Danmarks ErhvervsfremmebestyrelseDanmarks Erhvervsfremmebestyrelse

195 mio. kr. skal bidrage til cirkulær omstilling i små og mellemstore virksomheder og deres værdikæder

Del

Ingen virksomhed kan blive cirkulær alene. Værdikædesamarbejde er centralt for at omstille virksomheder til cirkulær økonomi. Derfor afsætter Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse nu 195 mio. kr. til at understøtte implementering af cirkulære tiltag i små og mellemstore virksomheder og deres værdikæder.

Foto: Jesper Voldgaard
Foto: Jesper Voldgaard

Der er en voksende erkendelse hos forskere, lovgivere og virksomheder om, at cirkulær økonomi er afgørende for at nå klimamålene. Med fremrykningen af Danmarks mål for klimaneutralitet til 2045 er vigtigheden af omstillingen til en cirkulær økonomi steget.

Samtidig øger kommende EU-krav til bæredygtighedsrapportering og produkters bæredygtighed presset på virksomhedernes grønne omstilling. Cirkulær økonomi er en central del af den grønne omstilling kan bidrage til at styrke virksomheders resiliens og mindske den usikkerhed, som følger af klimakrisen, forsyningskrisen og den geopolitiske krise.

Cirkulær omstilling kræver samarbejde. Virksomhederne er afhængige af input fra deres leverandører og aftag fra deres kunder. Samarbejde i værdikæderne er derfor en forudsætning for at omstille virksomhederne til cirkulær økonomi.

Derfor åbner Danmarks Erhvervsfremmebestyrelsen nu for en annoncering på 195 mio. kr., som skal gå til indsatser, der er målrettet implementering af cirkulære tiltag i SMV’er og deres værdikæder. Indsatsen er medfinansieret af EU’s Regionalfond.

”For ti år siden var det meget, meget svært at lave gode investeringer i cirkulære virksomheder. Der var simpelthen ikke det nødvendige tryk på markedet for at genbruge, ikke nok opmærksomhed fra kunder, ikke høje nok afgifter på deponi. Det er der nu,” siger Christian Motzfeldt, forperson for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Han tilføjer, at Ukraine-krisen og Covid-19 har øget relevansen af cirkulær økonomi som middel til at styrke virksomhedernes forsyningssikkerhed:

”Krigen i Ukraine og COVID-19-krisen har medført usikkerhed i forsyningskæderne, og her er cirkulær økonomi vigtigt, fordi det kan hjælpe virksomhederne med at blive mindre afhængige af sårbare, globale forsyningskæder,” forklarer Christian Motzfeldt.

Omstilling til en cirkulær økonomi kræver samarbejde

Cirkulær økonomi handler om at nedbringe forbruget af ressourcer og råvarer ved at udnytte dem bedre og bibeholde deres værdi i længere tid. Centralt for den cirkulære økonomi er bl.a. principperne om cirkulært produktdesign og forretningsmodeller, som fremmer genbrug, reparation, genfremstilling, samt genanvendelse af materialer og længere produktlevetider.

Den cirkulære økonomi kan medvirke til, at virksomheder kan mindske deres miljø- og klimapåvirkning samtidig med, at det er økonomisk rentabelt. Arbejdet med recirkulering af materiale- og ressourcestrømme er dog vanskeligt og komplekst, da det kræver samarbejde på tværs af værdikæden.

Medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og COO i Grundfos, Ulrik Gernow, understreger:

“Fra EU bliver der i de kommende år udstukket en stadig grønnere retning, der nødvendiggør, at vi genanvender flere og flere komponenter i vores produktion. Her er vi som virksomhed meget afhængige af samarbejder med vores leverandører og kunder for at komme i mål med den grønne og cirkulære omstilling”.

Fakta om annonceringen Cirkulære værdikæder for SMV’er

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har afsat op til 195 mio. kr. til indsatsen Cirkulære værdikæder for SMV’er. Midlerne kommer fra Regionalfonden (125 mio. kr.) og de decentrale erhvervsfremmemidler (70 mio. kr.).

Ansøgere kan være klynger, private specialiserede parter og andre aktører, som kan facilitere værdikædesamarbejder med små og mellemstore virksomheder.

Projekter skal have et minimumsbudget på 10 mio. kr.

Ansøgningsfristen er tirsdag d. 15. august 2023 kl. 12.00. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse forventes at behandle ansøgninger på sit møde den 9. november 2023.

Sekretariatet for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelsen holder webinar om indsatsen onsdag den 31. maj kl. 13.00-15.00.

Læs mere om ansøgningsrunden

Tilmeld dig webinar

Kontakter

Kontakt os, hvis du vide mere om ansøgningsrunden "Cirkulære værdikæder for SMV’er"
Ida Elisabeth Otte Bøtker: tlf.: 3529 1281, idabot@erst.dk
Nina Alkærsig Jensen: tlf.: 3529 1956, ninjen@erst.dk

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye