlingerne om næste års økonomi for hospitaler og regioner. Pengene til de demografiske udfordringer vil imidlertid blive spist op af store merudgifter, hvis ikke regeringen går ind og dækker dem. Det fastslår Anders Kühnau, formand for Danske Regioner, før parterne mødes til forhandlinger onsdag den 17. maj:

- Regeringens løfte om at dække udgifter til demografi klinger noget hult, hvis den ikke samtidig forholder sig til den økonomiske virkelighed, som regionerne står i. De seneste to år har regionerne mistet penge, fordi de ikke har fået fuld kompensation for inflationen. Det påvirker den økonomi, som regionerne har til at behandle patienterne og afvikle ventelister i 2023, fortæller han og tilføjer:

- Regionerne skal desuden dække de voksende udgifter til ny tilskudsmedicin, som fx flere og flere diabetikere får via egen læge. Det er til gavn for borgerne, men det kommer med en regning. Faktisk viser vores prognose, at hver en krone regeringen lovede ville gå til demografien i år ender med at gå til medicin i stedet.

Manglende økonomi kan ramme ventelister
To år i træk er sundhedsvæsnet ikke blevet tilstrækkeligt kompenseret for inflationen, der begyndte i 2021 og for alvor tog fart sidste år med krigen i Ukraine og energikrisen. Nye tal for inflationen i 2022, som Danske Regioner har fået, viser at den manglende kompensation svarer til det beløb, der blev afsat til demografi. Midlerne til flere ældre er dermed blevet udhulet de seneste to år.

- Det nye høje inflationstal skaber en nervøsitet for, om sundhedsvæsnet for tredje år i træk kommer til at tabe penge. Hvis ikke vi får en tilstrækkelig kompensation, kan det blive nødvendigt at skrue ned for aktiviteterne ude på hospitalerne, og det vil gå ud over afviklingen af ventelister. Derfor er det afgørende, at vi i økonomiforhandlingerne får dækket de bundne milliardudgifter, vi har hængende over hovedet, siger Anders Kühnau.

Fakta om økonomisk kompensation og ny medicin

  • Inflationen i 2021 og 2022 har været højere end forventet, og regionerne er ikke blevet tilstrækkeligt kompenseret fra regeringen. Det har givet regionerne et efterslæb, som påvirker regionernes driftsramme for 2023. Nye tal for inflationen i 2022 viser, den var 3.3 procent. Dermed mangler der samlet 1,5 mia. Kr. i kompensation for inflation i 2021 og 2022.

  • Regionernes stigende udgifter til tilskudsmedicin forventes at blive cirka en mia. kr. i 2023. Blandt andet fordi flere og flere diabetikere får tilskud til medicin med stoffet semaglutid. Læs nyhed om stigende udgifter ny medicin

For yderligere kontakt Danske Regioners pressevagt på 51 51 18 18 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk 

Information om Danske Regioner

Danske Regioner
Danske Regioner
Dampfærgevej 22
2100 København Ø

+45 35 29 81 00https://www.regioner.dk/

Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.

Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark

Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner

Nyskabende projekt i det nære sundhedsvæsen forebygger genindlæggelser10.4.2025 09:10:32 CEST | Pressemeddelelse

’Bliv trygt hjemme’ er et nyskabende projekt mellem akutsygeplejersker, praktiserende læger og regionale akutmodtagelser. Flere syge bliver behandlet derhjemme, og det forebygger indlæggelser på sygehuset. Regionerne får med sundhedsreformen ansvaret for akutsygeplejen, og det vil det bane vej for flere gode samarbejder på tværs af fagligheder. Det mener Christoffer Buster Reinhardt, formand for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye