
Diabetesmedicin til mennesker giver nyt håb for heste med forfangenhed

Undersøgelsen er finansieret af Hesteforskningsfonden, som Agria hvert år bidrager til.
- Jeg har aldrig set noget så effektivt, siger Johan Bröjer, professor ved Sveriges Landbrugsuniversitet, som for nylig indsamlede de sidste prøver fra undersøgelsens mange deltagere.
Undersøgelsen, vedrørende lægemidlet Canagliflozin til heste, er udført på Sveriges Jordbrugsuniversitet (SLU). Det startede i 2019 og Johan Bröjer fortæller, at i alt 40 private heste fra hele Sverige har deltaget.
- Det er alt fra shetlandsponyer til SWB (svensk varmblodshest) og koldblodsheste - de fleste elskede familieheste, for hvem undersøgelsen ofte var "sidste chance", efter år med problemer med EMS (Equin Metabolisk Syndrom) og gentagne anfald, siger Johan Bröjer.
For højt indsulin-niveau kan give anfald
Ved EMS har hesten problemer med at regulere sin insulin. Efter hvert måltid får den et alt for højt niveau af insulin i blodet, som igen kan udløse anfald – og så starter den onde spiral.
Lægemidlet Canagliflozin gør, at meget af det sukker, der optages fra hestens foder, går tabt via urinen. Det betyder, at der frigives meget mindre insulin til blodet efter fodring hos en behandlet EMS-hest – og dermed reduceres risikoen for anfald dramatisk.
- De heste, der deltog i undersøgelsen, kan nu rides fuldt ud, og ingen af dem er indtil videre blevet smittet med forfangenhed igen. Det er en utrolig effektiv medicin, som vil ændre hverdagen for mange heste og hesteejere, bemærker Johan Bröjer.
Det er ingen mirakelkur
Men Johan Bröjer understreger, at det ikke handler om et "quick fix".
- Hesten skal stadig passes omhyggeligt, få tilpasset foder, leve et sundt liv og blive undersøgt af en dyrlæge jævnligt. Medicinen har nogle bivirkninger og det er derfor vigtigt, at der følges op på hestens insulinrespons og stofskifte, når den er i behandling.
En langsigtet opfølgningsundersøgelse er i øjeblikket i gang med støtte fra Uppsala Diabetes Center og Marie-Claire Cronstedt Foundation. Den skal vise, hvad der sker, når tidligere syge heste medicineres i længere tid med Canagliflozin. Kan nogle af bivirkningerne fx undgås ved bedre opfølgning af hestene og forbliver den gode behandlingseffekt over tid?
Metoden er muligvis klar indenfor et år
I Sverige er drøftelser også i gang med distriktsdyrlægernes organisation om, hvordan behandlingen hurtigst muligt kan komme patienterne til gode. Johan Bröjer konstaterer, at der er nogle praktiske problemer at løse - men forhåbentlig inden for et år vil metoden allerede nu kunne bruges til at hjælpe alvorligt syge heste tilbage til et tåleligt liv.
Den endelige rapport forventes at være færdig i 2024.
Nøgleord
Kontakter
Lotte EversPresseansvarligAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkSusanne Lindø GrønbechGrønbech ApS
Tlf:4033 0555sl@groenbech.comTom EspensenSeniorrådgiverGrønbech ApS
Tlf:2372 0555toe@groenbech.comBilleder



Information om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år. De fleste medarbejdere er selv dyreejere og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger, er Agria med til at udvikle dyrehold, dyresport og dyrehelbred. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel slanger, kaniner, ildere og papegøjer.
Kontakt
+45 70101065
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Mange katte rammes af loppeallergi22.8.2023 11:11:39 CEST | Pressemeddelelse
Det er højsæson for lopper året rundt! Derfor kan det være en god idé at tjekke din kat for lopper og investere i forebyggende loppemidler. Mange katte får nemlig problemer med loppeallergi, som kan være meget generende for katten og i svære tilfælde resultere i behandlingskrævende hudproblemer.
Kæledyrsejere maler sig selv op i hjørnet17.8.2023 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Stadig flere kæledyrsejere får øjnene op for, at det giver økonomisk mening ikke at samle alle sine forsikringer i ét generalist forsikringsselskab. Problemet er nemlig, at når man gør brug af sin forsikring, så er der en risiko for, at præmien stiger eller forsikringen opsiges.
Pas på hunden – svømmeturen kan være farlig9.8.2023 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hunde og blågrønne alger er en farlig kombination. Og når sommervarmen, som nu, er over landet, så kan der følge blågrønne alger med, som kan udgøre en fare for hunden. De kan ikke bare gøre hunden syg, men i værste tilfælde slå den ihjel. Der er set eksempler på at en hund, der har rullet sig i alger for derefter at slikke sig, er blevet syg. Her fortæller vi dig, hvad du skal være opmærksom på.
Hvad koster det at eje en hest?27.7.2023 11:48:52 CEST | Pressemeddelelse
Alle kæledyr kræver opmærksomhed og koster penge, men der er alligevel stor forskel på at eje et marsvin eller en hest. Heste er store dyr, som kræver en del af sin ejer, både i forhold til pasning og pengepung. Men hvad koster det egentlig at have en hest?
Ferie med eller uden hund: Nyttige tips og råd19.7.2023 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring viser, at fire ud af ti hundeejere overvejer at tage hunden med på sommerferie. Det er en beslutning, der kræver forberedelse og et lidt større feriebudget. Her er en samling af gode råd, når du skal træffe beslutninger om sommerferie med din hund.