Motorstyrelsen

Det koster en bøde at ændre nummerpladens udseende

Del
At ændre den blå EU-mærkat på nummerpladen er ulovligt og kan koste en bøde på 1000 kroner. Så tænk dig godt om, inden du ændrer udseendet af nummerpladen på din bil med en ”smart” mærkat til at klistre på. På billedet ses en lovlig nummerplade.

Motorstyrelsen har bemærket en ny trend på vejene: Nogle bilejere ønsker tilsyneladende at ændre farve eller design på deres bils nummerplader ved hjælp af mærkater, der udbydes til salg i netbutikker med biludstyr.

Men Motorstyrelsen fraråder bilejerne at ændre udseendet på deres nummerplade ved at klistre disse mærkater på: De er nemlig ulovlige.

”Vi synes, at det er vores pligt som myndighed at gøre opmærksom på det. Det fremgår helt klart af Bekendtgørelse om registrering af køretøjer, at Motorstyrelsens nummerplader ikke må ikke påføres mærkater eller anden information eller udsmykning,” siger Claus Holm, underdirektør i Motorstyrelsen.

”Hvis Motorstyrelsens medarbejdere spotter klistermærkerne under en kontrol sammen med politiet, så vil bilejeren blive stoppet og præsenteret for et bødeforlæg på 1000 kroner”, tilføjer Claus Holm.

På flere dansksprogede hjemmesider, der sælger biludstyr, udbydes de små klistermærker eller mærkater, som er beregnede til at sætte på nummerpladen i venstre side. Motivet kan være de kendte EU-stjerner på sort baggrund i stedet for den godkendte blå og med bogstaverne DK nederst. Eller klistermærket kan have droppet stjernerne og indsat et dannebrogsflag øverst på sort baggrund.

Mærkerne sælges med løfter om at ”strømline designet gennem ensartede farver” eller at udstyre bilen med ”et helt specielt look, der skiller sig ud fra mængden”.

Sælgerne gør faktisk selv opmærksom på i annoncerne, at mærkaterne er ulovlige, blandt andet med advarslen: ”Bemærk: Dette sæt er ikke lovligt til gadebrug”.

Men alligevel sælges de stadig. Det er uvist, hvor stor udbredelse klistermærkerne har.

Hvis ejere af køretøjer af forskellige årsager ønsker en nummerplade uden EU-stjerner, er det muligt at bestille en sådan nummerplade hos Motorstyrelsen.

Lovgrundlaget er Bekendtgørelse om registrering af køretøjer, § 70, stk. 4.

”Stk. 4. Nummerpladens udformning må ikke ændres. Nummerpladen må ikke påføres mærkater eller anden information eller udsmykning. Nummerpladen må ikke forsynes med rammer eller indfatninger, der dækker nogen del af pladen, bortset fra den del af pladen, der er uden for den opprægede kant.”

Overtrædelse af bestemmelsen i § 70, stk. 4, straffes efter registreringsbekendtgørelsens § 114, stk. 3, med en bøde. Bødens størrelse er 1000 kroner.

Kontakter

Karin Mette Petersen, Motorstyrelsens presseafdeling, 72 37 06 82

Billeder

Links

Information om Motorstyrelsen

Motorstyrelsen
Motorstyrelsen
Lauritzens Plads 1
9000 Aalborg

https://www.motorst.dk/

Det er Motorstyrelsens opgave at sikre, at alle motorkøretøjer er registreret korrekt, og at værdifastsættelse og afgiftsberegning sker på et ensartet og gennemskueligt grundlag. Vores arbejde bidrager til et smidigt og velfungerende bilmarked i Danmark til gavn for både forhandlere og bilejere.

Følg pressemeddelelser fra Motorstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Motorstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye