Kommunale topchefer scorer i snit 14 gange mere i lokalløn end SOSU’en
Er det retfærdigt, at en kommunal topchef i Slagelse Kommune får 43 gange så meget i lokale tillæg som kommunens social- og sundhedshjælpere?
Og er det fair, at Hedensted Kommunes seks kommunale topchefer til sammen modtager flere lokallønskroner end 231 fuldtidsansatte social- og sundhedshjælpere?
Det er nogle af de spørgsmål, der træder frem, hvis man dykker ned i de officielle løntal fra Kommunernes- og Regionernes Løndatakontor (KRL).
"Vi er nødt til at diskutere, hvordan vi som samfund værdisætter arbejdskraft, og om lønforskellene i Danmark er rimelige. Hvis lokalløn også skal ses som et udtryk for, hvordan man i landets kommuner anerkender en medarbejders kompetencer, funktioner og indsats, så er det her næsten en tilståelsessag,” siger Mona Striib, forbundsformand i FOA.
På landsplan bruges alt i alt færre penge på lokalløn til de ca. 27.700 social- og sundhedshjælperne end til de ca. 2.400 kommunaldirektører, forvaltningschefer/-direktører og chefer i andre ledende administrative stillinger. Det viser FOAs gennemgang baseret på tal fra Kommunernes- og Regionernes Løndatakontor (KRL) fra februar måned i år.
”Jeg siger ikke, at en kommunal topchef og en social- og sundhedshjælper skal have det samme i løn. Men lokalløn ser ud til også at skubbe på den lønmæssige ulighed. Derudover kalder det på eftertanke, når en af de faggrupper, vi har allermest behov for i vores ældrepleje, visse steder ligger så milevidt fra de kommunale topchefer.”
I gennemsnit får de kommunale topchefer 14 gange mere i lokale løntillæg (lokalløn) end social- og sundhedshjælperne. Ser man bort fra de helt små ø-kommuner, svinger det fra seks gange mere som det laveste helt op til 43 gange mere som det højeste. Det fremgår af følgende kort over landets kommuner:
”Tallene bekræfter i det store hele fordommen om, at jo tættere du er på borgmesteren og de besluttende lag i kommunen, jo mere lokalløn får du,” siger Mona Striib, der peger på, at syv ud af 10 af FOAs medlemmer ikke ser deres løn som retfærdig i forhold til de opgaver og det ansvar, de varetager.
”Jeg kan godt forstå, hvis nogen at FOAs medlemmer finder det uretfærdigt, at de knokler for at holde velfærdshjulene i gang, mens det ligner lønfest på kommunens chefgang,” siger Mona Striib.
Nøgleord
Kontakter
Mona StriibForbundsformand
46 97 23 12
Information om FOA
FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 169.000 medlemmer fordelt på 32 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.
Følg pressemeddelelser fra FOA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FOA
Madvalg i daginstitutioner skal afskaffes20.9.2023 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Overflødige og forudsigelige madvalg giver urimelige arbejdsvilkår for ansatte i daginstitutionernes køkkener.
Her kan pressen besøge Maddag 202314.9.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når Maddag løber af stablen den 20. september, er det 10. gang daginstitutioner og madordninger landet over bliver hyldet af børn og personale.
Ny trepartsaftale sikrer ro om voksen efter- og videreuddannelse12.9.2023 20:10:00 CEST | Pressemeddelelse
FOA ser gode takter i den netop indgåede trepartsaftale om voksen videre- og efteruddannelse, VEU, der bl.a. sikrer ro omkring økonomien.
Trods massiv mangel: Kommuner fyrer ansatte i ældreplejen i stor stil12.9.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Alt for mange social- og sundhedsmedarbejdere bliver hvert år fyret fra arbejdet i blandt andet ældreplejen. Kommunerne skal gøre mere for at hjælpe medarbejdere tilbage på jobbet, mener FOA. Se på dette danmarkskort, hvor mange social- og sundhedsmedarbejdere, der er blevet afskediget i de enkelte kommuner.
FOA om Robusthedskommissionens anbefalinger: Læg kræfterne, hvor behovet er størst11.9.2023 11:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Robusthedskommissionen leverer en perlerække af anbefalinger til, hvordan vi fremadrettet sikrer, at der er arbejdskraft nok i vores sundhedssystem. Nu handler det om at få sat skub i implementeringen af de mange gode forslag, så det hele ikke ender som spildt arbejde, mener FOA, der udtrykker stor glæde over kommissionens anbefalinger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum