Sex & Samfund

Barnevognsmarch 2023: Gå for verdens mødre

Del
Globalt dør 786 kvinder hver dag i forbindelse med graviditet og fødsel. I Danmark går hundredvis af forældre og børn derfor med i Barnevognsmarchen 2023 i forbindelse med Mors Dag for at støtte kampen mod mødredødelighed. Det foregår lørdag d. 13. maj i Helsingør og Frederikssund og søndag d. 14. maj i København. For hver deltager går 100 kroner til sagen.
Hundredevis gik for verdens mødre til Barnevognsmarchen 2022. Foto: Sex & Samfund
Hundredevis gik for verdens mødre til Barnevognsmarchen 2022. Foto: Sex & Samfund

287.000 kvinder og unge piger dør hvert år i forbindelse med graviditet og fødsel, og blandt teenagepiger i Afrika er graviditet og fødsel den hyppigste dødsårsag. Stort set alle de dødsfald kunne dog undgås.

Det arbejder Sex & Samfund sammen med FN’s befolkningsfond UNFPA for hver dag i verdens udviklingslande. Og igen i år inviterer de danskerne til at gå i solidaritet med verdens mødre til Barnevognsmarchen 2023 i forbindelse med Mors Dag.

For hver deltager giver arrangementets gå-sponsor RFSU 100 kroner til kampen mod mødredødelighed - og med hundredvis af tilmeldte ser det lovende ud.

”Det er nu anden gang, at vi afholder Barnevognsmarchen og sammen går for verdens mødre. Og der er brug for det. Hvert andet minut dør en kvinde af graviditet eller fødsel. Det er kvinder, der ikke har adgang til basal sundhed og hjælp - og de risikerer livet ved en graviditet. Det burde ikke være sådan og vi kan ændre det. Derfor håber vi på, at det kan blive en tradition for mange, hvor man sammen med sin familie og venner markerer Mors Dag ved at støtte nogle af de kvinder, der har allermest brug for det. Med barnevognsmarchen har vi skabt en ramme, hvor både store og små kan være med - og hvor vi sammen kan gøre en forskel,” siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.

Vi har netop fået nye tal, der viser, at det på globalt plan går alt for langsomt med at nedbringe mødredødeligheden. Tallene giver dog også grund til optimisme. Blandt verdens fattigste lande ser vi nemlig imponerende eksempler på fremgang. Når lande prioriteter kvinder, redder de mødre. Kvinder, der har adgang til information, prævention og nødvendige sundhedsydelser, dør ikke. Vi glæder os til igen i år at sætte fokus på, at kvinder ikke skal dø, når de giver liv,” siger Pernille Fenger, chef for UNFPA’s nordiske repræsentationskontor.

For allerførste gang afholdes barnevognsmarchen også i Helsingør og Frederikssund. Det foregår lørdag d. 13. maj, hvor deltagerne kan varme op til Mors Dag med mødrefællesskabet Momunity, der har planlagt familievenlige aktiviteter for store og små.

I København skydes marchen i gang søndag d. 14. maj med program på scenen ved Udenrigsministeriet fra kl. 12.00. Efter velkomst ved Sex & Samfund og UNFPA vil Formand for Folketingets Tværpolitiske Netværk for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder Birgitte Vind (S) sætte ord på problemstillingen. Desuden holder journalist og TV-vært Petra Nagel årets Mors Dag-tale.

Efter talerne er der musik og fællessang med Kira Martini, før alle går for verdens mødre mod Islands Brygge, hvor Momunity vil stå for underholdning til de mindste med bl.a. klovneshow og ansigtsmaling.

Kontakter

Billeder

Hundredevis gik for verdens mødre til Barnevognsmarchen 2022. Foto: Sex & Samfund
Hundredevis gik for verdens mødre til Barnevognsmarchen 2022. Foto: Sex & Samfund
Download

Links

Information om Sex & Samfund

Sex & Samfund
Sex & Samfund
Lergravsvej 63, 2. sal
2300 København S

33 93 10 10https://sexogsamfund.dk/

Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.

Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.

Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.

Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Ny rapport: 9 ud af 10 har oplevet grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv7.6.2023 04:30:00 CEST | Pressemeddelelse

9 ud af 10 af de adspurgte i ny rapport svarer, at de har oplevet grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv. Rapporten er udviklet af Alliance for et tryggere natteliv, som består af Copenhagen Pride, Københavns Frie Promotere og Sex & Samfund og har til formål at undersøge københavnernes oplevelser med grænseoverskridelser og diskrimination i hovedstadens natteliv.

Sex & Samfund vil sætte samtalen om abort fri med ny bog og digital platform22.5.2023 04:30:00 CEST | Pressemeddelelse

På onsdag udkommer bogen ’Abortfortællinger’ i anledning af 50-årsdagen for den frie abort i Danmark. Bogen er skabt af Laura Kreutzfeldt Kristensen med støtte fra Sex & Samfund og indeholder 50 personlige fortællinger om abort. De indsamlede fortællinger er en del af et større fælles initiativ, der skal sætte samtalen om abort fri. I den forbindelse lancerer Sex & Samfund i dag en digital platform, hvor kvinder, som har valgt at få foretaget en abort, kan dele deres egne oplevelser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum