Kriminalforsorgen

Mange indsatte uddanner sig: Antallet af AMU-timer stiger med over 70 procent i kriminalforsorgen

Del
Kriminalforsorgen har stor succes med at give indsatte i landets fængsler en arbejdsmarkedsuddannelse. Siden 2019 er der sket en stigning i antallet af AMU-timer til de indsatte på over 70 procent.

De lærer at skifte dæk i Vejle Arrest. De lærer at arbejde i et køkken i Jyderup Fængsel. Og de lærer at køre truck i Kragskovhede og Sønder Omme Fængsel.

Overalt i landets fængsler er indsatte i fuld gang med at tage en arbejdsmarkedsuddannelse (AMU-kursus), og antallet af AMU-timer i alle kriminalforsorgens institutioner er steget med over 70 procent fra 2019 til 2022. Helt præcis er der sket en stigning i antallet af AMU-timer i perioden fra 49.754 til 85.108 timer.

En stigning, som glæder justitsminister Peter Hummelgaard (S):

”Det er rigtig godt, at flere indsatte uddanner sig, mens de sidder inde – for det kan være med til at motivere dem til at lægge kriminaliteten på hylden og sætte en ny kurs for deres liv. Samtidig viser den flotte stigning med al tydelighed, hvordan de dygtige medarbejdere i landets fængsler og arrester hver dag knokler for at hjælpe de indsatte godt ud på den anden side. Vel at mærke i en tid, hvor kriminalforsorgen er presset på grund af mangel på både pladser og bemanding. Det arbejde har jeg kæmpestor respekt for,” siger justitsministeren.

Ifølge direktør for kriminalforsorgen Ina Eliasen er stigningen i antallet af AMU-timer en fordel for både indsatte og for samfundet.

”Uddannelse er en vej ud af kriminalitet, og den markante øgning af AMU-kurser til indsatte i kriminalforsorgen er derfor et vigtigt skridt. Jeg er utrolig glad for, at det er lykkedes kriminalforsorgens medarbejdere – i en noget presset hverdag – alligevel at gennemføre en ekstraordinær indsats på uddannelsesområdet og sikre et stor øgning i gennemførte AMU-kurser til indsatte," siger Ina Eliasen.

I flerårsaftalen for kriminalforsorgen 2022-2025 blev aftalepartierne enige om, at der skal ansættes flere lærere og faglærere, og at udbuddet af arbejdsmarkedsrettede uddannelser skal øges markant, så flere indsatte kan erhverve sig relevante kompetencer, der kan bringe dem videre i arbejde eller anden formel uddannelse enten under eller efter løsladelse. Det gælder f.eks. områder som rørlægning, svejsning, tømrerfag, fødevarehygiejne og asfaltering. Flere af de indsatte, som har fået et relevant AMU-kursus, går direkte ud i job efter endt afsoning, fordi der er stor efterspørgsel på den type arbejdskraft på arbejdsmarkedet netop nu.

FAKTA:

Hvad er et AMU-kursus

AMU er forkortelsen for arbejdsmarkedsuddannelse og består af korterevarende kurser, som man kan tage enkeltvis eller stykke sammen efter behov. På den måde kan de passe sammen med et arbejde. Arbejdsmarkedsuddannelser er især rettet mod ufaglærte og faglærte. Undervisningen er både praktisk og teoretisk og kan være tilrettelagt på fuld tid eller på deltid. Alle kurserne er kompetencegivende, og nogle af dem giver merit til erhvervsuddannelserne. Man får et uddannelsesbevis for hvert kursus, man gennemfører.

AMU-brancher
Arbejdsmarkedsuddannelserne er fordelt på 12 brancheområder:

Bygge/anlæg og industri
Handel, administration, kommunikation og ledelse
Industriens arbejdsmarkedsuddannelser
Køkken, restaurant, bager, konditor og kødbranchen
Mejeri og jordbrug
Metalindustrien
Pædagogisk område og social- og sundhedsområdet
Serviceerhvervene
Svejsning og fyringsteknik
Tekniske installationer og energi
Træets uddannelser
Transporterhvervene

Udviklingen i antallet af afholdte AMU-timer de seneste fem år i kriminalforsorgen:

2018: 50.216
2019: 49.754
2020: 41.169
2021: 43.316
2022: 85.108

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Kriminalforsorgen

Kriminalforsorgen
Strandgade 100
1401 København K

7255 5555https://www.kriminalforsorgen.dk/

Kriminalforsorgen driver landets fængsler og arresthuse, og vi fører tilsyn med dømte. Sammen med de andre myndigheder i retssystemet begrænser vi kriminalitet og skaber tryghed i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Kriminalforsorgen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kriminalforsorgen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye