Investorerne søger sikkerhed i danske obligationsfonde
Selvom der er faldet mere ro over markederne efter et turbulent 2022, trækker investorerne sig fortsat ud af de mere risikable udenlandske obligationsfonde og søger i stedet sikker havn i korte og lange danske obligationsfonde. Det viser nye tal fra Finans Danmark.
De danske detailfonde er kommet pænt fra start i 2023 med et gennemsnitligt afkast på 3,6 pct. i årets første fire måneder. Samtlige fondskategorier har leveret positive afkast år-til-dato på nær Aktier Kina og Aktier Fjernøsten. Det står i skarp kontrast til 2022, hvor samtlige fondskategorier leverede negative afkast mellem -6,2 og -33,4 pct.
Investorernes adfærd viser, at det fald i risikovilligheden, som man så i 2022, fortsætter. Det ses især ved, at investorerne har trukket sig fra de mest risikofyldte udenlandske obligationsfonde i kategorierne Obligationer Non-Investment Grade og Obligationer Emerging Markets. Kategorierne har oplevet et nettosalg på henholdsvis -1,3 og -1,6 mia. kr. år-til-dato. Til gengæld er investorernes appetit på danske korte og lange obligationsfonde fortsat høj. Disse fonde har tilsammen haft et nettokøb på 2,6 mia. kr. i år.
”Efter et udfordrende 2022, hvor vi så store kursfald på obligationsfondene, ser vi nu den anden side af mønten i form af højere renter. Det er derfor naturligt, at investorerne i stigende grad er opmærksomme på de attraktive afkastmuligheder, som sikre danske obligationer giver lige nu. At investorerne fortsat spiller sikkert i lyset af de mere usikre geopolitiske forhold, kommer til udtryk ved, at de tillige er blevet påpasselige med at investere i de mere risikofyldte udenlandske obligationsfonde,” siger Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering & Opsparing i Finans Danmark.
Blandt de store fondskategorier, der ellers har fanget investorernes interesse i 2023, er det især kategorierne Aktier Globale og Aktier Emerging Markets, der har set positive nettokøb.
Selvom investorerne endnu ikke har lagt forsigtigheden fra 2022 på hylden, så er der spæde tegn på, at der breder sig lidt optimisme i fondsmarkedet. Investorerne har således købt fondsbeviser for 8,5 mia. kr. siden årets begyndelse, hvilket er mere end en fordobling af det samlede nettokøb på 4 mia. kr. i 2022. Trods de mere gunstige aktuelle markedsforhold er formuen i de danske detailfonde som følge af kursudviklingen i 2022 dog stadig næsten 15 pct. lavere end ved udgangen af 2021.
Læs hele nyheden her
Finans Danmark
Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Sommerens indtog bringer ny udbudsprisrekord: Prisen på ejerlejligheder i Hovedstaden stiger markant9.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Finans Danmark har offentliggjort statistikken for boligudbud for juni 2025.
Høringssvar: Implementering af ”stop-the-clock direktivet” i dansk regulering30.6.2025 15:30:46 CEST | Nyhed
Direktivnær implementering hilses velkommen, men tidligere indført dansk overimplementering bør samtidig udgå.
Høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed m.fl.27.6.2025 14:04:55 CEST | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til samlelovsforslag OKT 2025.
Ny Dankort aftale: Bankerne bakker op om et betalingsmarked med frit valg og fair konkurrence26.6.2025 14:16:57 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har i dag præsenteret en politisk aftale om Dankortets fremtid. Aftalen omfatter udvikling af nye funktioner som saldokontrol og erhvervskort. Bankerne bakker op og understreger vigtigheden af kundernes frie valg af betalingsløsninger samt en gennemsigtig, markedsbaseret udvikling af betalingsinfrastrukturen med plads til alternativer som MobilePay og nye løsninger. En stærk konkurrence fremmer innovation til gavn for samfundet i en tid med fokus på strategisk autonomi.
Bankerne og Offerrådgivningen indgår samarbejde for at hjælpe ofre for digital svindel26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det kan være både grænseoverskridende og ubehageligt at blive udsat for digital svindel. Og for nogle kan det udgøre en stor psykisk belastning, som påvirker ens evne til at fungere i hverdagen. Derfor kan det i mange sammenhænge være godt at tale med andre end sin bankrådgiver. For at gøre dette lettere har Finans Danmark indgået et samarbejde med Offerrådgivningen om muligheden for at henvise bankkunder, der har brug for en ekstra samtale, til Offerrådgivningens rådgivere. Offerrådgivningen har døgnåbent og udføres af offerrådgivere, der har gennemgår en specialiseret uddannelse. Finans Danmark stiller efteruddannelse til rådighed for offerrådgiverne for at støtte dem i at håndtere de svære samtaler om digital svindel. Samtidig har Finans Danmark aftalt med Styrelsen for Samfundssikkerhed, at bankerne også systematisk henviser til den offentlige Cyberhotline.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum