Stort, grønt udbud er afgjort: Milliardstort udbud skal sætte fart på CO2-fangst og lagring
Udviklingen af storskala CO2-fangst og lagring får nu en saltvandsindsprøjtning med milliardstøtte til projekt, der skal levere reduktioner på 0,43 millioner ton CO2 årligt fra 2026. Det første støtteudbud i CCUS-puljen afgjort, og
Ørsted har indgivet det bedste tilbud. Et vigtigt nyt kapitel i den danske klimaindsats, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Fangst og lagring af CO2, der udledes fra skorstene på kraftværker, forbrændingsanlæg og store industrivirksomheder, er et vigtigt bidrag til at indfri målet om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 pct. i 2030 sammenlignet med 1990.
Med afgørelsen på det første støtteudbud bliver der nu skrevet et nyt kapitel i den danske CCS-historie. Ørsted har indgivet det bedste tilbud i puljen, og støtten er betinget af leveringen af en fuldt funktionel værdikæde for CO2-fangst og lagring, der sikrer minimum 0,4 millioner ton CO2-reduktioner årligt i Danmark fra 2026. Det er i tråd med de vedtagne udbudskrav. Ud over Ørsted var Vestforbrændingen og Aalborg Portland prækvalificeret.
”Øjeblikket, hvor CO2 bliver fanget fra skorstenene, er lige om hjørnet, og dermed bringer vi en afgørende teknologi i spil for at fjerne CO2 fra atmosfæren og komme et skridt nærmere vores klimamål. Udviklingen går stærkt, og vi er nu tættere på at bringe et meget vigtigt klimaværktøj i spil,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
”Fra Ørsted har vi nu den første plan for hele kæden for storskala CO2-fangst og lagring – og det er stort. Jeg vil gerne takke Vestforbrændingen, Aalborg Portland og Ørsted, fordi de vil være med til at udvikle morgendagens løsninger. Det arbejde, de har leveret, er noget, vi vil bruge i de kommende udbudsrunder.”
Ifølge Ørsted vil de levere 0,43 millioner ton reduktioner årligt fra 2026 – mens de i allerede i 2025 vil starte op med fangst og lagring af CO2.
Regeringen har i sit udspil til at nå 2025-målet, der blev præsenteret på Grønt Marienborgmøde i april, taget højde for, at der ikke var vished for, om CCUS-puljen ville bidrage med reduktioner på 0,4 millioner ton i 2025 eller først i 2026. Regeringen har derfor foreslået at forhøje fortrængningskravet i transportsektoren for at lukke den CO2-manko, der udestår i 2025. Samtidig sættes der et loft over førstegenerations-biobrændstoffer.
Meddelelsen om tildeling af kontrakten til Ørsted sætter nu formelt gang i en stilstandsperiode, inden en kontrakt officielt kan underskrives.
Fakta
- Energistyrelsen prækvalificerede inden udbudsrunden de tre virksomheder Aalborg Portland, Ørsted og Vestforbrændingen, hvoraf førstnævnte ikke indleverede et endeligt bud.
- Udbuddet er støtte til det første fuldskala CO2-fangst og lagring i Danmark. Det har været et krav i udbuddet, at der leveres reduktioner på 0,4 mio. ton årligt fra 2026.
- Rammerne for de kommende CCUS-udbud skal fastsættes af aftalekredsen bag CCS-strategien.
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet ansætter ny særlig rådgiver for Lars Aagaard7.7.2025 16:21:40 CEST | Pressemeddelelse
Elias Westergaard bliver ny særlig rådgiver for klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Presseinvitation: Miljø- og klimaministre fra hele Europa samles i Aalborg2.7.2025 09:00:38 CEST | Pressemeddelelse
En ende på plastikforurening, et COP-klart og klimaneutralt EU og et fysisk eksempel på den grønne trepartsaftale. Det er på indholdslisten, når det danske formandskab samler EU's miljø- og klimaministre i Aalborg.
Stærkere elnet fra Aarhus til Aabenraa1.7.2025 12:55:22 CEST | Pressemeddelelse
Elnettet fra Aarhus til Aabenraa er på flere strækninger ved at være for slidt og for småt til den grønne omstilling. Derfor bliver elnettet moderniseret og forstærket for at sikre forsyningssikkerheden og gøre Øst- og Sydjylland klar til mere grøn strøm.
Flere penge til pulje for grønne investeringer26.6.2025 15:41:57 CEST | Pressemeddelelse
CO2-intensive virksomheder og kommercielle indenrigsfærger skal have lettere ved at omstille sig. Regeringen hæver derfor den øvre grænse for støtte i Investeringsstøtteordningen, der hjælper de udledere, som har sværest ved at omstille sig.
Nye anbefalinger til en mere robust vandsektor i fremtiden26.6.2025 07:58:56 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har nu fået de første anbefalinger fra Vandreguleringsudvalget. Målet er en robust sektor, der også i fremtiden har høj forsyningssikkerhed og yder beskyttelse af drikkevand og vandmiljøer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum