Syddansk Universitet

Forskere med kritik af EU-grænseværdier for PFAS

Del
Danske forskere har fundet, at EU’s grænseværdier for PFAS er fejlagtige. Det kan have store konsekvenser for beregningerne af omkostningerne for det kommende oprydningsarbejde.

Det nye og store fokus på PFAS gennem de senere år, har for alvor fået både myndigheder og borgeres øjne op for, hvor alvorlig og varig forureningen med PFAS er. Det har ført til lavere internationale grænseværdier.

Men de er stadig for alt for høje ifølge en videnskabelig artikel, der er publiceret i tidsskriftet Environmental Health.

Her har professor i biostatistik på Københavns Universitet, Esben Budtz-Jørgensen, og SDU-professor i miljømedicin, Philippe Grandjean, gennemgået de beregninger, der ligger til grund for EU’s fastsættelse af grænseværdier for PFAS.

10 gange for høj grænse

I den seneste danske finanslov er der afsat midler til vurdering af forureningens omfang. Indsatsen hos danske myndigheder bygger på en grænseværdi for PFAS fastsat af EU i 2020.

Men nu stiller danske forskere altså spørgsmålstegn ved EU's grænse, som er fastsat af fødevareagenturet EFSA.

- Vi kan se i beregningerne, at EFSA ikke har taget hensyn til alle data og i vores øjne har regnet forkert. Derfor er grænsen for de to vigtigste stoffer, PFOS og PFOA, blevet omkring 10 gange for høj, siger Philippe Grandjean.

Mere giftigt end vi troede

Han har sammen med professor i biostatistik Esben Budtz-Jørgensen gennemgået beregningerne, som bygger på, hvor stor påvirkning en given dosis af PFAS har – og dermed hvor lille en dosis skal være for ikke at have betydning. Her sættes grænseværdien så.

- Vi har igen og igen set, at PFAS var giftigere, end vi først troede, siger Philippe Grandjean.

- Derfor er det meget uheldigt, at EU's eksperter regner så meget forkert. Det vil medføre juridiske problemer og forsinke oprydningen. Hvis grænseværdien ændres til det lavere niveau, som forskerne mener er det korrekte, vil det betyde langt mere forurening, der skal fjernes. Det vil betyde øgede omkostninger.

Håber at EU vil lytte

Philippe Grandjean og Esben Budtz-Jørgensen har tidligere bidraget til arbejdet med udregningerne af grænseværdierne. Men denne gang har de ikke været med hele vejen.

- Da vi så, at regnefejlene var af generel art, besluttede vi at beskrive hele udregningen i en videnskabelig artikel. Det tog lidt tid, men nu håber vi at EU vil tage det til efterretning og stramme grænsen, siger Esben Budtz-Jørgensen.

Forskernes beregninger er offentliggjort i artiklen på www.ehjourlan.biomedcentral.com.

Fakta om grænseværdier:

Grænseværdien for PFAS er udarbejdet af EFSA og gælder derfor i hele EU. Grænseværdien er et udtryk for det ’højst tolerable samlede indtag af PFAS pr. kg legemsvægt på en uge’. Den er så oversat af EU-landene til grænser for drikkevand mm.

Grænseværdien fra EFSA er lige nu på 4,4 ng/kilogram legemsvægt per uge. Det svarer til 2 ng per liter drikkevand.
1 nanogram (ng) svarer til en milliardedel gram.
Budtz-Jørgensen og Grandjean mener, at tallet bør være omkring ti gange lavere.

Kontakter

Philippe Grandjean
Professor, Klinisk farmakologi, farmaci og Miljømedicin, Syddansk Universitet
Tlf
40983933
PGrandjean@health.sdu.dk


Esben Budtz-Jørgensen
Professor, Biostatistik, Københavns Universitet
Tlf
35327927
ebj@sund.ku.dk

Links

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

SDU-forskere er hovedforfattere på ny FN-klimarapport om byer: »Danmark burde gå forrest«6.6.2024 09:00:35 CEST | Pressemeddelelse

Professor Nicola Tollin og hans kollegaer fra UNESCO Chair on Urban Resilience (SDU.Resilience) fra Det Tekniske Fakultet på SDU har sammen med FN offentliggjort en ny rapport om byer i den internationale klimapolitik. Rapporten viser, at mange lande stadigvæk ikke har skrevet byerne ind i deres klimaplaner under Paris-aftalen (NDC'erne) – heller Danmark på trods af alle de klimaindsatser, der i øjeblikket finder sted i danske byer. Ifølge forfatterne udgør byerne et uudnyttet potentiale for klimahandling.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye