Hjerteforeningen og TrygFonden vil have flere danskere ud og bevæge sig
Hjerteforeningen og TrygFonden har netop indgået partnerskabet KOM MED, hvor man med forskellige aktiviteter vil hjælpe flere danskere, der ikke bevæger sig nok, til at bevæge sig bare lidt mere. Håbet er at bidrage til, at flere kan få skabt et sundere liv med højere livskvalitet.

Alt for mange danskere bevæger sig for lidt. Det kan have en række negative konsekvenser. Fysisk inaktivitet øger risikoen for blandt andet hjertesygdomme væsentligt. Den gode nyhed er imidlertid, at op til 80 procent af alle tilfælde af hjerte-kar-sygdom kan forebygges. Det kan blandt andet ske ved at være lidt mere aktiv i det daglige. Og der er ikke nødvendigvis behov for at kaste sig over de tungeste håndvægte eller knokle igennem på en motionscykel. Daglige gåture kan være en tilstrækkelig form for motion, og samtidig er det noget, alle kan være med på.
Hvert skridt tæller
For at få flere danskere til at bevæge sig mere har Hjerteforeningen og TrygFonden indgået partnerskabet KOM MED. Formålet med partnerskabet er at udvikle og skalere frivilligdrevne indsatser, som motiverer, rekrutterer og støtter danskere til at blive mere fysisk aktive. Og i første omgang vil partnerskabet fokusere på at få flere danskere ud at gå via Hjerteforeningens aktivitet GÅ MED.
- Over halvdelen af danskerne bevæger sig mindre end 30 minutter om dagen på en måde, hvor vejrtrækningen øges. Der er årligt 4.654 ekstra dødsfald blandt personer med stillesiddende fritidsaktivitet sammenlignet med personer med fysisk aktiv fritidsaktivitet. Det svarer til 9 procent af alle dødsfald i Danmark, siger Morten Ørsted-Rasmussen, som er områdedirektør i Hjerteforeningen.
- I Hjerteforeningen har vi stort fokus på forebyggelse af hjertesygdom, og via GÅ MED har vi siden 2021 sammen med frivillige gå-værter etableret en lang række gå-fællesskaber rundt om i landet. Men nu får vi sammen med TrygFonden muligheden for at gøre en endnu større indsats på området og få endnu flere danskere til at bevæge sig mere, fortsætter Morten Ørsted-Rasmussen.
Et stigende samfundsproblem
På trods af de mange gavnlige effekter ved at bevæge sig er det et stort og stigende samfundsproblem, at vi danskere sidder for meget og bevæger os for lidt - både på arbejde og i fritiden. Og det kan være svært at ændre vaner, særligt hvis vi skal gøre det alene.
- Fra forskningen ved vi, at mange vil kunne få det bedre både fysisk og mentalt, hvis de bevæger sig lidt mere hver dag. I partnerskabet vil vi være nysgerrige efter, hvad der er henholdsvis barriererne og motivationen for at bevæge sig mere, og dermed skabe bedre forudsætninger for at aktivere danskerne i gode og givende fællesskaber. Håbet er, at flere kan få reduceret risikoen for en lang række livsstilssygdomme og opnå bedre livskvalitet, siger Ida Hagemann, projektchef i TrygFonden.
Første kortlægning af gå-aktiviteter i hele landet
Hjerteforeningen og TrygFonden har i samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed udarbejdet den første nationale kortlægning over kommunale indsatser med gåture i fællesskab. Kortlægningen er baseret på spørgeskemabesvarelser fra 68 ud af de 98 inviterede kommuner samt otte interview med repræsentanter fra udvalgte kommuner. I maj udkommer hele kortlægningen.
Faktaboks:
- KOM MED er et partnerskab mellem Hjerteforeningen og TrygFonden, hvor Hjerteforeningens kerneaktivitet GÅ MED indgår.
- Formålet med partnerskabet KOM MED er at udvikle og skalere virksomme indsatser baseret på frivillige, som motiverer, rekrutterer og støtter flere til at komme i gang med at bevæge sig mere.
- GÅ MED vil få flere danskere til at gå sammen i gå-fællesskaber, som bliver drevet af frivillige. Hjerteforeningen har igangsat GÅ MED, så flest mulige bevæger sig mere - både mennesker med en hjertesygdom og de mange, som vil kunne undgå sygdom.
Faktaboks:
Sådan bliver du en del af et gå-fællesskab:
Find inspiration til gåture og få mere viden om de positive gevinster ved gåture på www.gaamed.dk.
Yderligere information:
Morten Ørsted-Rasmussen, områdedirektør i Hjerteforeningen – telefon: 31104110 / mail: mortenoer@hjerteforeningen.dk
Ida Hagemann, projektchef i TrygFonden – telefon: 51721575 / mail: ih@trygfonden.dk
Nøgleord
Billeder

Hjerteforeningen
Hjerteforeningen er Danmarks næststørste sygdomsbekæmpende organisation med mere end 116.000 medlemmer. Vi arbejder med forskning i hjerte-kar-sygdomme, forebyggelse af hjertesygdomme og patientstøtte.
Besøg os på hjerteforeningen.dk
Følg pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Mere end 35 mio. kr. indsamlet ved årets Hjertegalla17.9.2023 00:16:57 CEST | Pressemeddelelse
35.730.713 kr. blev lørdag samlet ind til Hjerteforeningen ved årets Hjertegalla på TV 2 Charlie.
Glade hjertebørn fik livsbekræftende oplevelse hos FC København11.9.2023 14:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Hjerteforeningen afholdt i samarbejde med FC København, DGI Fodbold og Rigshospitalet i weekenden fodboldskolen Hjertebold på FC Københavns træningsbaner.
Fornuftige anbefalinger fra Robusthedskommissionen11.9.2023 14:10:03 CEST | Pressemeddelelse
Hjerteforeningen hilser de 20 anbefalinger velkommen og håber, at regeringen og Folketinget vil bakke op om dem.
Hverdagens helte hyldes – stem nu på Årets Hjerteredder25.8.2023 16:28:06 CEST | Pressemeddelelse
Fredag blev hverdagens helte fra hele landet hyldet, da Hjerteforeningen inviterede alle dem, som er indstillet til Årets Hjerteredder 2023, til fejring af deres indsats. Tre endeligt nominerede blev udpeget, som man nu kan stemme på frem mod Hjertegalla, der sendes 16. september på TV 2 Charlie.
Salling Fondene donerer 5 mio. kr. til patientstøtteindsats10.8.2023 10:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en donation på 5 mio. kr. fra Salling Fondene bliver det muligt at fortsætte og styrke den nationale patientstøtteindsats for hjertepatienter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum