195 mio. kr. skal bidrage til cirkulær omstilling i små og mellemstore virksomheder og deres værdikæder
Ingen virksomhed kan blive cirkulær alene. Værdikædesamarbejde er centralt for at omstille virksomheder til cirkulær økonomi. Derfor afsætter Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse nu 195 mio. kr. til at understøtte implementering af cirkulære tiltag i små og mellemstore virksomheder og deres værdikæder.

Der er en voksende erkendelse hos forskere, lovgivere og virksomheder om, at cirkulær økonomi er afgørende for at nå klimamålene. Med fremrykningen af Danmarks mål for klimaneutralitet til 2045 er vigtigheden af omstillingen til en cirkulær økonomi steget.
Samtidig øger kommende EU-krav til bæredygtighedsrapportering og produkters bæredygtighed presset på virksomhedernes grønne omstilling. Cirkulær økonomi er en central del af den grønne omstilling kan bidrage til at styrke virksomheders resiliens og mindske den usikkerhed, som følger af klimakrisen, forsyningskrisen og den geopolitiske krise.
Cirkulær omstilling kræver samarbejde. Virksomhederne er afhængige af input fra deres leverandører og aftag fra deres kunder. Samarbejde i værdikæderne er derfor en forudsætning for at omstille virksomhederne til cirkulær økonomi.
Derfor åbner Danmarks Erhvervsfremmebestyrelsen nu for en annoncering på 195 mio. kr., som skal gå til indsatser, der er målrettet implementering af cirkulære tiltag i SMV’er og deres værdikæder. Indsatsen er medfinansieret af EU’s Regionalfond.
”For ti år siden var det meget, meget svært at lave gode investeringer i cirkulære virksomheder. Der var simpelthen ikke det nødvendige tryk på markedet for at genbruge, ikke nok opmærksomhed fra kunder, ikke høje nok afgifter på deponi. Det er der nu,” siger Christian Motzfeldt, forperson for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Han tilføjer, at Ukraine-krisen og Covid-19 har øget relevansen af cirkulær økonomi som middel til at styrke virksomhedernes forsyningssikkerhed:
”Krigen i Ukraine og COVID-19-krisen har medført usikkerhed i forsyningskæderne, og her er cirkulær økonomi vigtigt, fordi det kan hjælpe virksomhederne med at blive mindre afhængige af sårbare, globale forsyningskæder,” forklarer Christian Motzfeldt.
Omstilling til en cirkulær økonomi kræver samarbejde
Cirkulær økonomi handler om at nedbringe forbruget af ressourcer og råvarer ved at udnytte dem bedre og bibeholde deres værdi i længere tid. Centralt for den cirkulære økonomi er bl.a. principperne om cirkulært produktdesign og forretningsmodeller, som fremmer genbrug, reparation, genfremstilling, samt genanvendelse af materialer og længere produktlevetider.
Den cirkulære økonomi kan medvirke til, at virksomheder kan mindske deres miljø- og klimapåvirkning samtidig med, at det er økonomisk rentabelt. Arbejdet med recirkulering af materiale- og ressourcestrømme er dog vanskeligt og komplekst, da det kræver samarbejde på tværs af værdikæden.
Medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og COO i Grundfos, Ulrik Gernow, understreger:
“Fra EU bliver der i de kommende år udstukket en stadig grønnere retning, der nødvendiggør, at vi genanvender flere og flere komponenter i vores produktion. Her er vi som virksomhed meget afhængige af samarbejder med vores leverandører og kunder for at komme i mål med den grønne og cirkulære omstilling”.
Fakta om annonceringen Cirkulære værdikæder for SMV’er
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har afsat op til 195 mio. kr. til indsatsen Cirkulære værdikæder for SMV’er. Midlerne kommer fra Regionalfonden (125 mio. kr.) og de decentrale erhvervsfremmemidler (70 mio. kr.).
Ansøgere kan være klynger, private specialiserede parter og andre aktører, som kan facilitere værdikædesamarbejder med små og mellemstore virksomheder.
Projekter skal have et minimumsbudget på 10 mio. kr.
Ansøgningsfristen er tirsdag d. 15. august 2023 kl. 12.00. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse forventes at behandle ansøgninger på sit møde den 9. november 2023.
Sekretariatet for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelsen holder webinar om indsatsen onsdag den 31. maj kl. 13.00-15.00.
Kontakter
Kontakt os, hvis du vide mere om ansøgningsrunden "Cirkulære værdikæder for SMV’er"
Ida Elisabeth Otte Bøtker: tlf.: 3529 1281, idabot@erst.dk
Nina Alkærsig Jensen: tlf.: 3529 1956, ninjen@erst.dk
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Klimakompasset styrkes yderligere til fordel for landets SMV’er21.11.2023 16:30:51 CET | Pressemeddelelse
Klimakompasset er en digital løsning, hvor virksomheder kan få overblik over udledning af drivhusgasser og få idéer til, hvordan virksomhederne målrettet kan nedbringe deres klimaaftryk. Nu tilføres yderligere 9,4 mio. kr. til etablering af nye funktioner til at følge udviklingen og opsætte forskellige reduktionsscenarier.
195 mio. kr. skal hjælpe virksomheder med at mindske deres klimaaftryk16.11.2023 16:15:54 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse vil bidrage til at reducere små og mellemstore virksomheders ressourceforbrug og affaldsmængde og samtidig gøre dem mere konkurrencedygtige. Grøn omstilling og cirkulær økonomi er en af bestyrelsens signaturindsatser, og med den markante investering på 195 mio. kr. får danske virksomheder hjælp til at rykke sig på den cirkulære dagsorden.
110 mio. kr. skal løfte fire turismeområder og tiltrække nye investeringer14.11.2023 11:50:49 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse støtter fire turismeprojekter på tværs af landet, som er en af bestyrelsens signaturindsatser med stor betydning for vækst og beskæftigelse i hele Danmark. Projekterne skal via ny og forbedret fysisk infrastruktur tiltrække nye private investeringer.
69 mio. kr. kroner skal styrke virksomheders potentiale inden for velfærdsteknologi13.11.2023 14:18:27 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse sætter skub i implementering og skalering af velfærdsteknologi ved at investere 69 mio. kr., som skal være med til at udvikle danske virksomheders styrkeposition på området og give et løft til velfærdssektoren ved bedre anvendelse af ny teknologi. Ti projekter har fået del i pengene.
Jobtørstige ukrainere får fast job: Serhii blev fastansat og vil nu uddanne sig i Danmark7.7.2023 11:37:27 CEST | Pressemeddelelse
En særlig Ukraine-indsats i Randers Kommune har fået flere ukrainske flygtninge i job, og projektet har samtidig gjort en række lokale virksomheder motiverede for at ansætte medarbejdere fra Ukraine. En af disse medarbejdere er 33-årige Serhii Kuzmenko.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum