Svanemærket strammer kravene til byggeri – klima og cirkularitet er i fokus

Byggeriet står for omkring 40 % af det samlede energiforbrug og 40 % af materialeforbruget. Hertil kommer enorme mængder affald, der i Danmark udgør mere end 40 % af den samlede affaldsmængde. Det betyder akut behov for handling, men også et stort potentiale for at bidrage til den grønne omstilling.
Det potentiale vil Svanemærket gerne være med til at indfri. Derfor hæver det officielle, nordiske miljømærke nu ambitionsniveauet yderligere:
"Svanemærkede bygninger skal være blandt de miljø- og klimamæssigt bedste på markedet. Derfor bliver kravene løbende strammet, og i stramningen har klima, cirkulær økonomi og biodiversitet været centrale omdrejningspunkter. Med de nye krav får bygherrer og entreprenører et endnu stærkere værktøj til at bidrage til den grønne omstilling, og derfor forventer vi også, at den markante vækst, som vi har set de seneste år, vil fortsætte. Især fordi det nu også bliver muligt at certificere kontorbyggeri med Svanemærket, hvilket markedet længe har efterspurgt,” siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.
Nye tal fra Nordisk Miljømærkning viser en vækst på 17 % sidste år. Dermed er der nu godt 32.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner i Norden – og 45.000 nye på vej.
Flere nye klimakrav
I Svanemærkets skærpede krav til nybyggeri er der tilføjet et helt nyt afsnit om klima:
”Her er bl.a. krav om, at alle bygninger, der er omfattet af obligatoriske eller frivillige krav i Bygningsreglementet, skal have en klimaberegning, der overholder en strengere grænseværdi end lovgivningens krav. Der er også krav til materialer med høj klimabelastning såsom beton, stål og aluminium,” siger Stinus Kappel Andersen, seniorkonsulent og nordisk produktansvarlig i Miljømærkning Danmark.
Svanemærket stiller samtidig krav om, at bygningens energiforbrug skal være minimum 10 % bedre end lovkravet i det danske bygningsreglement og end nær nul energi-bygninger (NZEB).
Øget fokus på cirkulært byggeri
Svanemærket arbejder for lav miljøbelastning i hele bygningens livscyklus og for at sende ressourcer med størst mulig værdi videre i kredsløbet efter brug. Disse krav bliver der nu skruet yderligere op for:
”Kravene omfatter nye områder som designprincipperne for demontering og tilpasningsevne samt tilbagetagningssystemer for producenter. Der er fortsat også krav om, at der skal udarbejdes en materiale-logbog for at sikre sporbarhed på de byggematerialer og kemiske produkter, der indgår i byggeriet. Derudover er langt de fleste byggematerialer omfattet af strenge kemikaliekrav, bl.a. for at lette fremtidens genanvendelse. Endelig er der er krav til byggeaffald, der fremmer genbrug, genanvendelse og anden materialegenvinding, ” fortæller Stinus Kappel Andersen.
Som noget nyt stiller Svanemærket også krav om, at man skal foretage foranstaltninger for at bevare og forbedre biodiversiteten på byggegrunden. Også kravene til indeklima er blevet opdateret. Det betyder bl.a. obligatoriske krav til dagslys, termisk klima og fugtkontrol.
Svanemærkets nye krav er samordnet med de tekniske screeningskriterier for væsentlige bidrag i EU Taksonomien Annex 1 for opførelse af nye bygninger.
SVANEMÆRKET NYBYGGERI
Fremover kan både kontorbyggeri, institutionsbyggeri (skoler og daginstitutioner) og beboelsesejendomme opnå certificering med Svanemærket.
Svanemærket er et stærkt værktøj til at opføre bygninger, der er et bedre valg for miljø, klima og de mennesker, der skal bo eller opholde sig i bygningen.
Svanemærkets nye krav omfatter bl.a.:
- Lavt energiforbrug (brugsfase), der er minimum 10 % bedre end NZEB (nær nul energi-bygninger).
- En klimaberegning for alle bygninger, der er omfattet af obligatoriske eller frivillige krav i Bygningsreglementet. Klimaberegningen skal overholde en grænseværdi på 10,5 Kg CO2 eq/m2, der er strengere end lovgivningens krav på 12 Kg CO2 eq/m2.
- Fugtkontrol, krav til dagslys og minimeret udsættelse for skadelige kemikalier.
- Miljømæssige og sundhedsmæssige egenskaber ved kemikalier, der bliver brugt i både byggematerialer og kemiske byggeprodukter.
- En materiale-logbog til at sikre sporbarhed på de materialer og kemiske produkter, der indgår i byggeriet.
- Foranstaltninger for at bevare og forbedre biodiversiteten på byggegrunden.
- Kontrol af byggeprocessen.
SVANEMÆRKET
Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling. Svanemærket er holistisk og ser på alle relevante miljøparametre i hele produktets livscyklus. På den måde fremmer Svanemærket cirkulær økonomi, effektiv brug af ressourcer og biodiversitet – og reducerer klimabelastningen og brugen af skadelige kemikalier. Svanemærket er en af verdens skrappeste miljøcertificeringer – og det mest kendte miljømærke i Norden.
Nøgleord
Kontakter
Pressekontakt, Lisa Olufson Klæsøe, tlf. 39 96 61 06
Billeder



Links
Information om Miljømærkning Danmark
Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU-Blomsten i Danmark og fungerer som uafhængig kontrolinstans i forhold til de officielle miljømærker. Miljømærkning Danmark er en selvstændig enhed hos Dansk Standard.
Svanemærket
Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling. Læs mere på www.svanemaerket.dk.
EU Ecolabel
EU Ecolabel (EU-Blomsten) er EU’s officielle miljømærke. EU Ecolabel blev etableret i 1992 af EU-Kommissionen for at bidrage til mere bæredygtig produktion og forbrug. Læs mere på www.eublomsten.dk.
Følg pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Antallet af svanemærkede daginstitutioner er steget med over 50 %22.4.2025 06:29:00 CEST | Pressemeddelelse
Det skyder op med svanemærkede daginstitutioner rundt om i landets kommuner. På halvandet år er antallet steget med over 50 %. Stigningen skyldes bl.a. et øget fokus på at opføre bygninger med et lavt energiforbrug og et godt indeklima til gavn og glæde for børn og medarbejdere.
Frygten for hudkræft er den primære årsag til, at danskerne bruger solcreme16.4.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
7 ud af 10 danskere bruger solcreme for at minimere risikoen for hudkræft. Det viser en ny undersøgelse, som samtidig peger på, at det for unge i høj grad også handler om at forebygge rynker og pigmentforandringer.
Ny rapport dokumenterer miljø- og klimagevinster ved at vælge Svanemærket i offentlige indkøb9.4.2025 06:25:00 CEST | Pressemeddelelse
Offentlige indkøb kan være en kraftfuld drivkraft for den grønne omstilling – og svanemærkede produkter kan spille en central rolle i at realisere dette potentiale. Det dokumenterer en ny rapport, der både cementerer, at svanemærkede produkter rummer klare miljøfordele, og samtidig systematisk påviser reduceret klimabelastning ved en lang række svanemærkede produkter.
Gør haven klar til sommertid med miljømærket jordforbedring2.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommertid er for mange lig med havetid – og dermed også tid for jordforbedring. For uden den rette pleje kan jorden miste sin næring og struktur. Her er miljømærket jordforbedringsmiddel et godt valg.
Svanemærket boligbyggeri på Amager Strandvej har indeklima og biodiversitet i fokus27.3.2025 06:21:00 CET | Pressemeddelelse
Lejlighedsbyggeriet Havglimt 2 på Amager Strandvej, der i disse uger tager imod de sidste nye beboere, har netop modtaget den endelige licens med Svanemærket. Byggeriet med 84 lejligheder har godt indeklima og et grønt udemiljø med biodiversitet i højsædet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum