Forskere med kritik af EU-grænseværdier for PFAS
Det nye og store fokus på PFAS gennem de senere år, har for alvor fået både myndigheder og borgeres øjne op for, hvor alvorlig og varig forureningen med PFAS er. Det har ført til lavere internationale grænseværdier.
Men de er stadig for alt for høje ifølge en videnskabelig artikel, der er publiceret i tidsskriftet Environmental Health.
Her har professor i biostatistik på Københavns Universitet, Esben Budtz-Jørgensen, og SDU-professor i miljømedicin, Philippe Grandjean, gennemgået de beregninger, der ligger til grund for EU’s fastsættelse af grænseværdier for PFAS.
10 gange for høj grænse
I den seneste danske finanslov er der afsat midler til vurdering af forureningens omfang. Indsatsen hos danske myndigheder bygger på en grænseværdi for PFAS fastsat af EU i 2020.
Men nu stiller danske forskere altså spørgsmålstegn ved EU's grænse, som er fastsat af fødevareagenturet EFSA.
- Vi kan se i beregningerne, at EFSA ikke har taget hensyn til alle data og i vores øjne har regnet forkert. Derfor er grænsen for de to vigtigste stoffer, PFOS og PFOA, blevet omkring 10 gange for høj, siger Philippe Grandjean.
Mere giftigt end vi troede
Han har sammen med professor i biostatistik Esben Budtz-Jørgensen gennemgået beregningerne, som bygger på, hvor stor påvirkning en given dosis af PFAS har – og dermed hvor lille en dosis skal være for ikke at have betydning. Her sættes grænseværdien så.
- Vi har igen og igen set, at PFAS var giftigere, end vi først troede, siger Philippe Grandjean.
- Derfor er det meget uheldigt, at EU's eksperter regner så meget forkert. Det vil medføre juridiske problemer og forsinke oprydningen. Hvis grænseværdien ændres til det lavere niveau, som forskerne mener er det korrekte, vil det betyde langt mere forurening, der skal fjernes. Det vil betyde øgede omkostninger.
Håber at EU vil lytte
Philippe Grandjean og Esben Budtz-Jørgensen har tidligere bidraget til arbejdet med udregningerne af grænseværdierne. Men denne gang har de ikke været med hele vejen.
- Da vi så, at regnefejlene var af generel art, besluttede vi at beskrive hele udregningen i en videnskabelig artikel. Det tog lidt tid, men nu håber vi at EU vil tage det til efterretning og stramme grænsen, siger Esben Budtz-Jørgensen.
Forskernes beregninger er offentliggjort i artiklen på www.ehjourlan.biomedcentral.com.
Fakta om grænseværdier:
Grænseværdien fra EFSA er lige nu på 4,4 ng/kilogram legemsvægt per uge. Det svarer til 2 ng per liter drikkevand.
1 nanogram (ng) svarer til en milliardedel gram.
Budtz-Jørgensen og Grandjean mener, at tallet bør være omkring ti gange lavere.
Kontakter
Philippe Grandjean
Professor, Klinisk farmakologi, farmaci og Miljømedicin, Syddansk Universitet
Tlf
40983933
PGrandjean@health.sdu.dk
Esben Budtz-Jørgensen
Professor, Biostatistik, Københavns Universitet
Tlf
35327927
ebj@sund.ku.dk
Marianne Lie BeckerJournalistDet Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Tlf:21 26 19 26mlbecker@health.sdu.dkLinks
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stort forskningsprojekt: Ny robotteknologi skal ruste danske virksomheder til en usikker verden10.4.2025 08:23:54 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra SDU Robotics er sammen med 22 andre partnere en del af forsknings- og innovationsprojektet MADE REACT. Ved hjælp af nye teknologiske løsninger skal de gøre dansk industri mere modstandsdygtig i en foranderlig verden. Projektet er støttet af Innovationsfonden og har et samlet budget på mere end 100 millioner.
Nye IT- og STEM-uddannelser godkendt til SDU Vejle8.4.2025 14:00:12 CEST | Pressemeddelelse
Otte nye IT- og STEM-uddannelser bliver fundamentet for et internationalt forsknings- og uddannelsesmiljø på den nye campus.
Nu kan du få ægte foie gras uden tvangsfodring8.4.2025 09:38:21 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Max Planck Instituttet og Syddansk Universitet (SDU) har udviklet en effektiv måde at lave foie gras af ænder og gæs, som ikke er blevet tvangsfodrede. Teknologien er patenteret, og håbet for fremtiden er, at den også vil kunne bruges til f.eks. plantebaserede fødevarer.
Ny klinisk professor i hæmatologi ved Odense Universitetshospital og SDU7.4.2025 11:00:12 CEST | Pressemeddelelse
Overlæge, dr. med. Kim Theilgaard-Mönch er pr. 1. september 2025 udnævnet til klinisk professor i hæmatologi ved Odense Universitetshospital (OUH) og Klinisk Institut ved Sydansk Universitet (SDU).
Lys kan afsløre kræft på sekunder – danske forskere bag ny teknologi30.3.2025 09:44:09 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens kræftdiagnose kan blive hurtigere og mere præcis – takket være et forskerteam ledet af SDU, der kan bruge usynligt lys og kunstig intelligens til at opdage sygdomme, før symptomerne viser sig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum