Lokale fortællinger skal forebygge konflikter om fremtidens danske landskaber

Hvad tænker gårdejerne om det landskab, som deres familier har været knyttet til i generationer? Hvordan kan den offentlige forvaltning skabe et godt samarbejde på tværs, når den igangsætter store landskabsprojekter? Og hvorfor skal man altid huske kaffepauserne ved borgermøder?
Det er nogle af de spørgsmål og fortællinger, som det nye interaktive website ’Lyt til Landskabet’ nu indbyder alle med interesse for udviklingen af fremtidens landskaber til at gå på opdagelse i.
Fortællingerne udspringer af forskningsprojektet Lokale Landvindinger, der siden 2021 har undersøgt, hvordan landskabsfortællinger kan indgå i arbejdet med f.eks. at omlægge klimabelastende landbrugsområder og skabe større diversitet i naturen.
Med det nye website og dets mange tekster, video- og lydklip håber forskerne bag projektet at inspirere kommuner og andre myndigheder i arbejdet med at kortlægge lokale aktører, inddrage borgerne og samarbejde på tværs. Men også lokale borgere og foreninger kan blive klogere på den ofte meget brede vifte af holdninger og værdier, livshistorier og lokalhistorie, der ligger indlejret i vores landskaber.
”Vi håber, at fortællingerne kan skabe større forståelse for, at der er mange stemmer i landskabet med forskellige interesser og holdninger,” siger Inge-Merete Hougaard, der er postdoc ved Institut for Antropologi på Københavns Universitet.
I sidste ende handler det om at kunne udvikle de åbne danske landskaber gennem samarbejde og samskabelse frem for konfrontation.
”Hvordan bør man f.eks. afveje ønsker til jagt, rekreative stisystemer og landbrugsproduktion? Grundtanken er, at en fælles forståelse gør det nemmere at arbejde hen mod en fælles fortælling om, hvad et område skal kunne i fremtiden – uden at alle behøver være enige om alt.”
Fortællingerne er indsamlet i Himmerland i det nordlige Jylland, hvor forskerne har fulgt flere igangværende landskabsprojekter på tæt hold og talt med borgere, foreninger, lodsejere, kommuner og styrelser om deres erfaringer med samskabelse af landskabet.
Men selvom fortællingerne er lokale, har alle erfaringerne, de dækker over, et langt bredere perspektiv:
”Vi har samlet alle fortællinger under otte ’veje til samskabelse’. Altså nogle budskaber om, hvad man særligt skal have for øje under udviklingen af lokale landskaber. Samtidig har vi valgt at lave et interaktivt landskab for at vise, at der kan være mange lokale fortællinger om et landskab, og at de ofte er forbundet på kryds og tværs eller er filtret ind i hinanden,” siger Inge-Merete Hougaard.
Se og hør landskabsfortællingerne: Lyttillandskabet.dk
--
De otte veje til samskabelse
- Lyt til landskabet
- Se det sociale terræn
- Anerkend landskabets andre aktører
- Mobilisér de mange
- Hav blik for de sejlivede fortællinger
- Skab plads til forskellige former for viden
- Find vej i lovens landskab
- Væk visionerne for fremtidens landskaber
--
Om projektet
Websitet ’Lyt til Landskabet’ indgår i forskningsprojektet Lokale Landvindinger, der er forankret på Institut for Antropologi og Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet.
Projektet gennemføres i samarbejde med Naturstyrelsen Himmerland samt Viborg, Randers og Mariagerfjord Kommuner. Lyt til Landskabets fortællinger er indsamlet i det sydlige Himmerland i området mellem Hobro, Randers og Viborg.
Lokale Landvindinger er finansieret af Veluxfonden, mens ’Lyt til Landskabet’ er samfinansieret af Veluxfonden og Crown Princess Mary Center ved Københavns Universitet.
Kontakter
Inge-Merete Hougaard
Postdoc, Institut for Antropologi, Københavns Universitet
E-mail: imh@anthro.ku.dk
Mobil: 60 86 59 01
Søren Bang
Journalist, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
E-mail: sba@samf.ku.dk
Mobil: 29 21 09 73
Billeder

Links
Information om Københavns Universitet - Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

Øster Farimagsgade 5
1353 København K
+45 35 32 35 46http://www.samf.ku.dk
Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet har forskningsmiljøer inden for antropologi, psykologi, statskundskab, sociologi og økonomi.
Fakultetets forskning er førende inden for en lang række sociale, økonomiske og politiske områder. Læs mere om fakultetet samt dets institutter og centre.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Københavns Universitet og Region Sjælland rykker psykologiuddannelsen tæt på praksis29.9.2023 06:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra september 2024 bliver det muligt at tage en kandidatuddannelse med fokus på klinisk psykologi i tæt parløb med psykiatriske behandlingsinstitutioner i Region Sjælland. Det sker, når Københavns Universitet og regionen etablerer et helt nyt uddannelsesspor med base i Slagelse og Roskilde.
Ukrainske flygtninge i Danmark kæmper med symptomer på posttraumatisk stress8.9.2023 06:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Den første brede undersøgelse af ukrainske flygtninges liv i Danmark viser, at næsten hver tredje viser tegn på posttraumatisk stress, PTSD. Men samtidig er der bred tillid til det danske samfund. Hver anden flygtning drømmer om permanent ophold i Danmark.
Demokratisk klimaeksperiment på SAMF29.8.2023 06:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Samfundsvidenskaberne har et stort ansvar for at fremme den grønne omstilling i samfundet, og med over 7.000 studerende og ansatte skal Det Samfundsvidenskabelige Fakultet også selv tage den grønne medicin. SAMF inviterer derfor i efteråret studerende og ansatte til at deltage i en professionelt faciliteret klimasamling med et mål om at levere nytænkende anbefalinger til fremtidens bæredygtighedsarbejde på SAMF.
Mange grønlændere oplever klimaforandringer – langt færre tror, de er menneskeskabte24.8.2023 06:50:00 CEST | Pressemeddelelse
Befolkningen i Grønland er i særlig grad udsat for klimaforandringer, og de fleste grønlændere føler sig direkte berørt af dem. Alligevel mener kun halvdelen, at de er menneskeskabte, viser et studie udgivet i det internationale tidsskrift Nature Climate Change.
Puff-bars: Nyt projekt vil tage dampen ud af ulovligt onlinesalg10.8.2023 06:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Med støtte fra TrygFonden skal sociologer på KU kortlægge salget af ulovlige e-cigaretter til engangsbrug, de såkaldte puff-bars, og udvikle nye måder at sætte ind mod det grå marked på nettet. Især blandt unge er brugen af puff-bars vokset kraftigt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum